Hyppää sisältöön

Helmikuun katsaus 2021

Kuukausi kului varsin nopeasti. Tämä kuukausi sisälsi jonkinlaisen muutokset sijoittajien käyttäytymisessä. Eli ainakin uusiutuvan energian koko edellisen vuoden jatkunut arvostuksen nousu lopahti nopeasti. Tosin tämä oli jo nähtävissä muutaman kuukauden ajan. Rahtikontteja kuljettavien laivayhtiöiden arvostuksissa tapahtui nousua - merellä on tällä hetkellä pulaa konttikuljetuksista. Eurooppalaiset pankit alkoivat varovasti maksaa osingoja - Inga group maksoi poikkeuksellisen osingon helmikuussa, josta seurasi yhtiön osakkeen raivokas arvon nousu. Pohjois-Amerikan pankithan ovat maksaneet normaalisti osingoa koko menneen vuoden.

Oman salkkuni arvo on noussut ja olen myös lisäämässä siihen pääomaa nopeammalla tahdilla. Mutta kurkataanpa, miten kuukausi on mennyt.

Salkun elämää.

Menneen kuukauden tuotto jäi hitusen tavoitteestani - saavutin 93% tuloksen tälle kuukaudelle - mikä tarkoittaa rahallista tuotto-odotetta kuukaudelle. Olen asettanut tuotto-odotteeni hieman yläkanttin, joten olen aika tyytyväinen tuottoon. Mutta tulevaisuuden tavoitteni on nykyistä tavoitetta korkeampi - eli tämän hetkinen odotusarvoni on vain välietappi matkalla lopullista tavoitettani.

Salkun pääomaan verrattuna kuukauden rahallinen tuotto oli 0,71% - jos tämän arvon kertoo 12 niin saadaan oletettu vuosituotto, joka on 8,52%. Oletettu tuotto on kuitenkin vain otos. Salkkuni pääoma kasvaa joka kuukausi, joten vuosituoton määrä suhteutettuna pääomaan oikeastaan muuttuu jokainen kuukausi. Lisäksi kun huomioi, että edellisen kuukauden tuoton mukaan laskettuna 0,98*12 = 11,76% tuotto olisi paljon suurempi. Yksittäisen kuukauden mukaan ei pysty laskemaan koko tuottoa. Joka tapauksessa vuosituotto tulee olemaan riittävästi.

Helmikuun rahallinen tuotto oli 814 kertaa korkeampi kuin laskennan alussa ollut rahallinen tuotto. Rahallinen tuotto on siis edelleen kasvu suunnassa, vaikka menneen kuukauden tuotto hävisikin tammikuun tuotolle. Tavoitteeni on kuitenkin rahallisen tuoton jatkuva kasvaminen - erittäin tarkoituksen hakuisesti välittämättä ns. verovaikutuksista. Tärkeintä minulle on saada rahallinen jatkuva tuotto hyväksi kuin pyrkiä säästämään rahaa ja sitten joskus purkamaan sijoituksia. Toki nykyinen menetelmänikin saattaa vaatia sijoitusten purkua lopulta, mutta olen optimistinen, että omaisuus riittää tarpeen tullen paremmin nykyisellä menetelmällä kuin säästetään kustannustehokkaasti menetelmällä. Tämä on minun valintani.

Vuoden salkun arvonnousu on muutaman kuukauden kuluttua lähellä 40% - eli laskettuna koronaromahduksen pahimmasta hetkestä todennäköiseen täydelliseen palautumiseen. Tämä tieto ei juuri merkitse minulle mitään, koska kuten on monta kertaa tullut esille päämääräni on kerryttää rahallista tuottoa kuukausittain ennemmin kuin pyrkiä nostamaan salkun arvoa - jos pyrkisin pelkkään arvonnousuun salkkuni olisi täynnä ETF-rahastoja.

Kommentit

Comments powered by Disqus