Hyppää sisältöön

Havaintoja ostopäivänä

Päivän agendana oli ostaa osakketta BMO.PR.F eli Bank Of Montrealin F sarjaa. Position ostaminen oli hämmentävän hankalaa, koska voluumi tällä sarjalla oli todella matala. Paperin IPO eli julkistamispäivä ei ollut kovin pitkää aikaa sitten ja osingoja paperi ei ole vielä jakanut lainkaan. Ensimmäinen osinko seuraa melkein ostohetkeä.

Päivä oli mielenkiintoinen. Päivän alku oli melkoista nousuliitoa. Euroopan paperit olivat ylöspäin kulussa. Jossain vaiheessa iltapäivää, ennen pohjois-amerikan pörssien aukeamista huomasin BRIDGEMARQ REAL ESTATE SERVICEN markkinahinnan napsanhtaneen yli 50 % miinukselle. Todella hämmentävä havainto, jota mikään muu lähde ei vahvistanut todeksi.

Tarkistin yhtiön kurssin myöhemmin pörssin avattua ja kurssi oli asettunut vain pikkuisen miinukselle - Tulin siihen tulokseen, että joku oli kaupankäyntiajan ulkopuolella myynyt positionsa pois todella halvalla hinnalla.

Tässä kohtaa päästäänkin pohtimaan ns. tehokkaita markkinoita. Mandelbrot kirjassa 'Huonosti käyttäytyvät osakkeet' toteaa, että osakemarkkinoiden tehokkuus on paljolti harhaa ja että markkinat ovat huomattavasti raaemmat kuin yksikään riskiteoria osoittaa. Tuo BRIDGEMARQ REAL ESTATE SERVICEN hinnan notkahdus osoittaa selvästi, miten oikeassa Mandelbrot on asiasta. Markkinoilla on isoja riskejä, paljon isompia kuin ns. tehokkaiden markkinoiden teoriat osoittavat. Jos oikeasti haluaa välttää riskejä, kannattaa pysyä poissa osakemarkkinoilta tai ainakin unohtaa ns. kyllä se 20 osaketta salkussa riittää, säännön.

Varsinkin kannattamani korkean osingon strategia on äärimmäisen riskialtis.

Toisaalta kannattaa muistaa, miksi tehokkaiden markkinoiden teoria on enemmän tai vähemmän hatara. Kaikille ihmisille markkinahinta ei ole tärkeä - jos tavoite ei ole yhtiön position pois myyminen vuosikymmeniin, niin markkinahinnan vaihtelu on merkityksetön. Lisäksi papereita voi ostaa sellaisillakin hinnoilla, jotka eivät ole tehokkaiden markkinoiden ajatustapojen mukaisia.

Riskeissä on puolensa ja puolensa. Toisaalta on ns. riskiä ja toisaalta riskeistä ei tarvitse välittää - sillä jos riski liittyy markkinahintaa ja markkinahinnan koko ei ole ongelma, niin onko riskiä?

Tuota ajatusta kannattaa pohtia. :)

Uudelleen sijoittamisen problematiikkaa

Osinkosalkku tuottaa hitaasti mutta varmasti jatkuvaan tahtiin käteistä rahaa. Puhun tässä nimenomaan korkeatuottoisesta osinkosalkusta. Salkun päämääränä on tuottaa jatkuvasti. Tuottoa voi käyttää suoraan omaan elämään, jos haluaa, mutta ainakin tällaisen salkun alkuaikoina voisi olla viisasta sijoittaa tuotto takaisin omaan salkkuun.

Tässä kohdassa voi tietenkin pohtia, onko mielekästä maksaa veroja tuotosta salkun massan kasvatusvaiheessa. Eli olisiko sittenkin viisaampaa sijoittaa itsesijoittavaan ETF-paperiin ja vasta sopivassa kohdassa myydä rahasto-osuudet pois ja vaihtaa sijoitusmuodoksi osinkosijoittaminen.

Jokainen voi tehdä oman ratkaisunsa, mutta itse olen sitä mieltä, että parhaan tuoton salkusta saa sijoittamlla omatoimisesti sellaisiin papereihin, jotka mielyttävät, eikä maksaa toiselle sijoitustyöstä rahaa. Toki teoreettisesti 0,5% hallintokustannus on pienempi kuin 25% vuotuinen vero - mutta toisaalta voi olla myös haastavaa löytää se rahastopaperi, jonka korkoa korolle kaikkien rahaston sisäisten kulujen jälkeen oikeasti voittaa oman salkun korkoa korolle ilmiötä. Ja kannattaa muistaa, että rahaston pois myyminen maksaa 30% saadusta tuotosta. 30% + vuotuinen hallinnointi palkkio on enemmän kuin 30%.

En väitä, että tämä ei olisi hyvä idea - Väitän että sijoittamisesta jää paljon opittavaa, jos vain antaa homman toisen käsiin ja yllättäen uskoo osaavansa sijoittaa korkean osingon salkkuun. Oman, osakkeita kunnolla sisältävän salkun hallinointi sisältää jonkin verran asioita, joita ei heti tiedä.

Jokainen omalla tavallaan.

