Hyppää sisältöön

Vaikuttaminen

Ihminen on sosiaalinen olento. Me vaikutamme koko ajan toisiimme tavalla tai toisella. Koulussa pyritään vaikuttamaan maailmankatsomukseen. Yhteiskunta yrittää saada meistä omia normejaan kunnioittavaa. Ystävät yrittävät muokata meistä ryhmään sopivaa.

Olemme jatkuvasti erillaisen vaikuttamisen ja manipuloinnin kohteena.

On siis aika selvää, että osakemarkkinoilla on jatkuvaa vaikuttamista. Osakemarkkinoiden manipulointi on ainakin yleisesti eri valtioissa laitonta. Periaatteessa keinotekoisesti ei saa yrittää pumpata hintoja ylös. Lisäksi suoranaisten valheiden levittäminen osakemarkkinoilla on kielettyä.

Mutta osakemarkkinoihin vaikuttamisen estäminen laajamittaisesti on täysin mahdotonta, sillä markkinat ovat osa ihmiselämää ja ihmiselämään kuuluu vaikuttaminen ja vaikutusten vastaanottaminen.

Itse haluan pitää neutraalia linjaa. En halua suoranaisesti ottaa kantaa, mihin ihmisten pitäisi sijoittaa, vaikka olenkin osinkosijoittaja. Jokaisen ihmisen pitää sijoittaa tavalla, mikä on hänelle sopivaa. Jokaisen itsensä pitää etsiä tiensä itse.

Jos haluaa tulla vaikutetuksi eli mennä ns. sijoitusneuvojan puheille, on itse tiedostettava riski teolleen. Jos ei ẗiedosta riskiä, kun hyppää vieraan ihmisen ohjattavaksi, niin ehkä ei pidä hypätä osakemarkkinoillekaan.

lue lisää …

Tammikuu 2019 Deutsche Pfandbriefbank

Kirjoitin viime vuoden puolella Deutsche Pfandbriefbankista, jota olin ostamassa salkkuuni. Miten yhtiö on pärjännyt tuon vuoden aikana. Tämä on kurkistus joihinkin yhtiön tilanteesseen tänään. Tämän pankin kohtalaisen huonot nettisivut löytyvät täältä

https://www.pfandbriefbank.com/

Sivujen luonteesta voisi sanoa muutamakin sanaa, mutta jätän ne välistä. Tavoitteeni ei ole arvostella pankkia eikä myöskään kehua, vaan katsella neutraalisti pankin nykyistä tilaa salkussani. Katsontakantani on osinkosijoittajan näkemys. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että omistan tätä osaketta. Mutta jokainen tekee itse päätelmänsä. Itse katson olevan riski omistaa tätä pankkia, mutta hajauttamalla selviän riskistä. En siis tässä tee mitään suositusta mihinkään suuntaan tämän pankin osakkeiden suhteen.

Kun ostin paperia, niin melkoisia myyntioperaatioita oli käynnissä. Yhtiön osakkeiden hinta on laskenut, mutta kuluneen vuoden aikana on monen muunkin yrityksen osakkeiden hinta tipahtanut. Ainakaan toistaiseksi en ole pettynyt sijoitukseeni, mutta kevään tulessa eteen voi tietenkin nähdä maksaako pankki mukavaa osinkoa vai ei.

Mutta katsellaan tämän vaikea selkoisen saksalaisen REITeihin ja julkistalouden projekteihin sijoittavaa pankin mennyttä vuotta hieman tarkemin. Koska REIT-paperit ovat lähellä sydäntäni, niin aihe on aivan hyvä viimeisen postaukseni jälkikirjoitukseksi.

Joudun arvioinissa käyttämään hieman erilaisia tunnuslukuja, koska pankki antaa omalla tavallaan tietoa talousluvuistaan.

lue lisää …

Osinko + REIT

REIT. yhtiöt ovat yksi tapa sijoittaa kiinteistöihin ilman että itse suoranaisesti ottaa lainaa ja alkaa ostamaan taloja. Tietenkin, kun ostaa REIT-yrityksen papereita, on päivän selvää, että osakkeeseen on sidottu melkoisesti velkaa. Mutta yhtiö hoitaa lainaongelmat puolestasi, ja sinä voit nauttia osinkovirrasta salkkuusi.

Tästä aiheesta on vaikka kuinka monta kirjoitusta, mutta heitetäänpä oma kirjoitukseni sekaan. Minullakin taitaa olla jo yksi vanhempi kirjoitus aiheesta. Tosin melko tiivis ja hieman hankala ymmärettävä.

