Hyppää sisältöön

REIT indeksien tutkimista

Indekseistä oppii monia hyödyllisiä seikkoja. Indeksit kertovat miten sijoittajat ovat suhtautuneet aikojen kuluessa tietyn toimialan tai sektorin yrityksiin. Parhaat indeksit sisällyttävät myös osingon mukaan indeksiin (ja ehkä jopa inflaation vaikutuksen), mutta valitettavasti näitä parhaita indeksejä ei ole yhtä paljon kuin niitä, jotka kuvaavat arvoja yhtiöiden arvokehityksen kautta. Eli suurin osa indekseistä ikävä kyllä kertoo vain osatotuuden sijoittajan tuottomahdollisuuksista. Eli indeksien näkökulma ei keskity sijoittajaan vaan yritykseen.

FTSE Nareit indeksit pyrkivät kuvaamaan REIT-yritysten tilaa yhdysvaltoijen markkinoilla. Tätä indeksiperhttä pitää yllä organisaatio nimeltä FTSE-russel. Nairet indekseistä saa tiedoa esimerkiksi täältä:

https://www.ftserussell.com/products/indices/nareit

lue lisää …

Kuukausikatsaus Huhtikuu 2020

Takana on melko erikoinen kuukausi. Olin odottanut osinkotulojen laskevan, mutta tunnustan hämmentyneeni, että niin ei käynytkään. Kaiken lisäksi Ing group N.V ilmoitti aamulla, että se jakaakin tänä vuonna osingoa, ja että tänään on irtoamispäivä. Ensi kuun osinkotuotto on näin ollen melko iso - joten keskiarvo vuosituottoni ei ole saanut korona-kriisistä vielä ainakaan juuri mitään kolhuja. Lisäksi olen tässä kuussa harrastanut pienimuotoista lyhytaikaista kauppa. Tulen lisämään tulevaisuudessa kaupan käynnin tulot vielä osinkotuottoon mukaan, joka nostaa hieman salkkuni tuottavuutta. Tämä sen takia, että salkkuni osinkotuotossa on mukana ETF:ien tuotot myös, jotka periaatteessa eivät ole osinkotuottoa vaan korkotuottoa.

Mutta mennäänpä asiaan.

lue lisää …

CEF ja konkurssi

Näin melkoisen riskialttiina hetkenä pörssimarkkinoilla on hyvä huomata joitakin faktoja eräästä piensijoittajien vierastamasta osake-instrumentista nimeltä Close-End-Fund. Rahastoilla ja Rahastoilla on eroa. Maailmalla on monenlaisia rahastoje - on hyvä muistaa, että esimerkiksi REIT ja CEF ovat hyvin erillaisia rahastomalleja, vaikka päälisin puolin näiden kahden rahastotyypin osakkeet muistuttavat toisiaan. Samoin ETF ja CEF eroavat toisistaan rajusti, vaikka ovatkin noin periaatteessa hyvin samankaltaisia rahastoyhtiöitä.

Sanotaan että REIT yhtiöt voivat mennä konkursiin, mutta CEF-tyyppiset yhtiöt eivät kovin todennäköisesti mene konkurssiin, vaikka kummatkin ovat sijoittajan kannalta pörssissä Close-End tyyppisiä yhtiöitä. Miksi näin? Kummatkin yhtiötyypit perustuvat lainoitukseen ja riskiin? REIT yhtiö ei kuitenkaan ole samanlainen kuin rahoitusinstrumentteihin sijoittava rahasto. Rahaston arvo tulee intrumenttien arvon liikkeestä ja niiden tuotosta rahastoyhtiölle. REIT-yrityksen tuotto tulee kiinteistöjen tuloista, joita voivat olla vuokratulot tai korkotulot. Kiinteät rakennukset eivät kuitenkaan ole samanlaisia tuotteita kuin arvopaperit. Niiden myyminen on vaikeaa ja niiden kunto heikkenee kokoajan - näitä kumpaakaan arvopaperit eivät teet. Rahasto on halussaan tuote, joka on periaatteessa erittäin likviidi. Jos rahasto ottaa lainaa, sen ei tarvitse ottaa lainaa samalla lailla kuin REIT yhtiö. REIT voi mennä omien kulurakenteittensa takia konkursiiin - joskin käytönnössä se on pitkän polun takana.

