Hyppää sisältöön

Litnerin malli ja mitä siitä voi oppia.

John Litner oli taloustieteen professori Harwardin yliopistossa 1960-luvulla. Kuten on käynyt ilmi, henkilöjohtaisesti en usko ennustaviin malleihin kovinkaan 'optimistisesti'. John Litnerin malli perustuu empirisiin tutkimuksiin, joissa Litner aikoinaan havaitsi, että tuoton nettoarvolla ja osingon maksulla oli yhteys. Lisäksi yhtiön tuotto voi kasvaa paljonkin ilman, että yhtiö nostaa osingoaan. Osingon määrä nostetaan vasta, kun tuotto on kasvanut niin paljon, ettei osingon lisämaksusta ole yritykselle ongelmia.

Litnerin mallin idea on yksinkertainen.Yrityksen toiminta on oltava riittävä tuottavaa, ennen kuin yritys tarjoaa tietyn kokoista osingoa omistajilleen. Ja tietenkin tätä voi ajatella myös käänteisesti. Jos yrityksen toiminta heikkenee, niin myös osingon määrä laskee.

lue lisää …

Tulevien arvojen ennustelu

Yksi tämän blogin pääteemoista on saada lukija ymmärtämään ja ehkä saada kirjoittaja itsekin ymmärtämään, että matematikka itsessään ei pysty ennustamaan kovinkaan hyvin tulevaisuutta. On olemassa erillaisia kuvattuja matemaattisesti hyvinkin valideja menetelmiä, joilla niis sanotusti pystyy laskemaan, mikä olisi se oikea tulevaisuudeen markkina-arvo jollekin yritykselle. Totean tässä hyvin yksiselitteisesti, että yritys tehdä näin on puhdasta poppamiestiedettä, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa - ainoa toimiva asia tuossa tieteessä on matemaatikka, joka itsessään on kyllä ihan validi. Nykyhetken markkina-arvonhan pystyy melko vaivattomasti laskemaan jokaiselle yritykselle, mutta siitä tulevaisuuden arvojen kääntäminen esiin on useinmiten melko vaikeaa ellei sitten satu oikeasti olemaan todella hyvää sisäpiirin tietoa - tosin silloinkin tulevaisuuden ennustus on vaikea.

Jossain vaiheessa blogiani vertasin edellistä väitettäni sään ennustamiseen - siis sitä että joku pystyisi tekemään pitkäaikaisanalyysiä osakken kurssista. Säätä voi ennustaa muutaman päivän eteenpäin, mutta sen jälkeen voi yhtä hyvin vetää hatusta ennustuksia kuin yrittää laskea niitä matemaattisilla malleilla - Olivat mallit miten hyviä tahansa. Tai tietenkin jos pystyy oikeasti mallintamaan koko planeettajärjestelmämme kaikki tapahtumat ja tämän jälkeen tuoda ne mukaan säänennustukseen, niin periaatteessa voi ehkä olla teorian rajoilla, että pitkäaikaisennuste voisi olla parempi kuin se, että kerron kaikille ensin kesän olevan lämpimämpi noin keskimäärin kuin joulukuun.

Sijoittaminen on psykologiaa joten ymmärrä psykologiaa ja asioiden rakkennuspalikoita ennen kuin väität olevasi hyvä sijoittaja. Hyvää sijoittajaa ei ole olemassakaan - kun ymmärrät sen, niin olet jo vähän parempi sijoittaja kuin luulit olevasi.

lue lisää …

Likviditeetin ymmärtämisen ongelmat

Likviditeetti on todellisuudessa melko vaikeasti ymmärrettävä käsite. Käytännössä se tarkoitaa, miten helposti asian voi muuttaa rahaksi. Minulla on olemassa aiheesta toinenkin blogikirjoitus, mutta ajattelin, että mietitäänpä tätä asiaa hieman syvemmin. Mitä lidviditeetti merkitsee sijoittajalle ja varsinkin, mitä se merkitsee osinkosijoittajalle?

lue lisää …

Salkun säätöä

On joulu kun tätä kirjoitan....

Joskus salkun tietojen ylläpitäminen omalla nettisivulla on raskasta, joten päätin yksinkertaistaa omaa salkkukuvaustani ja kertoa vain, mitkä yhtiöt ovat salkussa. Ainakin toistaiseksi on näin.

Vuosi on pian vaihtumassa. Tämän vuoden myynnit ovat nyt ohi ja ostot kohta myös. Minä jäin omasta vuoden osinkotavoitteestani jonkun verran - lähinnä koska päätin keskittää resurssejani hieman muualle kuin osakemarkkinoille. Tälle vuodelle on ollut omiaan hermostuneisuus. Donald Trumpin vaikutus markkinoiden liikkeeseen on ollut melko olematonta, mutta kysymys kuuluu vaikuttaako tietämys siitä, että osakemarkkinoiden koko tätä kirjoitettaessa on kohta isompi kuin maailman bruttokansantuote? Voiko bruttokansantuotetta ja osakemarkkinoiden arvoa oikeasti verrata toisiinsa? Joidenkin mielestä markkinoiden koko on merkki romahduksesta - joidenkin mielestä se on vain merkki siitä, että arvot nousevat. Yhtiöiden osakkeiden arvoa mitataan ihmisten päässä, joten kaikki on mahdollista - mutta raja tulee vastaan lopulta siinä kohdassa, kun ei ole enää varaa ostaa. Vähitään siinä kohdassa.

lue lisää …

Korvaako etuoikeutettu osake joukkovelkakirjan?

