Hyppää sisältöön

ADR paperi, vältä tätä.

Mikä on ADR paperi? ADR on lyhennys sanoista American depositary receipt. ADR:n julkaisija on jokin amerikkailainen pankki ja se sisältää jonkin ei yhdysvaltojen osakemarkkinoilla olevan osakkeen/osakkeita. Yksi ADR osake voi siis sisältää tiettyjä osakkeita useampia kuin yhden - mutta tärkeätä siinä on, että ADR:n voi ostaa Yhdysvaltain dollareissa ja osinko saadaan yhdysvaltain dollareissa, oli paperiin sidotun arvopaperin todellinen valuutta mikä tahansa.

ADR on siis tietynlainen sopimus, jonka kautta sijoittaja voi ostaa osakkeita, joita ei myydä yhdysvaltojen pörssissä. Periaatteellisesti ei kuulosta pahalta. Mutta ADR:ään liittyy muutamia asioita, joiden takia kannattaa paperia välttää, ellei tiedä mitä ostaa.

ADR paperien piirteitä

Suomalaisen sijoittajan on hyvä tiettää, että ADR sisältää melko usein ylimääräisiä maksuja, joita pankki veloittaa sijoittajalta. Osinkosijoittajan taas on hyvä hahmottaa, että paperin osinkotuottoa voidaan verottaa useamman kerran eri lähteissä. Eli voi olla, että ADR:ään sidottu osake on halvempi ja turvallisempi ostaa suoraan kotipörssistään kuin ADR:n kautta.

Lisäksi on hyvä ymmärtää että ADR papereita on neljää tyyppiä. Ei-sposoroitua ja 1,II ja III tason sponsoroituja.

Sponsoroiminen tarkoittaa, että paperi julkaiseminen yhdysvaltojen pörssissä on alkuperäisen yhtiön toiveesta tehty. Yhtiö ei ole halunut julkaista paperia suoraan yhdysvaltojen pörssissä, koska suorassa julkaisussa on vaatimuksia, joita yhtyö ei halua täyttää.

Ei sponsoroidut ADR paperit taas ovat osakkeita, jotka pankki/pankit ovat vain halunneet julkaista ADR:n kautta yhdysvaltojen pörssissä. Syynä useinmiten on paperin julkaisusta tuleva hyöty.

I tason sponsoroitu ADR tarkoittaa paperia, jonka voi julkaista vain Yhdysvaltojen OTC-järjestelmän kautta. Sillä ei ole tiettyjä raportointivelvollisuuksia.

II tason sponsoroidut ADR paperit on velvoitettu tekemään tiettyjä raportteja ja hoitamaan kirjanpitonsa tiettyjen sääntöjen mukaan. Tällaisen paperin voi jo ostaa Yhdysvaltojen pörssistä.

III taskon sponsoroidut ADR paperit on velvoitettu toimimaan useimpien yhdysvaltojen pörssimarkkinoiden sääntöjen mukaan. Tämä ADR täyttää kaikki Yhdysvaltojen pörssin vaatimukset.

Jotkut tahot suosittelevat, että ADR-paperia ostaessaan sijoittajan on hyvä pysyä tasojen II ja III papereissa ja mieluiten tasossa III.

On huomattavaa, että ADR osake voi erääntyä. Eli tämä paperi ei välttämättä ole elinkaareelta yhtä pitkä kuin se osake, jota paperi edustaa.

Kommentit

Comments powered by Disqus