Hyppää sisältöön

HFT

HFT eli High Fraquency Trading on tietokoneavusteinen tapa tehdä kauppaa. Nykyään tähän liitetään usein sana AI ja puhutaan suurella äänellä algoritmeistä. Itsekin olen jossain blogipalassani miettinyt tehostavani erillaisia asioita omatekoisilla algoritmeillä, joiden tekemiseen ei vain lopulta riittänyt aikaa.

/galleries/kuvia/kone1.svg

HFT:ä ei kuitenkaan saa sekoittaa algoritmeillä tehtyyn rahastonhallintaan, jossa nopeus ei ole valttia kuten HFT:ssä. Myöskään sana algoritmi ei saa sekoittaa ns. keinotekoiseen älykkyyteen, sillä algoritmit ovat lopulta vain yksinkertaisia matemaattisia operaatioita, joiden äly perustuu määrittäjän älyyn. Tällä hetkellä, tätä kirjoitettaessa maailmalla ei ole olemassa ensimmäistäkään oikeasti ajattelevaa ohjelmisto, jota voisi kutsua keinotekoiseksi älykkyydeksi. On kyllä useita kiinnalaisen huoneen kaltaisia härveleitä, jotka osaavat hyvin matkia laimeassa mittaakaavassa älykkyyttä. Siis sanan mukaisesti matkia eli apinoida.

Miten kotiin hankitaan HFT.

Haluaisitko rakentaa HFT-järjestelmän kotiisi? Kyllä ensimmäinen asia, joka vaadittaisiin olisi riittävästi varallisuutta. Toinen asia, joka vaaditaan on rohkeutta laittaa rahat ohjelmiston hallittavaksi. Ja tämän jälkeen vaaditaan jonkin verran teknisiä asioita.

  • Tarvitset hyvän internetyhteyden ja kohtalaisen tehokkaan koneen. Älä osta kaupan hyllyltä ns. hienoa pelikone; sellainen ei ole välttämättä teholtaan kuin mopo. Eli räätälöity laite on se mitä tarvitset.

  • On haastavaa ja kallista kytkeytyä maailman pörssien järjestelmiin kotiin tehdyllä järjestelmällä. Toki mahdollista. Ennemmin kuitenkin ottaisin yhteyttä johonkin maailman suurimmista välittäjistä, ja hoitaisin yhteydet pörsseihin välittäjä järjestelmien kautta. Koska tunnen Suomen välittäjien järjestelmät tehtyäni monta vuotta työtä alan järjestelmien kanssa, en suosittele yhtään Suomalaista välittäjää. Pienessä maassa vain ei ole tarjolla kunnollisia mahdollisuuksia kohtuullisella hinta tasolla.

  • Kun yhteyspuoli on järjestynyt, tarvitset ohjelmiston. Mahdollisuuksia on muutama. Käytät tarkoitukseen tehtyä ohjelmistoa tai kyhäät sellaisen itse. Näiden ohjelmistojen algoritmit eivät oikeasti ole kovinkaan ihmeellisiä, mutta silti ohjelmiston tekeminen on työläs taival. Ja etsimisessä kannattaa tiedostaa, että ns. algoritmien tarjoajia on monenlaista. Moni tarjoajista on puhdas oppisia huijareita.

  • Kun sinulla on algoritmit pyörimässä, niin jäljelle jää enää niiden tarkkailu, säätäminen ja toivo siitä, että algoritmit toimivat.

HFT:n luominen käytännössä vaatii vain neljä pientä vaihetta. Se millä laajudella haluat asian toteuttaa, kertoo kuinka kalliiksi asia tulee. Todellisuudessa kevytversion pystyy rakentaan kohtalaisen halvalla. Tarvitaan jonkun euron kuukausimaksu, että saa livestreemiä pörssistä. Ja tämän jälkeen algoritmit, josta voi kyllä joutua pulittamaan jonkun verran rahaa, jos ei tee niitä itse. Ja lisäksi pitää etsiä tahot, jotka ovat yleensä valmiita myymään järjestelmää.

Nuo neljä vaihetta voivat olla melko haastavia, jos aloitat tyhjältä pöydältä.

HFT:stä yleistä.

Erillaisia kauppajärjestelmiä on maailmalla jonkun verran. Useilla suurilla välittäjillä on järjestelmissään saatavilla erillaisia algoritmikauppa mahdollisuuksia, joten pienellä maksulla voi saada ihan hyvän järjestelmän käyttöönsä, ilman, että rakentaa sen kotiinsa.