Etuoikeutettu osake 'Preferred stock' pohjois-Amerikan markkinoilla on melko mielenkiintoinen tuote. Joku väitti netin syövereissä kerran, että osingoa tuottava osake ei korvaa joukkovelkakirjaa. Etuoikeutetut osakkeet tuottavat kohtalaisen mukavasti osingoa ja ne ovat luonteeltaan aivan kuin joukkovelkakirjat. Eli osinkotuottoa voi täysin rinnastaa tässä tapauksessa joukkovelkakirjatuottoon. Ne voivat tuottaa osingoa huomattavasti enemmän kuin varsinainen osake tuottaa. Omasta näkökulmastani sana etuoikeutettu noissa papereissa tarkoittaakin lähinnä sitä, että osakkeen omistajalle annetaan etuoikeutetusti enemmän osingoa, kun hän toisaalta luopuu esimerkiksi mahdollisuudesta käyttää ääntää yhtiökokouksessa.

Etuoikeutetut osakkeet ovat ihan oma osaketyyppinsä pohjois-Amerikan markkinoilla.

lue lisään …

osinko vs myyminen

On olemassa sijoittajia joiden mielestä koko osinkotuotto on roskaa. Eli osinkotuotolla ei ole merkitystä, vaan kaikki tuotto pitäisi tulla vain hinnan nousun ja myymisen kautta. Perusteina on esimerkiki

  • Kotikutoinen osinko, jossa myydään pieni määrä yhtiön osaketta pois juuri irtoamispäivänä, jolloin saa tuottoa osakeesta että osingoa.
  • On olemassa ihanteellinen maailma, jossa ei ole veroja tai välittäjän kuluja, jolloin tietenkään myös osingonmaksulla ei ole merkitystä - modernin taloustieteen malli, josta olen ennenkin heittänyt huomiota blogissani. Kuinka moni uskoo tämän todellisuuteen?
  • Osakkeiden takaisinnoston merkitys.
  • Osingon maksu voi koska vain päättyä.
  • Kun on olemassa irtoamispäiväilmiö.

Nämä kohdat siis osoittavat, että osinko on turhake sijoittajan silmissä?

lue lisää …

Miksi yhtiöt maksavat osingoa?

Niin, toisinaan on hyvä tehdä olleellisen kysymyksen, kun ymmärtää etteivät kaikki asiat ole itsestään selvyyksiä. Olen useinkin törmännyt kirjoituksiin, jossa todetaan että onpa hyvä juttu, että jokin yritys on tajunnut olla maksamatta osingoa, jotta sen tuotot paranevat ja mahdollisesti kurssi nousee suotuisasti. Mutta tämä väite perustuu todellisuudessa vain sisäisiin tuntemuksiin, eikä todellisuudessa loppuun asti mietittyihin faktoihin.

Eli miksi yritys maksaa osingoa? Maksaako yritys osingoa vain mielyttääkseen omistajia vai voiko siihen olla joku muukin syy?

lue lisää …

Joulu on jo ovella

Kyllä kyllä, kuuluisa Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan eräs huipeentumispäivä kuulema lähestyy, eli 15.12. Nyt ovat tietyt piirit jo ehtineet julistamaan ties mitä katastrofia kyseiksi päiväksi. Hetkellisen voiton etsijöiltä on kuitenkin unohtunut kokonaan voiton tavoittelun ällistyttävä mahdollisuus.

lue lisää …

Mitä tarkoittaa 'Scheme of Arrangement'

Scheme of Arrangement liittyy Australiaan. Omistan yhtiötä nimeltä PIONEER CREDIT LTD, jolla on ollut sanotaanko ongelmia toimintansa rahoittamisen kanssa. Yritys ei ole näillä näkymin kuitenkaan joutumassa konkurssiin, vaan se on saanut sovittua itselleen mallin nimeltä Scheme Implementation Agreement yhdessä The Carlyle Group kanssa. Mutta mikä tämä järjestely on. Siitä voi suoraan sanoa sen, että Suomessa ei mitään vastaavan kaltaista suoranaisesti ole olemassa.

Positiivista Pioneer Credit Ltd kohdalla oli se, että yritys ei mennyt konkurssiin, vaan onnistui välttämään tämän, mutta mitä tästä seuraa?

lue lisää …

Jotain Behavioristisyydestä

Behavioristiset suuntaukset antavat pörssimaailmassa mielenkiintoisia säväyksiä. Vaikka Behavioristinen salkun hoidon suuntauskin sisältää matematiikkaa, niin ajattelutapana se kulkee vanhanaikaisen uskomukseen puhtaasti vain rationaalisesta sijoittajasta ohi ja etsii toisenlaisia lähetymistapoja salkunhoitoon.

Behavioristinen suuntaus on avannut ymmärrystämme vastaamalla kysymykseen, millaisia ovat pörssimaailmassa elävät kaupankävijät. Myös erillaiset neuraaliset tutkimukset ovat selvittäneet, miten riskin ottaminen pörssissä vaikuttaa sijoittajaan. Behavioraalisen salkunhoitamisen eroavaisuutta klassiseen salkun hoitoon on vertailtu. Mutta samalla on ymmärettävä, että behavioralinen suuntaus ei ole samalla lailla jämäkkä ja suoraviivainen maailma kuin modernin portfolioteorian maailma. Ihmismielen kiermurat ovat paljon monimutkaisempia kuin matemaatiikan lait.

Yritän heijastaa tätä maailmaa muutaman artikkelin kautta sekä omien käsitysteni kautta. Eli tämä on vain kepeä ja hyvin kapea vilkaisu asiaan, joka sisältää hyvin paljon enemmän kuin mitä tähän kirjoitan.

lue lisään …