Hyppää sisältöön

RSI ja RMI

Jos haluaa käyttää sijoittamisen perustana momentum-ilmiötä, niin on hyvä tuntea muutama matemaattista kaavaa, joista oikeasti on hyötyä. Nämä kaavat ovat välineitä tutkia absoluuttista momentumia ja niitä käyttäessä on hyvä muistaa,että momentum jatkuu aikansa ja päättyy aikanaan - jopa yllättävästi usein - joten ilmiön hyödyntäminen vaatii jonkinlaista pelisilmää tilanteille - eli pelkät kaavat eivät ole mikään kultainen tie onnistuneeseen sijoittamiseen, ne ovat vain apuväline.

Momentum on kuitenkin ilmiönä pörssimarkkinoilla ikivanha. Se on samalla vanha todiste ns. täydellisiä markkinoita vastaan.

lue lisää …

Osinkosijoitaja Ja MOMENTUM

Momentum on ilmiö, jota voi monella tavalla käyttää sijoittamisessa hyväkseen. Lyhyesti kuvaten se on ilmiö, jossa osakekurssi jatkaa matkaansa omaksumaansa suuntaan - eli esimerkiksi, jos yhtiön osakkeen hinta on menneen kuukauden aikana kulkenut ylöspäin, niin se todennäköisesti jatkaa matkaansa ylöspäin. Jos taas kurssi on menneen kuukauden ajan kulkenut alaspäin, suunta todennäköisesti jatkaa alaspäin. Mikään luonnonvakio ei todista, että näin pitäisi tapahtua, mutta empiiriset näytteet ovat osoittaneet, että yksittäisten yhtiöiden arvopaperien hinnat pyrkivät pitämään trendinsä jonkin aikaa, kunnes jokin tapahtuma saa liikkeen joko pysähtymään tai kääntymään päinvastaiseksi.

lue lisää …

Lokakuun kuukausikatsaus 2020

Tätä kirjoittaessa on jo marraskuun ensimmäinen viikko ja lopultakin on käynyt selväksi, kuka on voittanut USA:n presidentin vaalit. Historiallisesti poikkeuksellinen tapahtuma, jossa istuva presidentti Donald Trump sai kenkää ja Biden valittiin tilalle. Tosin Trump ei ole vielä myöntänyt asiaa, joten pientä hauskaa pelleilyä on tiedossa lisää, kunnes valkoisen talon vahtimestari saattaa Trumpin ulos ja pihalle.

Lokakuu oli melkoista vuoristorataa, joka jatkui marraskuun alkuun. Lokakuu oli tuoton kannalta ihan hyvä kuukausi, mutta todennäköisesti heikompi kuin tuleva marraskuu. Aivan oikein tänä vuonna marraskuu ei olekaan vuoden heikon kuukausi. Tuleva marraskuu tuo tuottoa menneiden vuosien kärsivällisyyden takia ja tietenkin myös ailahtelvat markkinoiden avulla.

lue lisää …

Free cash flow to equity

Kun miettii osingoa on hyvä tietää, miten paljon rahaa yhtiöllä olisi teoreettisesti jaettavanaan sijoittajille. Tämä käsite (FCFE) on suomeksi Vapaa kassavirta. Vapaa kassavirta käytetään arvomäärityksessä, mutta siitä voi olla osinkosijoittamisessa hyötyä, jos haluaa arvioida ovatko osingot menossa alas vai ylöspäin tulevaisuudessa. Kannattaa muistaa, että malli ei missään nimessä kerro, miten yhtiön tuleva osingon jako politiikka liikkuu. Malli on enemmänkin vain tapa arvioida asioita - ja muodostaa omia käsityksiään.

lue lisää …

Mietteitä salkun kehityksestä

Tein syyskuun ja lokakuun laskemia salkkuni kehityksestä. Kehitys on ollut melko tasaista nousua jonkun kuukauden verran. Hidasta mutta tasaista. Vaikka tällä viikolla ovat kurssit melkoisesti, niin on vaikeata uskoa, että salkun hidas arvon nousu ottaisi pahasti takapakkia. Tai ei se pitkällä juoksulla ota, vaan kulkee omaa matkaansa. Pörssin myrskyt ja aallot ovat markkinoiden suolaa ja kultajyviä.

