Hyppää sisältöön

Tammikuu 2021

Odotin tammikuulle huonompaa tulosta, jonka sain. Toki tammikuun tulos ei ollut yhtä hyvä kuin kahden aikaisemman kuukauden, joiden aikana tein melkoisia myyntioperaatioita, mutta silti tammikuu oli parempi kuin yksikään tammikuu aikaisemmin.

Tammikuu oli samalla viimeisiä kuukausia, joiden aikana vielä keräsin vuokratuloja. Olen näillä näkymin luopumassa asunto-omistuksesta ja siirtymässä kokonaisuudessaan keräämään tuottoa finanssimarkkinoilta. Mutta hypätään tammikuulle.

lue lisää …

ETF: luo ja lunasta

ETF on se niin monen suosima pörssissä noteerattu rahasto-osake, jonka luonteisiin aika harva on lopulta tutustunut. Monet ostavat ETF-papereita vain koska 'kaverit' suosittelevat ja koska 'indeksi-rahastoihin' kannattaa sijoittaa. ETF muistuttaa monella tavalla osakepaperia, mutta se missään nimessä ei kuitenkaan ole tavallinen osakepaperi. ETF:llä on spread kuten kaikilla osakkepapereilla - eli oston ja myynnin välinen erotus - mutta ETF spread on paljon ovelampi. Tietyissä tilanteissa voi käydä, että ETF:iä voidaan luoda nimenomaan ostajan tarpeen mukaan - hetkonen? Siis ETF-papereita voi tulla ihan yllättävästi lisää markkinoille. Jokainenhan tietää, mitä tämä voi tarkoittaa. Arvon laskua. Toisaalta ETF:iä voidaan lunastaa markkinoilta yllättävästi, joka luonnollisesti taas voi nostaa hintoja. Mutta vaikka ETF:iä myydään kuin osakkeita, niin todellisuudessa kyseessä ei ole lainkaan osake, joten määrän ja hinnan suhde eivät toimi samoin kuin osakkeella.

Mistä tässä on kyse?

lue lisää …

Riskitön korko

Riskitön korko on mielenkiintoinen käsite. Olen itse tässä blogissa usein käyttänyt riskittömänä korkona lähellä nollaa olevaa korkoa - mutta jotkut analyytikot haluavat käyttää pitkä aikaisia korkoja riskittömän korkon viitekorkona. Muutama vuotta vanhemmissa kirjoituksissa on usein käytetty USA:n korkotasojan riskittömän koron mittarina. Varsinkin USA:n 30 vuoden korkotaso on ollut suosiossa, koska se on ollut suhteellisen korkea. USA:n 30 vuoden valtiolainan korko on noin 1,9% tällä hetkellä. Tosin Thdysvalloissa CFI suosittelee omilla sivuillaa käyttämään kolmen kuukauden T-bill arvoa, joka ei ole yhtä korkea tällä hetkellä - eli edes virallinen sivusto ei suosittele pohtimaan 30 vuoden valtiolainan korkoa riskittömänä korkona.

Mutta 30 vuoden valtiolainaan tai kolmen kuukauden T-bill:iin käsiksi pääseminen ei ole ihan niin yksinkertaista Suomalaiselle piensijoittajalle - ja lisäksi pitää muistaa valuuttakurssien heilahtelun merkitys. Eli nykymaailmassa on hyvä kysyä, mikä on oikeasti se riskitön korko, jota kannattaisi käyttää matemaattisissa laskelmissa, joissa vaatimuksena on sen hetkinen riskitön korko.

Pitääkö noissa laskemissa käyttää jotain tiettyä korkoa, vai käykö niihin mikä vain korko mieleen juolahtaa?

Tutustutaan ennemmän lähinnä kysymykseen, mitä todellisuudessa tarkoittaa sana riskitön korko.

lue lisää …