Hyppää sisältöön

Yrityksen tehokkuudesta

Itse arvostan yrityksestä itsestään kertovia tunnuslukuja sijoittamisessa kuin lukuja kuten P/E tai P/B, jotka ovat sidottu markkinahintaan ja joilla pyritään enemmän etsimään ns. halpoja yhtiöitä. Jos noista kahdesta tunnusluvusta pitäisi valita, niin P/B olisi luku jota käyttäisin, koska luku on hieman kestävämpi syklisiä liikeitä vastaan kuin P/E.

Mutta tässä bloggauksessa en yritä alkaa analysoimaan syvällisemmin noita kahta kurssisidonnaista lukua, vaan olen kiinnostunut enemmän arvoista, jotka todella kertovat yrityksestä jotain. Omasta mielestäni - osinkosijoittajana - jokainen osto tapahtumapäätös pitää sitoutua tietoon, miten luotettava yrityksen tulevaisuus on. Toki tunnustan käyttäväni trendikäyrää miettiessäni, miten muut ovat menneisyydessä arvioineet yritystä - mutta lopullisen ostopäätöksen teen kuitenkin taloudellisten tietojen perusteella.

Yrityksen koon ja tehokkuuden voi mitata perustunnusluvuilla, jotka ovat tuttuja kaikille laskentatoimea harrastaneille. Mielenkiintoisia tunnuslukuja ovat luvut, jotka kertovat yrityksen tehokkuudesta jotain. Tässä on jotakin ajatuksia ja tietoja joistakin luvuista. Tunnuslukujen lista on suuri, mutta jostakin pitää aina aloittaa.

lue lisää …

Vuosi 2020

Vuosi 2020 oli monella lailla erillainen vuosi. Sijoittajan kannalta vuosi oli omasta mielestäni erinomainen. Maailman historiallisesti vuosi oli aika masentava monellakin tavalla: Ihmisiä kuoli koronavirukseen ja ilmasto lämpeni edelleen maapallolla.

Oma näkemykseni tulevaisuudesta on melko pessimistinen. Pessimistisen näkemykseni takia olen sijoittaja ja ehkä myös tämä horjahteleva blogi on olemassa pessimistisyyteni takia. En usko, että muuttuvassa maailmassamme välitetään enää tulevaisuudessa vanhemmista ihmisistä, jonka takia haen sijoittamisella pientä turvaa radikaaleja eläkkeiden leikkauksia vastaan. Tämä on pessimismiä, sillä yleensä tulevaisuus on paljon valoisampi ja positiivisempi paikka, mitä ihminen uskoo.

Vuosi 2020 oli kuitenkin vuosi täynnä optimismia huolimatta kaikista ongelmista ja haasteista, joita vuosi ihmiskunnalle toi. Mennyttä vuotta on hyvä muistella hetken.

lue lisää …

Kuukausikatsaus joulukuu 2020

Joulukuu oli jopa vieläkin tuottavampi kuukausi kuin mennyt marraskuu. Tämä johtui siitä, että myin voitolla olleet Eurooppalaiset arvopaperit yhdessä voitolla olleiden Australialaisten arvopaperien kanssa pois. Rahat siirsin toisella välittäjällä olevaan USA:n REITejä sisältävään salkkuuni. Salkkuni koko tämän kuun ja tämän vuoden lopussa on 85 eri yhtiön osaketta.

Pitkä matka on tultu noista päivistä, kun päätin muuttaa salkkuni arvosalkusta osinkosalkuksi enkä oikeastaan ole katunut ratkaisuani.

lue lisää …

Johdon tehokkuus

Osakeyhtiön johto on se voima, jolla tärkeä osa yrityksen toiminnassa. Johto päättää ne suuntaviivat, jolla yritys kulkee eteenpäin. Johdon tehokkuutta lasketaan kokoelmalla erillaisia tunnuslukuja. Tunnetuimat ovat ROA (Return on Asset), ROE (Return on Equity) , ROI (Return on Invest) ja ROCE(Return on Capital Employed). Johdon tehokkuuden mittarina voi pitää myös työntekijöiden mielipiteitä yrityksestä. Eli yhtiön johtoa voi tarkastella monesta näkökulmasta.

