Hyppää sisältöön

Ehdottomasti fakta

Usein sijoitusblogeja lukiessa huomaa, miten kirjoittajat sortuvat kerta toisensa jälkeen siihen että eivät oikeasti ymmärrä muita ihmisiä. Tai sanotaan blogin kirjoittaja leikkii profeettaa, joka tietää kaiken ja varmasti voi neuvoa tyhmille ihmisille, miten sijoitetaan ja miksi juuri kirjoittajan tapa on ainoa oikea tapa. Jos näille ihmisille laittaa kommenttia, jossa puhuu jostain vaihtoehtoisesta tavasta, niin heillä on tapana heti vetää esiin tutkimuksia, jotka osoittavat juuri heidän tapansa olevan se oikea.

Ihmisiä on monenlaisia, ja elämän tilanteita on ääretömän määrä. Erilaisissa elämäntilanteissa voi olla tarpeen käyttää erilaisia vaihtoehtoja - erillaiset ihmiset sijoittavat erillä tavalla. Blogien kirjoittajien on aina välillä käydä tutkimassa muiden kirjoituksia ja erityisesti niiden, jotka eivät kuulu samaan kuppikuntaan kuin itse.

Se avaa ehkä silmiä, jos on valmis siihen.

Seuraavaksi TOP kolme omasta mielestäni pahimmista virheistä, joita sijoitusblogin kirjoittaja voi tehdä. Eli olla tyhmä eikä ymmärtää muita ihmisiä. Käytännössä olla lammas, joka vaeltaa tyytyväisenä laumassa ruohoa syöden, mutta täysin sokeana.

1.) Leikkiä profeettaa

Jotkut bloggaajat yrittävät aivan tosissaan tietää millainen tulevaisuus on. He käyttävät apunaan kaiken tietävää matematiikkaa, joka kertoo faktoja kuten Isac Asinovin säätiötä kuvaassa kirjasarjassakin tapahtui. Jos heidän matemaattinen todistuksensa ei ensimmäisellä kerralla mennytkään oikein, niin aina voi yrittää uudelleen, kunnes sattuma on armollinen ja laskelma iskee yhteen todellisuuden kanssa. Silloin on hyvä sanoa, että minä tiesin tämän ennalta. Kyllä lottovoittajiakin on, vaikka oikein osumisen todennäköisyys on aika pieni.

2) Asia on fakta, koska todistuksia sen puolesta on niin paljon.

Jostain syystä nykyään monet indeksirahastojen kannattajat ovat tätä mieltä. Ainoa oikea tapa sijoittaa on indekstrahasto, koska ..... Niin on olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat indeksirahaston kulupuolen olevan edullisempi kuin aktiivirahaston kulupuolen.

Tämä päätelmä ei vaadi kovia matemaattisia taitoja huomata.

Mutta jälleen kerran sijoittajia on monenlaisia ja elämän tilanteita lukuisia. Jos on rahaa riittävästi, niin indeksirahastot kyllä häviävät monille ETF:lle (passiivisia) tai jopa CEF:llekin (aktiivisia). Ja lyhyellä aikavälillä mikään tutkimus ei ole todistanut indeksirahaston voittavan aktiivirahaston. Eli ei ole fakta, että jokaisessa tilanteessa ja kaikille ihmisille kannattaa tarjota indeksirahastoa - jotkut voivat pitää enemmän strukturoiduista tuotteista, joissa paljon vähemmän riskiä kuin indeksirahastossa, mutta voitto näennäisesti on pieni.Toki indeksirahastoihin voi sijoittaa pienemmällä summalla, mutta jos olet miljonääri, niin silloin kyllä ennemmin sijoittaa ETF:ään kuin indeksirahastoon tai ostaa jopa suoraan osakkeita.

Kun kirjoitat, että minä suosittelen tätä sijoitusmuotoa kaikille, niin pohdi hetki itseksesi. Joku voi iskeä sinulle syytteen niskaan, kun vetää tappiota suosittelemallasi tavalla. Olet suositellut jotain paskaa ja joudut siitä oikeuteen. Skenaario on ihan mahdollinen. Siksi minullakin on alalaidessa tuo teksi, jonka juuri sinun kannattaa lukea.

3) Haukkua sellaista sijoitusmuotoa, joka ei sovi omaan ideologiaan.

Mietin olenko itse sortunut tähän, mutta en ainakaan halua uskoa niin. Kaikki sijoitusmuodot eivät nimellisesti tuota niin paljon kuin toiset. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että ne eivät pitkällä aikavälillä saattaisi tuottaa yhtäpaljon tai jopa paremmin. Otetaan esimerkki indeksilaina. Indeksilaina muistuttaa pitkäaikaista pankkitalletusta. Indeksilainassa tulee tappiota, jos laina yrittää ottaa ennen aikaisesti ulos. Näin tapahtuu aikamonessa vastaavallaisessa sijoitusmuodossa. Ja tämä kyseinen kohta on joillekin sijoitusbloggaajille aivan mahdoton juttu. Ihan kamala sijoitusmuoto, koska voi tulla tappiota, jos toimii päin 'helvettiä'.

Niin onko unohtunut, että osakkeissakin voi tulla tappiota, jos osakkeen ostaa ylihintaisena ja myy alihintaisena?

Jos bloggaat etkä ymmärrä jotain sijoitusmuotoa, niin käytä järkeäsi mieti, miksi se on olemassa. Sijoitusmuoto tarjoaa ehkä pienempää riskiä oikeasti tai siinä on jokin muu etu, jota omassa täydellisessä valinnassasi ei ole.

Kommentit

Comments powered by Disqus