REITejä on kahdenlaisia. On puhtaasti kiinteistöihin sijoittavia tai sitten asuntolainojen korkotuottoihin sijoittavia. Edellisiä kutsutaan nimellä eREIT ja jälkinmäisiä nimellä mREIT. Tietenkin on olemassa yhtiöitä, jotka ovat näitä molempia samanaikaisesti, eli eräänlaisia hybriidejä.

eREIT ja mREIT käyttävät erillaisia strategioita, mutta perusidea on sama. Tuotto saadaan sijoituksesta tulevasta rahavirrasta, joka on joko vuokraa tai kiinteistöjen myyntiä; asuntolainapapereiden kautta saatavaa korkoa tai lainojen edelleen myynnistä. Pohjois-Amerikan markkinoilla lainan antajan on mahdollista myydä lainoja edelleen toisin kuin esimerkiksi Suomessa.

REIT-yhtiöillä on oma kansainvälinen sivustonsakin:

https://www.reit.com

jossa voi lukea REIT maailman ihmeistä, mutta käydäänpä niitä myös tässä läpi.

lue lisää …

ING GROEP NV Tammikuu 2019

Pankkiosakkeet heiluvat melkoisesti vuonna 2018. Koska olen osinkosijoittaja, pankkiosakkeet merkitsevät kohtalaisen hyvää osinkotuottoa - niitä voi pitää keskimäärin turvallisempina sijoituskohteina kuin muita kuolevaisia vähemmän säädeltyjä yhtiöitä. Valvonta pankkialalla on niin kovaa, että yllätyksiä ei kannata odottaa, sillä jos sellainen tulee, niin silloin yllätys on todella paha. Pahoja yllätykset kannattaa vain kohdata masentuneena yllättyneenä.

Ing Group on monikansallinen Hollantilainen pankki,jolla on oma jalansijansa Australiassa asti. Pankin pääkonttori on hollannissa ja sitä vartio kiltin näköinen leijona. Leijona on pankin logo. Nettisivut löytyvät täältä:

https://www.ing.com/Home.htm

Inga groupin osinko ei ole yhtä korkea kuin salkkuni yhtiöiden osinkotuotto on. Ostin tätä pankkia niinä aikoina, kun vielä erehdyin uskomaan, että välittäjän tilastoihin kannattaa usko. Tilastot osoittivat pankin osingon lähtelevän kahdeksaa. Näin ei kuitenkaan ole, joten tämä hollantilainen pankki on lähinnä salkussani, koska on kaksi kertaa vuodessa kiva saada kerralla suuren osingon, kun muuten salkkussani on monien yhtiöiden pieniä osinkotuottoja paljon kuukausittain.

Tällä hetkellä yhtiön osakkeet ovat omasta mielestäni melkoisessa alennusmyynnissä. Näin osingosijoittajan kannalta näyttäisi houkuttelevalta ostaa osakkeita lisää, mutta vaikka osinkosalkussa ratkaisee osakkeiden määrä, niin myös toisinaan osingon taso. Ostamalla lisää pankin osakkeita laskisin osinkotuottoani alemmas, joten toistaiseksi en ing groep ei kuulu lisäostokohteisiini.

Niin, Ing groupin osakkeita voi ostaa sekä euroopan pörsseistä että new yorkista. Minun osakkeeni ovat ostettu Xetran järjestelmästä, joten ne ovat euro pohjaisia papereita.

lue lisää …

Artis Real Estate Investment Tammikuu 2019

Sarjassamme mitä kuuluu salkkuni yhtiöille tällä hetkellä vuorossa Kanadalainen Reit. Artis on Yhdysvaltain ja Kanadan alueella toimiva sijoitusyhtiö, jonka sijoitussalkussa yli 200 kiinteistöä ( Q3:n aikana rakennusten määrä oli 234). Yhtiöllä on mielenkiintoiset rekrytointi sivustot, joiden kautta oppii ymmärtämään yhtiötä. Työpaikkoja ei ole kovin paljon jaossa, joten vaikka rahaa yrityksellä on, niin työpaikkojen määrä ei ole kovin suuri. Yhtiön koko keskittyy siis lähinnä suureen määrään kiinteistöjä.

Yhtiön nettisivuja voitte käydä kurkkaamassa täällä:

https://www.artisreit.com/

Omien sanojensa mukaan yhtiö on kaupallisiin kiinteistöihin sijoittava Kanadalainen yritys. Yhtiö on viime aikoina rakentanut uusia rakennuksia, mikä takia lainan otto on ollut viime aikoina suurta. Tosin yhtiön kasvupolitiikka on ollut rajua, mikä myös selittää lainan ottoa.

Uusia rakennusprojekteja on tällä hetkellä 9, joista kahden rakennustyöt ovat valmiita. Yhden rakennuksen yhtiö osti elokuussa 48500000 dollarilla.

lue lisää …