lue lisää …

Osinkotulon ymmärtämisen vaikeus

Pieni alustus tähän postaukseen. Kuuntelin jonkun aikaa sitten nimeltä mainitsemattoman podcastin, jossa puhuttiin tai yritettiin ainakin puhua ihmeellisestä käsitteestä nimeltä osinko. Noin periaatteessa mitään virhettä osingon käsitteeseen ei podcastissa tullut paitsi yksi. Osinko yritettiin ymmärtää puhtaasti matemaattisena asiana - mitä se suinkaan ei ole. Valitettavasti vieläkin useat suomalaiset sijoittajapiirit haluavat niin kovasti uskoa täydellisen markkinan teoriaan tai vähintäänkin uskoa, että täydellinen markkina tarkoittaa sitä, että kun tapahtuu liike markkinoilla, niin liike jää osingon tapauksessa pysyväksi. Mitä viimeisellä yritän sanoa on, että vaikka on olemassa irtoamispäivä ilmiö, niin se ei suinkaan tarkoita sitä, ettei yhtiön osakkeen arvo voi saman tien alhaalla käynnin jälkeen palata edellisen päivän tasolle. No tietenkin se voi myös tehdä syöksykierteen alas.

lue lisää …

Teynorin kerroin

Jack Lawrence Treynor kehitti niin sanotun Treynorin kerroin, joka määrittää miten paljon tuotto olisi voinut olla mikäli markkinariski pysyy vakioja ja mitää vaihteleevaa riskiä ei ole. Kuten Sharpenin kerroin tämäkin luku luku kertoo vain miten salkun tilannetta voidaan arvioida jollakin hetkellä - eli se on tavallaan sijaluku; vertailu arvo, jolla kahta erillaista salkkua voi verrata toisiinsa.

Treynorin kertoimen muistuttaa Sharpen rationia Eli salkun tuotto käytännössä lasketaan samalla tavalla. Mutta Treynorin kertoimessa ei käytetä laskennassa keskihajontaa, kuten Sharpenin kertoimessa käytetään, vaan Beta joka kuvastaa indeksiä ja sitä riskiä, miten paljon huonommin salkku pärjää kuin indeksi.

lue lisää …

Kuukausikatsaus Syyskuu 2020

Olen ollut tässä kuussa hieman laiska, enkä ole ehtinyt vuoden vaihdetta ennen laskemaan kuukauden tilannetta. Syyskuu ei kuitenkaan ole ollut niin hyvä kuin kesäkuukaudet olivat, koska päätin, että en suorita myyntioperaatiota laajemmassa mitassa. Eli kuukauden tuotto on peräisin suurimmaksi osaksi vain osinkotuotosta.

Jossain vaiheessa kirjoittelin viikkokatsauksia, ja noin tulevaisuutta ajatellen voisin taas jatkaa viikkokatsausten kirjoittelua. Niiden tarkoituksena oli jättää jonkinlainen muistiinpano merkintä ajankohtaisista tapahtumista - eräänlainen päiväkirja. Mennyt vuosi voisi olla kiinnostavaa luettavaa muutamien vuosien kuluttua.

Mutta mennäänpä asiaan ja vilkaistaan, mikä on ollut tilanne syyskuussa.

lue lisää …

Viimeinen näkemys Brexitiin

Arvelin joskus yli vuosi sitten, että britanian päätavoite neuvotteluissa on todellisuudessa sopimukseton ero. Tänään tilanetta katsellessani näyttää aika selvältä, että ennuste osui paikoilleen.

Nyt on hyvä kysyä, mitä tämä tarkoittaa sijoittajan kannalta. Konkreettisesti tämä voi tarkoittaa minun kohdalleni sitä, että suurimman osakesalkkuni säilytys siirtyy irlantiin pakoon brexit tuomaa tullimuuria. Mutta mitä muuta kova brexit voisi merkitä.

lue lisää …

Vakuutusyhtiöt

Vakuutusyhtiöit mainitaan usein hyvinä sijoituskohteina, koska ne tarjoavat asiakkailla vakuutusta jotain asiaa vastaan ja tämän jälkeen voivat käyttää asiakkaalta tulevaa rahavirtaa 'sijoitustoimintaan' kunnes niiden pitää maksaa vahinkotapahtuma. Tietenkin vakuutusyhtiöille on tavanmukaista tarjota vakuutuksia niille ihmisille, jotka vähiten vakuutusta tarvitsevat, joten näiden osalta yhtiö voi ainakin teoreettisesti tehdä hyviäkin voittoja.

Eli tiivistetysti voi sanoa vakuutusyhtiöiden tuoton jollain tavalla tulevan korkoa korolle ilmiön avulla.

Mutta vakuutusyhtiöitä on monenlaisia. Ennen kuin sijoittaa vakuutusyhtiöön, on hyvä ymmärtää hieman näiden yhtiöiden maailmaa.

lue lisää …