lue lisää …

Kassavirrasta

Osakeyhtiön kassavirta kertoo kaikenlaista tietoa, miten raha liikkuu yhtiön toimintojen perusteella. Mikäli yhtiön tulos sinänsä näyttää hyvältä, niin kassavirta voi kertoa, voiko tilanne olla muuttumassa lähitulevaisuudessa. Voihan olla, että kassavarantoja käytetään sellaisella voimalla, että yhtiölle syntyy toimintojensa rahoitusongelmia. Toisaalta kassavarojen taitava käyttäminen voi kertoa toiminnan parantumisesta.

On mielenkiintoista, miten vähän kassavirran ymmärtämiseen on keskitetty suomalaisten osakesijoitukseen keskittyneiden nettikirjoitusten parissa. Löytyy kyllä ympäripyöreitä kyhäelmiä, jotka kertovat neuvoja, miten yritys laskee kassavirtaansa - ja vielä vähemmän löytyy artikkeleita, jotka näkisivät käsitteitä myös ulkomaalaisten laskelmien näkökulmasta.

Tutustutaanpa kassavirta laskelmaan nyt sitten hieman paremmin.

lue lisää …

Dollarin liike

Sattumoisin sijoitan pääosin pörsseihin, joissa valuttana on jokin dollarin versioista. Kuten olen ennenkin kirjoittanut kansainvällisillä markkinoilla valuuttakurssien eroilla on merkitystä. Jokainen kansainvälinen sijoittaja on tahtomattaan tietyssä määrin valuuttakurssikeinottelija. Oma mielipiteeni on, että paras tapa huolehtia valuuttariskistä on keskittyä osinkotuottoon - mutta näkemyksiä on monia. Yksi näkemys on vain kulkea virran mukana, sillä valuuttakursseilla on taipumus aaltoilla, eli aina tulee hetki, jolloin ns. riski onkin etu.

Mutta mietitäänpä miten todella kurssien liike vaikuttaa osingoon ja sijoittamiseen.

lue lisää …

Muutoksia salkkuun

Salkkuni on joulukuussa kokenut hieman muutoksia. Hieman hermostuin mahdollisuudesta, että salkku jäisi britanian tullimuurin taakse tulevana vuotena, mutta näillä näkymin IB on saanut järjestelmänsä valmiiksi, joten näin ei ilmeisesti ole käymässä.

Ostin joitakin Nasdaqin ja Nysen REIT yhtiöitä ja joitakin tavallisia korkeaa osingoa jakavia yhtiötä - että muutama puhdasta arvosijoituskohdetta. Tasapaino oli osinkotuotton puolella. Salkkuni koko lähenee nyt 80 osaketta ja todennäköisesti ennen tämän kuun loppua ylittää 80 osakkeen rajan. Tiettyjen riskiteorioiden mukaan tässä kohtaa tulee vastaa lähestulkoon maksimaalinen suoja riskejä vastaan. Tietenkin suojan koko riippuu myös yhtiöiden painotuksesta salkussa, eikä ainoastaan niiden määrästä.

lue lisää …

Osakemarkkinat ja kärsivällisyys

Olen ennenkin mainostanut kärsivällisyyden merkitystä osakemarkkinoilla. Kuuntelin kerran erästä erittäin huonoa sijoittamisesta puhuvaa podcastia, jossa kerrottiin ohimennen miehestä, joka oli lopettanut osakkeisiin sijoittamisen, koska osakemarkkinat olivat hänestä vain aaltoilua. Hän halusi sijoittaa johonkin, josta saa tasaista tuloa.

