Hyppää sisältöön

Kauppakilpailua

Kun markkitalouteen nojaava maa lähtee enemmän tai vähemmän hakemaan protektinismista tukea kaupalleen, niin tekoa puolustellaan sisäisen kaupan ja oman teollisuuden toiminnan paranemisella sisämarkkinoilla. Protektionismia on ollut maailman taloudessa koko ajan, joten sinänsä ilmiö ei ole mikään uusi, mutta Kauppasota USA:n ja Kiinan välillä hieman nostaa kisan tasoa. Mutta todellisuudessa ei-protektinistista aikaa on ollut melko lyhyen ajan historiamme aikana eikä tuokaan aika ole ollut kovin protektionistonta.

Viimeisimmän kauppasodan sanotaan aiheuttavan inflaatiota ja johtavan yhtiöiden tulosten romahdukseen. Periaatteessa nousevaa inflaatiota vastaan soditaan nousevilla koroilla, jotka puolestaan hillitsevät inflaatiota. Mutta kun puhumme valtiosta nimeltä USA, niin kannattaa ottaa huomioon, miten laajalle Yhdysvaltojen dollari on levinnyt. Kyseinen raha on yksi kansainvälisen kaupan tärkeimmistä valuutoista. Valuutan laajamittainen käyttö luo automaattisesti USA:n taloudelle inflaatiosuojaa, sillä mikäli kauppasota todella alkaisi horjuttaa yhdysvaltojen taloutta, vaikuttaisi tilanne nimenomaan dollarin kautta maailman talouteen.

On äärimmäisen epätodennäköistä, että kauppasota aiheuttaisi suuria ongelmia USA:lle, vaikka paikallisella tasolla kuluttajahintojen nousun kautta inflaatiopiikki on varmasti nähtävissä. Eli kysymys on: köyhät maksavat ja rikkaat katselevat haukotellen ikkunoiden takaa.

On kuitenkin myös melko naivia väittää, ettei maailmantalous yskähtäisi kauppasodasta. Kiinaan vaikutus on kovempi, mutta Kiinan tapainen kansantalous ei välttämättä kärsi mitenkään kauppasodasta - se sopeutuu. Eli kokonaisuudessaan voidaan todeta joko kauppasodan todella jättävän kovat arvet maailman talouteen tai sitten olevan ohimenevä tuulahdus. Vain tulevaisuus näyttää, kuinka paljon kauppasota vaikuttaa maailmatalouteen.

lue lisää …

Välikommenti 10.04

Melkoista liikettä on ollut kevään aikana pörssimarkkinoilla. Ensin melkoista kohoamista kohti taivaita, ja sen jälkeen syöksyä alaspäin. Salkussani on tällä hetkellä mielettömän hyviä ostotilaisuuksia paljon. On sääli, että olen tarkoin rajannut sijoitusmäärät kuukausittain, jonka takia joka kuukausi ostan vain kahden yhtiön osakkeita. Jos olisin todella rikas, niin ostaisin useamman salkkussani makailevan yrityksen osakkeita. Tai jos olisin todella rikas, niin saattaisin lopettaa kokonaan sijoittamiseen ja keskittyä vaikka mielenkiintoisten asioiden rakentamiseen.

Odotan mielenkiinnolla Donald Trumpin uutta presidenttikautta. En siksi, että minusta se olisi upea juttu, vaan siksi, että niin tulee käymään. On tilastollisesti todennäköistä, että Trump jatkaa presidenttinä. Republikaanit ovat olleet menneinä vuosina suositumpia kuin Demokraatit. Yhdysvallat on oikeasti melkoisen vanhollinen maa. Mutta mielenkiintoisin kohta Trumpin uudessa kaudessa on syntyykö Muuri! Ja millainen muuri syntyy. Ollaan Trumpista mitä mieltä tahansa, niin hän todellisuudessa kovin paljon eroa muista Republikaanipresidenteistä muilta osin kuin, että osaa käyttää Twitteriä. Tavallisen ihmisen kannalta Trump on kiehtova mediaihminen. Vain ulkomailla Trump on rikka silmässä, kuten niin moni samanlainen johtajatyyppi.

lue lisää …

Big 5 toukokuussa 2019

Nyt Big 5 Sporting Goods yhtiökokouksen aattona on mukava hieman ymmärtää tätä yhtiötä. Viime aikoina on aika monella USA:n ja Kanadan yrityksellä ollut osingon suuntaus alaspäin. En usko BGFV_n lopettavan osingon maksuaan, koska osingoa on jo pienennetty jonkin verran, mutta mielenkiinnolla seuraan miten käy.