HFT-järjestelmät perustuvat erillaisiin strategioihin. Näistä yksi menetelmä on kielettyjen listalla, eli huijaus. Kyllä algoritmeillä saa aikaan tilanteita, joissa kanssa sijoittajia huijataan toimimaan tietyllä tavalla. Huijaus voi nostaa tai laskea hintoja ja ohjelmisto ottaa hyödyn itselleen. Esimerkkejä algoritmityypeistä ovat seuraavat.

  • Matalan latensin algoritmit. Nopeus on valttia arvopaperimarkkinoilla, joten tehokas ja nopea algoritmi vie pelissä voiton. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi AJalla painotettu hintakeskiarvo-algoritmi, Kohdennetut algoritmit kuten esimerkiksi voluumia tarkkaileva algoritmi, voluumilla painotettu hintakeskiarvo-algoritmi. Ja monia muita yksinkertaisia algoritmeja.

  • Uutispohjaiset algoritmit. Jotkut algoritmit on luotu päättelemään jatkuvasta markkinauutisvirrasta asioita, joiden perusteella voi tehdä tehokkaita kauppoja.

Jokainen aloritmi toteuttaa jotain strategiaa. Strategioita on useita ja ne poikkeavat toisistaan melkoisesti. Mm. yksi yleisimmistä HFT kaupan käynnin tavoista on niin sanottu elektronisem likviidin tarjoaminen, jossa jokin pankki tai instituutio toimii kaupankäynnin välikätenä. Toimija tarjoaa ja ottaa vastaan osakkeita ja saa varantonsa kysynnän ja tarjonnan välisestä alueesta. Toimija tavallaan luo markkinat toiminnallaan. Toisin sanoen tämä strategia on yksi version Markkinoiden luonti strategiasta.

Toinen tunnettu HFT-strategia on arbitraasikauppa, jossa pelataan markettipaikkojen hinnan erolla. Arbitraasikaupan puolella on useita eri HFT-strategioita.

En ala tässä kuvaamaan tarkemmin eri strategioita, sillä niitä on useita. Jokaisella strategialla on lisäksi monia alastrategioitaan.

HFT:stä on tehty paljon tutkimuksia, joissa on mm pyritty selvittämään, minkälainen vaikutus koneiden käyttämisessä kaupankäyntiin on markkinoiden kokonaiskäyttäytymisen suhteen. Monet tutkimukset näyttäisivät osoittavat, että HFT vaikuttaa jollain tavalla. Mitään varsinaista negatiivista vaikutusta ei ole suoranaisesti osoitettu. On todennäköistä, että HFT voi jopa tarjous eroja - Mutta kaikkien kannattaa muistaa kuuluisa musta maanantai, joka todennäköisesti oli algritmien aiheuttama ongelma. Eli volaliteetti voi olla ongelma.

HFT ei kuitenkaan ole nykyään supersuosittu menetelmä tehdä kaupaa pörsseissä. Se on apuväline, mutta ei itsenäinen kokonaisuus. Kuvitelma tekoälystä tekemässä kauppaa pörssissä on toistaiseksi melkoinen utopia ja osoittaa, että ihmiset eivät oikeasti tiedä, mikä on tekoälyn ja algoritmin välinen ero. Suurimmat ongelmat, joita HFT:ssä on havaittu liittyvät huonosti tehtyihin ohjelmiin - HFT toiminnassa pörssiympäristössä vaatii ohjelmistolta hieman enemmän kuin keskiverto-koodaamista.

Oma näkemykseni.

HFT perustuu siihen, että position on mahdollisemman lyhytaikainen ja voittoa saadaan koottua pienistä nokareista. Kaupankäynnillä on aina hintansa, joten HFT:n hyödyntämisessä on moni asia oltava kunnossa. HFT on yksi tapa käydä päiväkaupaa - mielestäni kallis tapa. Mutta toisaalta myös palveluksessa oleva ihminen on kallis, joten voi olla että ilman palkkaa toimiva HFT voi tulla yritykselle halvemmaksi kuin ihminen - vaikka HFT vaatii toimiakseen aina ihmisen apua jollain tasolla.

Tietääkseni HFT:n suosio on ollut laskusuunnassa nyt jokun vuoden. Tässä kohtaa kannattaa ymmärtää, että välittäjien käyttämät robottimeklarit eivät suinkaan ole sama asia kuin HFT. Eli ohjelmistoa voi käyttää kaupankäyntiin ilman, että se välittömästi on HFT ohjelmisto.

En usko HFT suosion kasvavan tai laskevan. Metelmällä on varmasti paikkansa osakekaupankäynnissä tulevaisuudessakin.

Kommentit

Comments powered by Disqus