Hyppää sisältöön

Ajatuksiani blogistani

Minun blogini - tämä blogi.

Tämä blogi on enemmän matka parempaan ymmärrykseen sijoittamisen maailmasta kuin paikka, jossa olisi selkeitä vastauksia suuriin kysymyksiin. Tämä on luonnollisesti osinkosijoittajan itselleen piirtämä matka, jonka kohteet eivät ole selvillä ja jonka kertoma kokonaisuus ei ole vielä edes ehkä ottanut kunnolla muotojaan. Tässä blogissa on omia mielipiteitäni ja puhtaasti omia näkemyksiäni. Tämä on minunlaiseni blogi. En yritä olla jotain muuta kuin olen.

Olen joskus ennenkin kuvannut blogiani, mutta kerrataanpa tätä maisemaa vielä kerran, jota yritän rakentaa tänne netin verkkokäytäville. Ja heitetään siihen jotain ajatuksiani sijoittajan tiestäni.

Sijoitustyylini.

Olen osinkosijoittaja. Olen osinkosijoittaja, joka pyrkii sijoittamaan yli 6% osinkoja jakaviin yrityksiin, joita löytyy maailman pörsseistä pilvin pimein. Mielelläni sijoitan vähintään 7% osingoa jakaviin, mutta se ei välttämättä ole alarajani. Nykyään pyrin välttämään yli 12% osinkotuotossa olevia yrityksiä. Turhan usein näillä on tapana joko laskea osingon määrää tai ajautua lopulta heikkoon tilaan taloudellisesti. Tietenkin CEF-yritykset, joiden tuoton perustana on kova laina saattavat kyetä pitkiäkin aikoja suhteellisen turvallisesti tuottamaan reippaasti yli 12% osinkotuottoa. Mutta vaikka katson itseni riskisijoittajaksi, niin ehkä CEF-paperien tapa käyttää johdannaisia tuotoissaan ei kuitenaan ole täysin minun juttuni.

Siitä huolimatta, että salkussani on CEF-yhtiöitä.

Tyylini on pyrkiä omistamaan osinkoyrityksiä mahdollisimman paljon - ja mielellään yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on riittävän kunnossa, että purskuttava vielä vuosikymmeniä eteenpäin. Etsin mielelläni yhtiön osakkeiden keskihinnan ja lopetan yhtiön osakkeen ostamista, kun kurssi on positiivisella. Tämän jälkeen pidän vain osaketta ja nostan osingoa, kunnes yhtiön osakkeen hinta tippuu taas negatiiviselle, jolloin ostaminen taas jatkuu.

Kyllä tämän tyylin ongelma on, että jos yhtiön osinkotuotto on laskenut alle määrittämäni rajan esimerkiksi osingon leikkauksen takia ja kurssi on laskenut, niin ostan osakkeita, jotka ovat alle rajani. Olen hyväksynyt tämän seuraavasta syystä. Pyrkimykseni on kerätä kurssinsa tipuneella yrityksellä arvon muutoksen avulla riittävän suuren rahasumman ennen eläkeikääni, jonka voin sitten sijoittaa turvalliseen osingontuottajaan keräämällä tulleen voiton. Olen sitä mieltä, että jokaisella yhtiöllä, joka ei ole menossa konkurssiin voi tehdä pitkällä aikavälillä voittoa, vaikka osakkeen kurssi olisi tippunut vaikka kuinka alas. Tämä mielipide perustuu sääntöön: Sijoita aina vain vähän yhteen yritykseen ajallisesti. Eli hajauta aina ajallisesti ja hajauta aina useisiin yhtiöihin. Kun sijoitus ei kerralla ole suuri, niin suuretkaan laskut eivät lopulta juuri merkitse mitään salkussasi.

Edellisestä selityksestä varmaan jokain tajuisi, että minun mielestäni 50 yhtiötä on perussalkun koko. Alle 50 yhtiön salkku on vasta kehitysvaiheessa. Ei ole toki virhe pysyä alle 20 yhtiön salkussa, mutta miksi lisätä turhaa jännitystä elämään, kun voi saavuttaa kaikki samat asia isolla salkulla kuin pienellä ja samaan aikaan kerätä kasvavaa osingoa.

Minun polkuni.

Olen blogissani kirjoittanut erillaisista teoriosta; lähinnä jotta opin ymmärtämään niitä paremmin pohtiessani asiaa. Viimeisin naputukseni kohdistui käsitteeseen tehokkaat markkinat. Moni ymmärtää käsitteen tarkoittavan arvopaperimarkkinoilla sitä, että osakkeen arvo määrittää tarkoin yhtiön hintaa - mutta onko asia kuitenkaan näin? Millä perusteella se olisi näin? Miksi se olisi näin? Ja mitä käsite oikeasti tarkoittaa kullekin ihmiselle.

Osinkosijoittajan kannalta tuo edellinen käsite ei juuri tarkoita mitään. Toki historiallinen kurssitieto antaa osviittaa muiden käsityksistä yrityksen tilasta - mutta en hetkeäkään usko, että hinta tieto sisältäisi niin paljon dataa, että ainoastaan sen pohjalta uskaltaisi arvioida yrityksen tulevaisuuttaa. Nähdäkseni tuo tieto on jossain aivan muualla kuin heittelevillä markkinoilla.

Mutta sijoittamisen teoriohin on mielenkiintoista tutustua. Voi olla, että ole täysin hahmottanut asiaa. Voi olla, että joku pitää blogiani idioottimaisena. Voi olla ties mitä. Mutta tämä on minun blogini, jossa pohdin asioita oman tutkimusretkeni varrella. Ei ole itselleni tärkeää, vaikka matkallani löytäisin aivan muita juttuja kuin osinkosijoittamiseen liittyviä. Oppimisesta ja näkökulmien vaihtamisesta ei ole mitään haittaa.

Minulla ei ole mitään käsitystä, mikä on seuraava sijoittamisen suuntaus, johon uppoudun. Uskoisin, että ajatus uudesta asiasta tulee minua vastaan - elämä on jatkuvaa matkaa kulmalta kulmalle tietämättä täysin, mitä kulman takana on.

Kommentit

Comments powered by Disqus