Tämän bloggauksen pääpaino on pohjois-Amerikan markkinoissa - jossa enimmäkseen on tarjolla CEF-yhtiöitä.

lue lisää …

PEGY ration

Jos P/E luku on sielua lähellä niin olemassa myös PEGY-ration, joka vie P/E-rationin astetta piedemmälle. PEGY rationin kehitti aikoinaan Peter Lynch. Lynch tavoitteli kertoimellaan huonosti arvostettujen yhtiöiden löytämiseen - joiden hinta saattaisi tulevaisuudessa olla paljonkin nousussa.

PEGY-Rationin heikkoutena on, että sen alunperäinen käyttötapa rakentuu arvaamisen ympärille. Osinkotuottona kaavassa käytetään arvattua tulevaa osinkotuottoa - projectoitua dividend yieldiä. Samoin muissa tuottoon liittyvissä seikoissa on aina käytössä projektoitu tuotto. Eli kaava tavallaan perustuu toiveelle: tapahtuisipa näin.

lue lisää …

huhtikuussa 2020

Kuukauden puoliväli on ylitetty. Olen nyt ollut etätöissä kotona maaliskuun alusta - siitä asti kun satuin sairastamaan nimettömän taudin, joka ei ollut korona tai kausi-influessa. Kotioloissa nyt siis toista kuukautta. Välillä käymässä kaupassa miettimässä, kuinka monella kassajonossa on ollut tai on tunnettu virustauti. Pitkillä pyörälenkeillä - miettimässä, ovatko muut pyöräilijät vain vielä odottamassa kevään saapumista vai miksi matkan varrella on niin hiljaista.

Sijoitin viikko sitten Walt Disneyhen pienen määrän rahaa - tavoitteena myydä sijoitukseni pienellä voitolla lähiaikoina. Olen jännittynyt käykö näin. Todennäköisesti myynti tapahtuu ei-varsinaisella-markkina-ajalla, koska markkina-ajalla hinnat ovat olleet matalammat. Aikoinaan tehdessäni kauppaa Intelin osakkeilla, oli hämmentävää, miten myyntitoimeksiannot toteutuivat aamuyön tunteinna, todennäköisesti jossain muussa pörssissä kuin missään pohjois-Amerikan pörssissä.

lue lisää …

Kynttiläkaavio

Vaikka ei harrastisikaan treidaamista, niin kynttiläkaavioiden ymmärtäminen voi olla eduksi. Kyyntiläkaavion suunnittelivat aikoinaan japanilaiset riisikauppiaat 1700-luvulla. Sanotaan että kynttilöiden avulla voi ennustaa lyhyen ajan muutoksia kurssin liikkeessä. Yleisimmin käytössä olevat kynttiläkuviot on kuvattu alla olevassa kuvassa. Nousevaa kurssia kuvaa vihreä väri ja laskevaa punainen väri. Alunperin laskevaa kurssia kuvasi musta väri ja nousevaa kurssia kuvasi vain kehyksillä varustettu kynttilä.

/galleries/Svg/candles.svg

lue lisää …

Laskumarkkinat

Englanninkielessä on laskumarkkinoille oma sanansa Bear market. Nykytilannetta katsellessa on helppo vakuuttua, että ns. karhumarkkinat ovat vasta alussa. Korona kriisi tuskin tulee talttumaan niin nopeasti kuin optimistit toivovat. Toki kuulun itsekin niihin, jotka tahtovat uskoa tämän tilanteen menevän nopeasti ohi, mutta realistina en usko omiin toiveisiini.

Talouden vastaanottamat iskut yhteiskuntien järjestysten mentyä sekaisin voivat olla sitä verta raskaita, että elvytyksen käytetyt varat johtavat moniin seurauksiin ja ongelmiin, joilla on vaikutusta rahatalouteen. Europassa kysymys voi olla jopa EU:n ja Euron kohtalosta ja yhdysvalloissa ihmiset pääsevät maistamaan, millainen oli lamakausi satavuotta sitten.

