Hyppää sisältöön

Dronet

Dronet ovat muuttuneet sitä verta maanvaivaksi, että on jo olemassa yrityksiä, jotka tarjoavat järjestelmiä Drone-laitteiden eliminointiin. Kysyntää tällaisilla järjestelmillä on niin yksityisellä ja valtiollisilla järjestöillä.

Toisin päin tätä ajatellen, Dronet ovat muuttuneet todella suosituiksi laitteiksi. Niitä käytetään moniin asioihin ja niille suunnitellaan koko ajan enemmän käyttötarkoituksia. Drone voi olla vakoilija, postinkuljettaja, liikenteen analysoija, leikkiväline, ase ja monia muita asioita, joita tähän nyt ei luetella.

Millainen idea olisi alkaa sijoittamaan drone-markkinoille?

Drone-markkinat

Drone-markkinoiden kooksi on eri tahojen mukaan arvioitu miljardeja lähitulevaisuudessa. Dronen tuottajia on ilmestynyt pilvin pimein kahmimaan omia osiaan noista miljardeista.

Isoin tunnettu Drone valmistaja on Boeing. Yhtiön tuotokset ovat enemmän lentokonemaisia robotteja kuin varsinaisia tuttuja pikku droneja. Boeing maksaa tällä hetkellä noin kahden prosentin osingoa, joka ei ollut noussut samassa tahdissa kuin yhtiön osakkeen arvo.

Ambarella, eli tuttu prosessorivalmistaja rakentaa osia droideihin monille valmistajille. Ambrella ei maksa lainkaan osingoa, jonka takia henkilökohtaisesti en näe osakkeen olevan kiinnostava. Arvonsijoitusmielessä pitkällä tähtämeillä en näe tätä osaketta kiinnostavana, mutta en ole arvon sijoittaja, vaan osinkosijoittaja.

AeroVironment INC on ollut varmasti vuosien varrella arvon sijoittajille hyvä kohde. Yhtiö valmistaa sotateollisuudelle droideja, eikä vaivaudu maksamaan minkäänlaisia osingoja sijoittajille tästä hyvästä.

GoPro on itselleni hieman tunnetumpi Dronen tekijä. Tosiseikka, että osingoja ei jaeta poistaa mielenkiintoni heti tästä yrityksestä. Vuosien mittaan GPron arvo on vain tipahtanut. Ehkä tulevaisuus on lupaavampi, vaikea sanoa.

Ranskalainen Parrot on myös mukana Dronen teossa. Mutta Ranskan pörssi ja äärimmäisen huonot osingot, tekevät tästä tuottajasta kinnostamattoman.

Tiedän kuitenkin sijottaneeni välikäden kautta Parrottiin. Minua on pieni määrä robotteihin erikoistunutta ETF:ää, jonka indeksistä löytyy myös Parrot.

Tässä oli vai pieni katsaus suurimpiin pörsseissä oleviin yrityksiin. Pörssien ulkopuolelta löytyy mm. tukku kiinalaisia toimijoita, jotka tekevät paljon rahaa droneilla.

Drone markkinat ovat melko lapsen kengissä vielä, joten on melko selvää, että osingon jakoon asti yritykset eivät ole vielä päässeet. Tämä kertoo jotain paitsi yritysten todellisesta koosta että niiden kannattavuudesta. Tai muuten vain suhteestaan omistajiinsa. Ala on murroksessa ja tulevaisuus yksin tietää, mitä todella on tulossa.

Dronen torjunnan markkinat

Itse olen tutustunut anti-drone yhtiö DroneShieldiin, joka pyrkii tekemään menetelmiä, joilla häädetään dronet kauas pois. Yhtiö ei valitettavasti maksa osingoa, joten kiinnostukseni yhtiöön ei liity sijoitushaluihin. Ajatus dronetorjunnasta on vain kiehtova.

Arvioita Drone-torjuntamarkkinoiden koosta ei ole. Tällä alueella toimivat yritykset ovat paljon pienempiä kuin droneja kehittävät yritykset. Monet niistä ovat turvallisuusyrityksiä, joilla on jokin itsekehitetty juttu, jolla voidaan estää dronea pääsemästä vartioidulle alueelle tai vastaavalle.

Toistaiseksi siis näyttää, että jos haluaa saada voittoa tältä alueelta, on uskallettava lähteä peliin mukaan uskomalla tulevaisuuden olevan hyvä. Osingoja ei ole saatavilla. Tai en tiedä yhtään hyvää osingoa tuottavaa puhtaasti dronen torjuntaa tekevää yritystä.

Tiivistelmä

Dronet ovat yksi maailman megatrendeistä. Niitä on kaikkialla. Toistaiseksi näyttää siltä, että paras tapa saada näistä härveleistä voittoa, on tuottaa niitä itse. Sijoitusmahdollisuudet pörssien kautta ovat heikkoja ja tuotot suhteellisen huonoja.

Todennäköisesti tulevaisuus tulee oleman toisenlainen. Itse en sijoita drone-maailmaan, lukuunotamatta pieniä etf-sijoituksia. Mutta jokainen tekee miten itse katsoo olevan parasta.

Kommentit

Comments powered by Disqus