Hyppää sisältöön

huhtikuun valinnat

Kevään mittaan olen seuraillut, miten rajua vauhtia Corus Entertaiment nousee pohjamudista ylös. Corus on esimerkki yhtiöstä, joka ei toteuta sitä paljon hoilattua sanontaa: 'Niin harvoin romahtaneet yhtiöt nousevat pohjalta.' Itseasiassa olen sitä mieltä, että harvinaisen usein romahtaneet yhtiöt nousevat pohjalta. Jos harrastaa pitkä aikaista sijoittamista, niin toteamukset, miten tappiot on myyty pois kuulostavat korvissani kokemattomien sijoittajien jutuilta.

Tosiasia on, että juuri romahtaneilla yrityksillä voi saada suurimmat tuotot. Kysymys on riskin ottamisesta. Jos haluaa voittaa, niin kannattaa toimia aivan toisella tavalla kuin muut kanssatoverit, eli ostaa kun toiset myyvät.

Kanada on myös tulevan kuun sijoituskohteeni. Etukäteen olen jo viime vuonna päättänyt ostavani Canadian Bank Group nimistä CEF- paperia. Mutta aion ostaa myös kolmea muuta yhtiötä salkkuuni tämän kevään aikana.

Kolme uutta yhtiötä.

Seuraavat yhtiöt ovat riskialtiita pienyrityksiä, joita en kehoita missään nimessä ketään ostamaan. Valitsin ne listasta, jonka esittelin aikaisemmassa postauksessani. Yhtiöt ovat:

  • ACADIAN TIMBER CORP, runsaasti metsää omistava yritys. Puu ja paperi ovat tulevaisuuden sana, joten niiden raaka-ainalähde on olennainen osa tulevaisuutta.

  • ALARIS ROYALTY CORP, sijoitusyhtiö, jolla peruspohja ei ole valitettavasti ihan ok, mutta silti muut tunnusarvot viittaavat, että mahdollisesti aivan hyvä sijoitus.

  • COMPUTER MODELLING GROUP LTD, simulaatio-ohjelmia tekevä yritys. Erityisesti öljyteollisuus asiakkaana. Suhtaudun tähän valintaani epäillen.

Taloudellisten lukujen lisäksi tärkeä valintaperusteeni oli osinkojen jaon historiallinen luotettavuus ja likviditeetti. CROWN CAPITAL PARTNERS INC sai kovat pisteet vertailessani yhtiöitä, mutta kyseinen yhtiö tipahti pois ostolistalta, koska yhtiön osinkonjako politiikka on ollut hieman hämärää menneisyydessä. Lisäksi Likviditeetti on huono. En usko, että ostaminen toisi ongelmia, mutta mikäli osinkopolitiikka osoittautuu todella kummalliseksi tulevaisuudessa, niin yhtiöstä irti pääseminen voi olla työlästä. Hyvää tässä yrityksessä oli paperin riskittömyys ja selvästi yrityksen kannattavuus.

Päädyin siis ostamaan tapani mukaan hieman enemmän riskiä sisältäviä yrityksiä, joiden taloudellisessa tilanteessa kaikki ei ole aivan viimeisen päälle kunnossa.

ACADIAN TIMBER CORP

Listan todennäköisesti turvallisin ja samalla myös riskialtein sijoituskohde. Yhtiö esittelee itseään näillä nettisivuilla:

https://www.acadiantimber.com/

Yhtiön luonnollisesti tärkein tuote on puu. Yhtiö toimii ympäristössä, joka kaipaa jatkuvaa hoitoa ja ymmärrystä luonnontilasta. Mikään suuryritys Acadian ei ole, siitä kertovat nettisivujen karkea luonne. Nettisivujen kautta ymmärtää myös, että vaikka yritys tuottaisi tasaisesti puuta markkinoille, niin metsäpalo saattaa olla vaarallinen vieras yhtiön talouden pidossa.

Metsäpalojen vaara kasvaa tulevaisuudessa.

Yhtiön omistaman metsävarallisuuden alue on noin 4244 neliökilometriä, jota voi kuvitella neliöksi, jonka reunat ovat 65 kilometriä pitkiä. Kokoa voi myös verrata helsingiin, jonka pinta-ala ilman merialueita on 215 neliökilometriä. Alueen sisään siis menee 20 helsingiä. Mutta alue häviää reippaasti entisen etelä-Suomen läänin koolle, joka oli 34388 neliökilometriä. Yntiön omistama elue tuntuu helsingin kokoon verrattaessa suurelta, mutta Eteläisen Suomen kokoon verrattaessa lopulta pieneltä.

Yhtiön omistamalla alueella metsäpalon vaara tulevaisuudessa on todellinen riski yhtiön liiketoiminnalle. Tämä on fakta, jonka on ymmärrettävä tämän yrityksen osakkeita ostaessa.

Metsäpalo ei ole ainoa metsän riski, mutta koska olen riskisijoittaja, niin olen valmis sijoittamaan tähän yritykseen, koska yhtiön osingon maksu on ollut varmaa, nousevaa sekä tulevaisuudessa puun arvo raaka-aineena vain kasvaa.

Toinen yhtiön tuote on matkailu. Isot metsäalueet sopivat hyvin samoiluun ja virkistymiseen. Matkailu ei välttämättä tuota suuria, mutta sillä on toki myös merkitystä yhtiön tuloksessa.

10 vuoden mittakaavalla tämä on todennäköisesti ihan kohtalainen sijoituskohde, kun pitää vain päänsä kylmänä.