Itse kuitenkin sijoitan suoraan osinkoon ja maksan siitä veroni, koska ainoastaan lyöymällä päätään seinään oppii asioita. Ja päätä seinään lyödessään pohtii kysymyksiä kuten, miten järkevästi sijoittaa uudelleen osinkotuottoa.

lue lisää …

Osinkosijoittaminen ja riski

Kun puhun osinkosijoittamisesta tässä bloggauksessa, niin puhun korkeaan osinkotuottoon perustuvasta suhteellisen aktiivisesta osinkosijoittamisesta. En siis puhu nousevia osinkoja etsivästä arvosijoittamisesta, koska henkilökohtaisesti pidän nousevien osingojen etsimistä lähinnä osakkeen arvoon sijoittamisena, sillä vuosikymmenien hidas osingon arvon nousu häviää oman katsomukseni mukaan täysin sille, että sijoittaa suoraan korkeaan osinkoon ja aktiivisesti hoitaa salkkua niin että tuotto pysyy korkeana.

Kun puhutaan salkun riskeistä, niin tarkoitetaan usein yhtiön osakkeiden markkina-arvoon liittyvistä riskeistä. Markkina-arvoon liittyvien riskien kautta on keksitty ns. hajautus sääntö, jossa suositellaan salkun hajautukseksi noin 20 yhtiötä. Tälläisen pienen hajautuksen uskotaan melko monessa Suomalaisessa sijoituspiirissä olevan riittävä hajautus.

Salkun markkina-arvolla on helpompi pelata pienillä yhtiöiden määrillä, sillä ihmisillä on vähän rahaa sijoittaa osakkeisiin ja jos haluaa seurailla yhtiöiden tuloksia ja sijoitaa niiden pohjalta - pieni osakemäärä on omiaan tähän. Joku sanookin että suurimmat rahat tehdään yksittäisellä sijoituksella.

Viimeinen toteamus on selvää roskaa, sillä tietenkin jos osaa poimia oikein osakkeita ja on riittävästi rahaa, niin suurimmat rahat tehdään ostamalla vain koko ajan nousevia osakkeita ison kasan salkkuun - vaikka rajattomasti.

Osinkosijoittajan tapauksessa - jos keskittyy vain osinkoon, eikä keskity arvon tuottamiseen - edellä mainitut säännöt tuottavat enemmän harmia kuin hyötyä.

lue lisää …

EBITDA ja EBITA

Yritysten talouskatsauksia tutkiessa tulee usein vastaan käsite EBITDA ja toisinaan myös käsite EBITA. EBITDAn sanotaan olevan tunnusluku, jonka avulla yrityksiä voi laittaa samalla suoralle vertailua varten. No, onko monimutkaisessa maailmassa yksikään tunnusluku oikeasti täysin vertailukelpoinen, on aivan toinen asia.

Suomenkielisessä nettikirjoittelussa nämä kaksi tunnuslukua EBITDA ja EBITA sekoitetaan usein varsin loisteliaasti. Tämän pienen kirjoituksen tarkoitus on kirjoittaa ne molemmat auki, jotta käsitteiden eroavaisuus selviää muillekin. Yhden kirjaimen ero tunnusluvussa tekee siitä erillaisen, vaikka ero ei olekaan suuri.

lue lisää …

Oman salkun tilanne

Olen vihdoinkin saanut luotuoa oman salkun tilanne katsauksen. Aion päivittää tilannekatsausta tästä eteenpäin toivon mukaan viikottain. Olin laskenut salkkuni osinkotuoton olevan noin 7% luokkaa kuukausikatsauksissani, joissa olin keskittynyt enemmän kuukauden tuottoon kuin tuottoon suuressa mittakaavassa. Olin itsekin hämmentynyt, että olin onnistunut pitämään osinkotuottoni 9% arvossa melko vaivattomasti. Salkkuni luontivaiheessa olen joutunut jonkin verran tappion puolelle, mutta nykyisellä vauhdilla salkkuni arvo on vahvasti positiivisella ellei markkinoilla tapahdu jotain käsittämättömän yllättävää.

Käsittämättömän yllättävä tarkoittaa melkein jonkin pankkisektorin täydellistä romahtamista tai yhdysvaltojen talouden romuttumista niin perusteeellisesti, että se vaikuttaa kaikkiin maailman pörsseihin välittömästi. Se että vaikka Donald Trump valitaan uudelleen presidentiksi ei tule vaikuttamaan salkkuni tilanteeseen juuri mitenkään. Salkkuni ei ole rakennettu suurien indeksien pohjalta, vaan osinkotuoton pohjalta. Osinkotuotossa on yleensä hyvin heikkoja muutoksia.

Mutta salkkuni arvo ei ole tärkeä sijoitusprosessini kannalta, vaan se että salkku tuottaa tasaisesti rahaa, jonka voi ottaa halutessaan suoraan käyttöön. Salkusta ei tarvitse myydä mitään saadakseen siitä rahaa ulos. Tämä on ensisijainen tavoitteeni. Ei nopeiden pikavoittojen tai pikahäviöiden kerääminen.

Salkkuni löytyy menuvalikosta kohdasta Oma salkku tai tästä urlista: http://www.Peilimaa.com//pages/salkkutilanne

Olen myös vahvasti harkinnut alkavani luoda tarkkailusivut niille yhtiöille, joita pidän salkussani, olen pitänyt salkussani tai joiden ostaminen salkkuuni voisi olla mielenkiintoista. Arvon kuitenkin vielä hieman onko työmäärä mielekästä. Tässä kohtaa olen ensimmäisen kerran pohtinut mainoksien lisäämistä jollekin alueelle sivustoa. Jos alan tarkkailemaan aktiivisemmin yhtiöitä, nin voi olla, että tulen lisäämään mainoksia. Mutta tämä on vain harkinta-asteella, sillä nykyinen sivuston luontimenetelmäni ei välttämättä tue mainosbannerien lisäämistä kovin mielellään.

Harkitaan.