Kaikki kauppatoiminta maailmassa on aaltoilua. Ja kaikkeen kauppatoimintaan ja omistamiseen liittyy myös tasaista tuloa. Eli tässä mielessä luopuminen osakemarkkinoista, koska haluaa välttää arvon aaltoilua on sokeutta. Tulomuotojen nimet voivat muuttua, mutta kaiken kaikkiaan tulot ovat lähtöisin jollain kaupan teosta. Myös tasainen tuotto.

Aaltoilu on osakemarkkinoiden parhaita ominaisuuksia. Ostin varmaan pari vuotta sitten salkkuuni Australialaista ADACEL TECHNOLOGIES LIMITEDiä. Kyseinen yhtiö koki pienen alamäen ja yhtiön osakkeen arvo laski noin 75%. Tässä vaiheessa jotkut ns. sijoittajagurut puhuvat luovuttamisesta, koska tuollainen syöksy ei koskaan palaa takaisin. Arvon laskun jälkeen kaukokatseinen sijoittaja olisi tietenkin laittanut puoli omaisuutta Adaceliin, sillä juuri tänään säätämäni automaattinen myynti poisti yhtiön salkustani - voitolla. Eli yhtiön osakkeen arvo oli noussut 140%. On tilanteita, joissa vain kannattaa kärsivällisesti katsoa, mitä tapahtuu. Ja kannattaa muistaa, että noin 100% arvon muutokset ovat todella yleisiä osakemarkkinoilla. Niitä sattuu koko ajan. Mutta samaan aikaan kannattaa muistaa, että arvon tipahtamisia, jotka eivät koskaan palaa entiseen tapahtuu myös. Varsinkin IPO-osakkeiden kohdalla.

Ja oikealla tavalla sijoittaessa osakemarkkinoilta saa tasaista tuloa - on kyse vain siitä, miten sijoittaa ja miten omaisuuttaan hoitaa. Ja asuntosijoittajana voin sanoa, että osinkomarkkinoiden tasainen tuotto voi olla paljon tuottavampaa kuin asuntosijoittamisen puolelta tuleva tuotto.

lue lisää …

kuukausikatsaus marraskuu 2020

Kova Brexit lähestyy, jonka takia olen joutunut tekemään uudelleen järjestelyä salkuissani. Koska paperini ovat Interactive Brokerin UK:n haarakonttorin suojeluksessa - ja koska kohta puolin niiden asemapaikka alkaa muuttumaan - ja koska IB ei ole saanut lupa-asioitaan Irlannissa vielä kuntoon ; on todennäköistä, että ykkössalkkuni on menossa lukkotilaan, kunnes salkku siirtyy Irlannin IB:n hallintaan.

Muutin osan salkkuni sisällöstä rahaksi jo ja siirsin toisaalle. Nyt on kysymyksenä enää, pitäisikö koko salkku todella tyhjentää varmuuden vuoksi, sillä minulla ei ole aavistustakaan, mitä tullimuodollisuuksia ilmaantuu siinä vaiheessa, kun IB haluaa siirtää salkun irlantiin tullimuurin takana.

Suoraan sanoen välittäjä olisi voinut hoitaa asian hieman rivakammin, mutta ymmärrän, että välittäjä ajattelee enemmän omia talousasioitaan tällaisessa tilanteessa kuin asiakkaitaan - tai ainakin voisi toivoa, että mahdolliset seuraamukset salkun jäämisessä tullimuurin taakse olisi tarkemmin kuvattu.

Todennäköisesti katson mitä seuraa, sillä tällaisen tilanteen saa kokea vain kerran elämässään. Sitä saa mitä tilaa!

lue lisää …

Viikko marraskuussa

Marraskuu käy loppuaan. On tulossa kaikkien aikojen tuottoisin kuukausi ja kieltämättä myös melko tuottoisa vuosi. Alku kesästä myin tyhjäksi erään salkkuni, jota tässä blogissa ei ole kuvattu - tuon salkun tuotot yhdistettynä tämän salkun tuottoihin nostavat vuoden tuoton uudelle tasolle. Samoin tietenkin joudun maksamaan tulevana vuotena ylimääräistä veroa jonkin verran.

lue lisää …