Nämä uhkakuvat ovat luonnollisesti pessimistisiä arvioita tulevasta - joten ehkä nyt on aika pohtia, millaisia ovat olleet menneet pörssin laskumarkkinat.

lue lisää …

Laatuyhtiö-osinkostrategia vastaan Korkea-osingon strategia

Joskus on hyvä vertailla eri strategioita toisiinsa, varsinkin kun harrastaa osinkosijoittamista. Otsikko on siinä mielessä hieman hämäävä, että mainitut kaksi vertailtavaa strategiaa jakaantuvat edelleen lukuisiin erillaisiin alastrategioihin, joiden sijoittelu pääkategorioiden alle voi olla jopa vaikeaa. Jopa kysymys, mikä on korkea osingoista sijoittamista, saattaa olla hämärä alue osinkosijoittamisen alueella.

Laatuyhtiöihin sijoittaminen on ollut monelle osinkosijoittajalle tärkeä osa heidän strategiaansa pitkään. Williams ja Miller (2013) totesivat seuraavan faktan, joka kertoo suuntalinjoista, joita laatuosake-osinkosijoittajalla on:

Since 1926, dividends have contributed nearly a third of total
equity return while capital gains have contributed two-thirds. The S&P 500 Dividend Aristocrats index
captures sustainable dividend income and capital appreciation potential, which are both key factors
in investors’ total return expectations.

Eli yhdysvaltojen pörsseissä vuodesta 1926 kolmas osa-osa tuotetusta tuotosta on on tullut osinkotuotosta ja kaksikolmasosaa arvon muutoksesta. Tähän mitattuun tietoon perustuu laatusijoittajan tavoite. Ostaa laatuosaketta, jonka kurssikehitys on tasaista ja kerätä pitkällä aikavälillä sekä kurssin nousua että osinkotuottoa osakkeen avulla.

Oma päästrategiani eli KorkeanOsingon strategia taas pelaa ajatuksella, että osinko korvaa laatua. Yllä oleva fakta ei ole itsestään selvyys, vaan se perustuu mittaustavan valintaan ja myös siihen, miten haluaa tuottonsa ottaa ulos. Toisaalta Koronakriisin aikana on saattanut huomata, että on olemassa yhtiöitä, joiden arvo ei romahda kovassakaan tilanteessa. Eli jos mitataan yhtiön tuottoa sekä yhtiön osakkeen arvon kautta että tämän tuottaman osingon kauttaa, voi olla että korkean osinkoprosentin omaavat yritykset häviävät pelin matalan osingon niin sanotuille laatuyhtiöille. Ja toisaalta ylläolevassa lauseessa on toinenkin tosiseikka. Arvon nousu tuottaa 2/3 indeksin tuotosta. Jos arvon nousua ja laskua osaa hyödyntää oikein, niin osinkotuotto häviää yhtiön osakkeen arvon muutoksista saatavalle tuotolle. Edellytys voittoon tietenkin on se, että jaksaa koko ajan olla tietoinen, mitä markkinoilla tapahtuu.

lue lisää …

Osinkotuoton pudotus

On selvästi näkyvillä merkkejä, että tämän vuoden osinkotuotto tulee romahtamaan merkittävästi pohjois-Amerikan markkinoilla ja Euroopan markkinoilla. Pankkivalvonta on kehottanut pankkeja olemaan maksamatta osingojaan nyt keväällä. Käskyä ovat tottelemassa ainakin oman salkkuni kaikki eurooppalaiset pankit. Tämän lisäksi jopa jotkut pohjois-Amerikan REIT-yritykset, joilla on osingon maksu velvoite lain mukaan, ovat vetämässä osingon maksujaan pois keväältä ja kesältä.

Nyt voi kysyä onko sitten pelin henki joko ostaa yhtiöitä, jotka maksavat mahdollisesti osingoaan vasta tulevaisuudessa tai ostaa yhtiöitä, joiden arvo nousee ja myynnin kautta saa voittoa. En ole täysin vakuuttunut, että osingoa maksavia yrityksiä ei kannattaisi edelleen kerätä salkkuun. Mutta toisaalta voisi olla hyvä käyttää tilaisuutta hyväkseen ja harjoittaa nyt pienessä mittakaavassa trendisijoittamista niihin yhtiöihin, joiden toimintaa korona-hysteria on tehostanut ja joiden kurssi on vain parantunut muiden yhtiöiden osakkeiden hintojen laskiessa.

lue lisää …