Yrityksen talouteen sijoittajat ovat suhtautuneet viiden vuoden mittakaavalla rauhallisesti, jota kuvaa seuraava käyrä. Käyrän sukellus lopussa liittyy todennäköisesti yleiseen indeksien syöksyyn.

/galleries/ADN/ADN201904.png

ALARIS ROYALTY CORP

Alaris Royalty Corp on Kanadalainen sijoitusyritys, jonka kotisivut löytyvät täältä:

https://www.alarisroyalty.com/

Reutersin mukaan Talouden perusarvo ovat hieman heikot Alariksella. Tämä liittyy lainanottoon. Alariksen lainanotto on kasvanut muutaman viime vuoden, ja pitkä aikainen laina on nyt neljän vuoden sisällä korkeimmassa arvossaan. Tästä huolimatta esimerkiksi Current ration on yli neljän. ROE puolestaan on neljän vuoden sisällä huipussaan. Eli velkarahalla on saatu yritys rullaamaan.

Mutta miten lainanotto vaikuttaa yrityksen tulevaisuuteen. Ehkä jopa positiivisesti, sillä menneisyydessä tähän sijoitusyritykseen sijoittajat ovat suhtautuneet epäilevästi, jonka näkee seitsämän vuoden kurssi käyrästä:

/galleries/AD/AD201904.png

No, muut kuin perustiedot ovat yrityksellä kohtalaisessa kunnossa ja Current Ration on yli 1.5, joten itse uskallan ostaa yhtiön osaketta, mutta en suosittele sitä kenellekään muulle. Päin vastoin pysykää te muut vain suosituissa osakkeissa.

COMPUTER MODELLING GROUP LTD

Sijoittaminen ohjelmistokehitykseen on henkilökohtaisesti minusta epäilyttävää touhua. Mutta ohjelmistot ovat tulevaisuuden sanaa ja niiden avulla voi myös saada tuloja.

Computer Modeling on yhtiö, joka tekee simulaatioita - tällä hetkellä öljy-yrityksille, mutta itse näen että simulaatiot ovat merkittävässä roolissa monissa asioissa tulevaisuudessa, joten uskon tällä yrityksellä olevan ainakin mahdollisuuksia kasvaa, mikäli se vain huomaa kykynsä.

Yhtiön karut nettisivut löytyvät täältä:

https://cmgl.ca/

Yritys antaa itsestään kovasti tutkijapainotteisen linjan, jonka takia voikin kysyä, missä on yrityksen myynti ja markkinointi. Huolestuttavaa on, että AWS on mainostettu sivuilla, joka kertoo, että google on laittanut jalkansa oven väliin. Vai onko asia huono asia - onko se ennemmin hyvä asia?

Liiketoiminnaltaan tämä muistuttaa Adacel nimistä Australialaista Kanadassa toimivaa yhtiötä, joka on keskittynyt ilmailuun ja tämä yritys enemmän öljyyn ja rakennuksiin. No nettisivujen markkinointi arvo on molemmilla yhtiöillä melko samaa tasoa.

/galleries/CMG/CMG201904.png

Viiden vuoden mittakaavalla tämän yrityksen kiinnostavuus sijoittajien silmissä on vain laskenut. Uskoisin simulaation suhteen markkinoille tuleen tehokkaita muita yrityksiä, jolloin vanhanaikainen ns. supertietokonepohjainen laskenta ei enää ole yhtä vetovoimaista kuin ennen. Tiedepohjainen asioihin suuntautuminen, johon nettisivut viittaavat, ei lyö samalla tavalla leiville.

Yrityksen Operation Margin on neljän vuoden aikavälillä ollut laskussa. Samoin yrityksen netto tulos. Current ration on sekin ollut oikeasti hieman lasku suhdanteessa.

Mutta onneksi vieraan pääoman määrä yrityksessä on myös laskenut. Vai onko vieras pääoma lähtenyt karkuun?

Osingon maksu on ollut tasaista.

Tällä yrityksellä on mahdollisuuksia, mutta taloustietojen perusteella on nähtävissä hiipumista. Periaatteessa mitta-arvojen perusteella yritystä voisi ostaa, mutta epäilen yrityksen johdon kykyä kehittää toimintaansa. Minulla on epäilys, että tämä yritys on jäämässä kilpailijoiden jalkoihin.

Tätä kirjoittaessani ja yhtiöön perehtyessäni, päätin, että todennäköisesti EN tule ostamaan tätä yhtiötä salkkuuni, ellen saa vahvempaa näyttöä yrityksen liiketoiminnasta. Lisäksi liiketoiminta on keskittynyt öljyteollisuuteen, joten voi olla että liiketoiminta kuihtuu alta pois tulevina vuosina.

Toisaalta on hetkiä, jolloin hiipuvan näköistä yritystä kannattaa ostaa. Ehkä asetan tämän yrityksen seuraamislistalle.

Päätelmä.

Tiukoilla valintaehdoilla, jotka laadin muutaman Kanadalaisen yrityksen ostamisen suhteen, löysin vain kaksi mahdollisesti ostokelpoista, mutta hyvin riskialtista yritystä.

Opetus tässä on seuraava. Mikäli hakee korkeaa osinkotuottoa kuten minä, pitää olla valmis ottamaan riskejä. En sano, että korkea osinkotuotto on avain syy riskillisempien yritysten löytymiseen.

Kaikki valitsemani yritykset toteuttavat tärkeimmän vaatimukseni. Current Ration on riittävän suuri mahdollisten velkojen maksuun. Valinnassa on lopulta kyse siitä, uskaltaako luottaa yrityksen liiketoimintaan, niin että uskoo sen tuottavan säännöllistä osingoa riittävän pitkään.

Kommentit

Comments powered by Disqus