Big 5 Sporting Goodsin osakkeita on ollut salkussani pitkän tovin. Yhtiön osake on liikkunut ylös ja alas ajan saatossa ja on nyt saavuttanut monien vuosien ehdottoman pohjanoterauksen. Tällaisessa kohdassa Osinkosijoittaja pohtii oikeasti, mitä pitää tehdä, varsinkin kun yhtiön osinkotuotto on noussut kurssin laskun myötä takaisin ostolukemiin - huolimatta siitä, että osingon määrää leikattiin huomattavasti edellisenä vuotena.

Vaikka itse Bgfv:n sivuille on nykyään hieman vaikeata päästä euroopasta käsin, niin olen tutkinut yhtiötä kiertoteitse. BGFV on pieni amerikkalainen urheiluvälineketju, joka on pyörittänyt liiketoimintaa vuodesta 1955 asti. Noista ajoista on markkinaympäristössä tapahtunut suuria muutoksia. Jos käy BGFV myymälässä, niin huomaa, että se muistuttaa hyvin paljon Suomalaisia urheilutavarakauppoja. Siellä on vaatteita, kengiä, aseita (näitä harvemmin on Suomessa) ja kaikenlaisia urheiluvälineitä. Tällaiset liikkeet menestyvät suuria verkokauppoja vastaan vain onnistuneella paikallisuudella. Myymälöitä pitää olla paljon, niiden pitää olla lähellä ja ne ovat halpoja pyörittää.

En aivan ole vakuuttunut, että BGVN:n myymälät ovat halpoja pyörittää, mutta näkemykseni mukaan, ne ovat varsin paikallisia myymälöitä. Lisäksi selkeästi BGFV on panostanut somemainontaan kunnolla - USA:n somejärjestelmiin pääseminen ei ole vielä onneksi muuttunut maksulliseksi tai estetyksi.

En suoraan usko BGFV:n mahdolliseen konkurssiin, mutta yrityksellä on kivinen tie todella rajulla alalla, josta kilpailijat karsiintuvat konkurssien kautta pois. Harkitsen vahvasti silti jopa BGFV:n osakkeiden lisäostoa ainakin hetkellisesti, sillä yhtiön osakkeen kurssi heilahtelee niin rajusti, että aina on mahdollista saada ainakin toistaiseksi rahansa takaisin jos on vain varovainen ja ymmärtää riskin. Urheilu on kuitenkin In-asia. En kuitenkaan missään nimessä suosittele tämän yhtiön osakkeiden ostamista kenellekään. Ehdoton riski paperi. Eli viisas sijoittaja pysyy kaukana tästä paperista.

lue lisää …

Brookfield Real Estate Services Inc

Jonkin aikaa sitten Brookfield Real Estate Services Inc muutti toiminta nimeään. Bridgemarq Real Estate Services. Kutsukaamme yritystä sen pörssissä käyttämän lyhenteen mukaan BRE, jotta sekaannus näiden kahden nimen välillä ei käy liian tuskaiseksi.

BRE kiinteistökaupankäynnin alueella toimiva yhtiö. Sen omistamia brändejä ovat sellaiset kuin the Royal LePage, Via Capitale ja Johnston & Daniel. Yhtiön merkittävin tulon lähde on franchise-toiminta, jossa yhtiö kerää tuottoa omistamistaan brändi-nimikkeistä, joiden käyttöä se tarjoaa muille.

Yhtiö tekee kymmenestä kahteenkymmenen vuoden franchise-sopimuksia, joista osa on ilmeisesti juuri raukeamassa, sillä yhtiön omien tilastojen mukaan sopimuksien määrä on laskemassa tulevina vuosina. Yhtiö kuitenkin ennustaa niiden määrän kasvavan.

Yhtiön nettisivut löytyvät täältä:

https://www.bridgemarq.com

lue lisää …