Hyppää sisältöön

kuukausikatsaus marraskuu 2020

Kova Brexit lähestyy, jonka takia olen joutunut tekemään uudelleen järjestelyä salkuissani. Koska paperini ovat Interactive Brokerin UK:n haarakonttorin suojeluksessa - ja koska kohta puolin niiden asemapaikka alkaa muuttumaan - ja koska IB ei ole saanut lupa-asioitaan Irlannissa vielä kuntoon ; on todennäköistä, että ykkössalkkuni on menossa lukkotilaan, kunnes salkku siirtyy Irlannin IB:n hallintaan.

Muutin osan salkkuni sisällöstä rahaksi jo ja siirsin toisaalle. Nyt on kysymyksenä enää, pitäisikö koko salkku todella tyhjentää varmuuden vuoksi, sillä minulla ei ole aavistustakaan, mitä tullimuodollisuuksia ilmaantuu siinä vaiheessa, kun IB haluaa siirtää salkun irlantiin tullimuurin takana.

Suoraan sanoen välittäjä olisi voinut hoitaa asian hieman rivakammin, mutta ymmärrän, että välittäjä ajattelee enemmän omia talousasioitaan tällaisessa tilanteessa kuin asiakkaitaan - tai ainakin voisi toivoa, että mahdolliset seuraamukset salkun jäämisessä tullimuurin taakse olisi tarkemmin kuvattu.

Todennäköisesti katson mitä seuraa, sillä tällaisen tilanteen saa kokea vain kerran elämässään. Sitä saa mitä tilaa!

Marraskuu.

Marraskuu oli melkoisen tuottava. Myös salkkuni indeksiarvo nousi mukavasti, vaikka en sitä tätä kirjoittaessani olekaan päivittänyt salkkusivulleni. Salkkusivultani on myös toistaiseksi tätä kirjoittaessani poistunut lista omistamistani osakkeista, koska joudun tekemään joulukuussa muutoksia salkkuni rakenteeseen niin kovalla kädellä, että en viitsi jatkuvasti korjailla salkkuni sisällön kuvausta.

Mielenkiintoista vuoden vaihteen jälkeen on se, meneekö salkku lukkoon vai käykö niin, että onkin mahdollista alkaa käymään taas kauppaa USA:n ETF:llä. En kuitenkaan näe tämän mahdollisuuden olevan parempi kuin se, että salkun sisältöä voi hallita ilman tulliongelmia - joten toivon siirtymän Irlantiin tapahtuvan nopeasti.

Salkkuni marraskuun kuukausituotto ylitti kuitenkin 1.6% rajan, joka on kovin kuukausituotto salkulleni ikinä. Tämän vuoden rahaksi muutettu tuotto ylittää reippaasti kaikkien menneiden vuosien tuoton. Luonnollisesti tuotto on uudelleen sijoitettu, joten korkoa korolle on näiden vuosien aikana kasvattanut salkkuni kokoa ja oikeasti tappiot salkun sisällä ovat kadonneet korkoa korolle ilmiön avulla.

Pitää mainita että ykkössalkkuni ensimmäisen kuukauden tuottoon verratuna marraskuun tuotto oli 1751% korkeampi. Ykkössalkkuni tarina siis alkoi melko vaatimattomalta pohjalta aikoinaan. Mutta tavoitteeni olikin rakentaminen eikä suinkaan välitömät korkeat tuotot. Kärsivällisyys kannattaa.

Voin vahvistaa, että laajan salkun sisällä tappiot katoavat kuin neula häviää heinäkasaan. Eli todellisia riskejä salkussa eivät ole joidenkin osakkeiden arvon romahtamiset, vaan välittäjäriski. Välittäjäriskin takia olenkin päättänyt, että salkkuni tulee jatkossa olemaan todella hajautettu eri välittäjien kesken. Lisäksi aion keskittää eri toiminnallisuuksia välittäjän parhaiden ominaisuuksien mukaan. Lisäksi joka kuukautinen jatkuva osinkovirta antaa merkittävän suojan salkulle. On totta, että saan myös kokea tämän vuoden jälkeen verottajan kovan käden, mutta uskon selviäväni siitä. Tässä kohtaa jokaisen pitää nähdä se ero, mikä omassa sijoitustyylissäni on verrattuna rahastoimistyyliin - kohtaan suuremman osan verotusta matkan varrella hintana siitä, että minulla on parempi ote salkkuni sisältöön ja sen rahavirtoihin.

Tuleva joulukuu on tuotoltaan myös korkea. Tämä johtuu paljon siitä, että jouduin muuttamaan rahaksi kaikki Euroopan voittoni sekä myin suuren osan Australian sisällöstä pois. Jäljelle jäivät vain paperit, joiden kannatti jättää salkkuun odottamaan. Tätä kirjoittaessani mietin pitäisikö Kanadalaiset paperit myös osittain myydä pois, mutta koska välittäjäni kautta on varsin kannattavaa käydä kauppaa Kanadassa, niin olen päättänyt ottaa riski ja pitää Kanadan tilanteen vakiona. USA:n osakkeet voisi myydä, mutta koska välittäjäni mahdollistaa CEF-paperien ostamisen ja myymisen, niin pidän USA:n yhtiöt salkussani. On todennäköistä, että tulevaisuudessa USA osalta ykkössalkussani on vain CEF-papereita ja niitä yhtiöitä, joita ei muualta voi ostaa. Siirrän helppojen USA yhtiöiden osakkeiden kaupan toiseen salkkuun pienentäen välittäjäriskiä.

Kommentit

Comments powered by Disqus