Hyppää sisältöön

FIBONACCI NUMBERS

Osakemarkkinoilla on erillaisia teorioita. Eräät teoriat liittyvät kiinteästi kuuluisiin Fibonaccin numeroihin. Fibonaccin numerot syntyvät laskemalla kaksi edellistä numeroa yhteen ja laittamalla summan kolmanneksi, eli numerot 0 ja 1 aloittavat luonnolliset luvut. Kolmas fibonaccin luku on 1, neljäs 2, viides 3, kuudes 5 eli

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144 ....

Mutta miten nämä numerot liittyvä osakekauppaan. Jo aikoja sitten huomattiin,että kahden peräkkäisen luvun suhde lähestyy lukujen määrän kasvaessa kultaisen leikkauksen suhdetta. Kultainen leikkaus taas oli muinaisen kreikan suurimpia keksintöjä. Jos et tiedä, mikä kultainen leikkaus on, niin kannattaa käydä wikipedian puolella. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_leikkaus

Fibonaccin luvut edustavat korkoa korolle ilmiötä, jota esiintyy paljon luonnossa ja myös osakemarkkinoilla.

Markkinateoretikoista osa on halunut aikojen myötä uskoa, että koska fibbonaccin luvuilla on selkeä paikkansa luonnossa ja sen ilmiöissä, niillä pitää olla jonkinlainen merkitys ihmismieleen ja näin ollen myös osakemarkkinoihin, joka lopulta on ihmismielen tuote. Varsinkin teknisessä analyysissa fibbonaccin luvuilla on oma roolinsa. Näistä luvuista saadaan ns. Fibonacin kertoimet:

23.6%, 38.2%, 50%, 61.8% ja 100%

Nämä arvot saadaan ottamalla kahden luvun suhde eli vaikka 34/55 = 0,61, joka jo aikaisemmin mainittiin. Jos luit wikipedia-artikkelin, tiedät mistä on kyse. Luku 61.8 on kultainen kerroin ja avain kerroin kertoimien joukossa. Muut tulevat jakamalla lukuja sarjassa, eli 38.2% saadaan ajatelemalla paikkaa 61.8% ja tämän jälkeen kohtaa mihin halutaan saada uusi tulos - eli kaksi askelta alaspäin. Nyt jaetaan vaikka luku 55 luvulla 144, joka on kaksi askelta oikeaan lähtöluvusta. Saadaan noin 38,2%

Kertoimien mukaan piiretään horisontaaliset viivat kurssikäyrän päälle ja näitä viivoja käytetään vastus- ja tukilinjojen etsimiseen. Alla olevassa kuvassa näin on tehty DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG yhtiön kurssikäyrälle.

/galleries/fibbonacci/fibbonacci.png

Kaaviosta on nähtävissä tukilinja, joka on hinnalla 12,97. Noin kurssilla 13 on siis suhkot turvallista ostaa, jos kurssi ikinä enää putoaa niin alas. Kultaisen leikkauksen kohta, kurssi arvo 13.09 voi olla uusi tukilinja, eli paperia todennäköisesti olisi turvallista ostaa tällä hinnalla. Itse odottaisin jos etsisin päiväkauppa myyntiä kuitenkin 13.03, ja tekisin myynnit, jos kurssi menee yli 13.09:n. Päiväkaupassa ovat rahamäärät hieman suuremmat ja näin ollen voittomarginaalit voivat olla pienemmät. Ja tämä nyt on ihan hypotteettinen esimerkki, jolla juuri ei ole käytännön pohjaa.

Jos hakisin pitkäaikaista voittoa, niin piirtäisin käyrän hieman erillä tavalla ja käyttäisin korkeammalle kipuvaa target-hintaa. Tässä tapauksessa target on 13,29, joka oikeasti on tälle paperille tässä tapauksessa naurettavan matala target.

Mutta tämä ns. huono esimerkki kuvaa, miten fibbonacin lukuja voi käyttää teknisessä analyysissa apuna. Kannattaa muistaa, että iso joukko treidaajia käyttää juuri fibonaccin lukuja apunaan kaupassa, ja näin ollen voi hyödyntää myös tietoa siitä, miten muut kaupankävijät toimivat. Tämän teknisen analyysin tunteminen auttaa siis tuntemaan muita toimijoita markkinoilla - auttaa tuntemaan kaupankäynnin psykologista puolta. Itseasiassa fibbonacin lukuja suositellaan käytettäväkis valuuttakaupan puolella, koska muutkin käyttävät niitä. Mutta muista. Toimimalla toisin, voi myös voittaa pelissä.

Ja vastuuvapaus kuten minulla on tapana tehdä näihin blogipostauksiin.. En ota vastuuta mistään kirjoittamastani. Hienosti piiretty kaavio. Saatoin tehdä kuitenkin esimerkin päin mäntyä, joten en kehoita, että käyttäisit kaavion esimerkkiä omiin analyyseihin. Luota itseesi tai hae todellisilta guruilta tietoa asioista. Minuun ei tietenkään kannatta luottaa.

Kommentit

Comments powered by Disqus