Hyppää sisältöön

Lama tulee, oletko valmis?

Viime aikoina on pörssiromahdusten ennustelu laimentunut, koska varmaan useimmilla on takaraivossaan, että sellainenhan tapahtui taas kerran viime vuonna. Mutta koska viime vuotinen alavire ei ollut vielä tarpeeksi vahva, on alkanut puhe saapuvasta lamasta eli laskukaudesta, joka tietenkin on suuri mörkö jota pitää pelätä.

Luin muutamia kirjoituksia hiljattain, jossa toisessa pohdittiin, että mitä jos kurssien nousulle ei tulekaan loppua; ja toisessa pohditiin, että kyllä mörkö odottaa selän takana ja syö kaikken arvon osakkeista ahmien ihan pian.

Tulevaisuuden hirvityksillä tai tulevaisuuden utopioilla on kiva spekuloida. Harva spekuloi sillä, että varmasti kurssit nousevat tulevaisuudessa ja varmasti kurssit menevät alas tulevaisuudessa. Kumpikin asia on täysi fakta, joten miksi ihmeessä niillä pitää piehtaroida ja vetää roolia: 'kyllä minä tiedän teille kaikille käyvän huonosti' tai 'Kaikki tuo negatiivinen juttu on vain liioittelua, kaikki on kultareunoilla koristeltua'.

Kumpikin väite on väärin ja oikein yhtä aikaa.

Tai voi olla että kumpikin on yhtä aikaa yhtä väärin.

Lamakausi.

Kun ihminen aloittaa sijoittamisen, hänelle hoetaan muutamaan faktaa, joista tärkein on: Älä koskaan sijoita pörssiin mitään mitä en olisi valmis menettämään. Kultainen ohjenuora, jota seuraamalla mitään mörköä pörssissä ei tarvitse pelätä.

Mutta mitä Lama oikeasti merkitsee pörssissä?.

Vilkaistaanpa muutamaa pörssiä, jotka ovat kohdanneet lamakausia ja kauhistuttaneet liikkeillään herkkiä sijoittajia. Katsokaapa kuvia tarkoin... Huomaatteko jotain yhteistä?

/galleries/indeksihistoria/ASX2002019.png
  • Australian ASX 200 indeksi.

/galleries/indeksihistoria/dax2019.png
  • Saksan DAX 100 indeksi

/galleries/indeksihistoria/omxbyinvestingcom.png
  • Rakas Suomen OMX investing.comin sivuilta otettuna. ( https://www.investing.com/ ) Indeksistä näkee joitakin todella mahtavia aaltoja, mutta suoranaista kuolemaa ei missään.

/galleries/indeksihistoria/SPX2019.png
  • Maailman seuratuin indeksi yhdysvaltain SPX. Pahin hetkikin on vain ohi mennyt muisto, joka jälkikäteen naurattaa. SPX on vain kulkenut ylöspäin kaikissa tilanteissa vuosikymmeniä.

/galleries/indeksihistoria/TSX2019.png
  • TSX indeksi kanadasta.

/galleries/indeksihistoria/Nikkei.png
  • Nikkei indeksi japanista.

/galleries/indeksihistoria/DownJones.png
  • Ja teollisuus indeksi DonwJones. Kuten SPX myös DownJones on kulkenut ylöspäin lamasta toiseen.

Yhteistä näille on ainakin se, että lamakausi on kaikissa tapauksissa vieraillut noissa pörsseissä. Totta on kuitenkin se, että 1980 luvulla ostetut osakkeet saattoivat 1990 luvun puolella olla pahasti jäässä - mutta aika paransi tämän haavan 100% varmuudella, jos vaan yhtiöt olivat pysyivät pystyssä läpi 90-luvun. Indeksisijoittajalle - jos indeksirahastoja edes löytyi 80-luvulla - koko tapahtuma olisi ollut vain ohimenevä tuulenpuuska.

Mitä haluan sanoa on, että mikäli osakesijoittaja pelkää lamaa, hän on liian säikky ja rakastaa liikaa rahan hetkellistä arvoa sopiakseen sijoittajaksi. Kaikki ne suuret 'gurut' jotka rakastavat ennustaa, miten huonosti tulee menemään tulevaisuudessa, unohtavat täysin, että tulevaisuudessa todennäköisesti menee myös hyvin. Heille on tärkeätä vain hurjilla sanoilla ja visioilla pelotella muita sijoittajia tai olla lausunnoissaan ylimeneviä miettimättä sanojen todellista sisältöä loppuun asti.

Kyllä valitettavasti kurssit kulkevat alaspäinkin tulevaisuudessa, mutta myös ylös - On olemassa ilmiö, joka varmistaa kurssin liikkeen ylöspäin. Ilmiötä kutsutaan Inflaatioksi. On hyvin epätodennäköistä, että rahan arvon laskiessa ja rahan määrän kasvaessa yhtiöiden osakkeiden hinnat eivät nouse pitkän ajan kuluessa. Toki nousuun vaikuttavat muutkin syyt. Japanin Nikkei indeksistä voi nähdä heijastuman, mitä tapahtuu kun korot ovat pitkään nolla tasolla. Siis todella pitkään eikä muutamia vuosia kuten USA:ssa, jossa todellisuudessa korot ovat ylhäällä. Toki Nikei-indeksin paikallaan jauhamisessa on muitakin syitä kuten inflaation laskusuhdanne yhdessä korkojen matalan tason kanssa. Alla olevassa kuvassa on Japanin inflaation kehityskäyrä. Suurimmat 'voitot' on voinut japanin pörssisä tehdä suurimpina inflaatiovuosina.

/galleries/indeksihistoria/InflaationJapani.png

Inflaation lasku tarkoittaa rahan voiman nousemista, joten deflaatio parantaa ostovoimaa. Se tulkitaan huonoksi asiaksi, mutta sen voi tulkita hyväksi asiaksi käyrissä siten, että pienellä rahalla saa enemmän ja kurssien alas meno ei ole näin paha asia todellisuudessa. Eli Japanin kurssien paikalla jauhaminen vuosien ajan ei ole taloudelle katastrofi todellisuudessa yksityissijoittajalle.

Vertailun vuoksi yhdysvaltojen inflaation kehitys:

/galleries/indeksihistoria/USAInflatio.png

Inflaatio ei yksin selitä sitä, että pitkä aikaiset indeksikurssit pysyvät paikoillaan. Inflaatioluvuista on paljon vaikeampi huomata laskukausia. Nollan alla olevat luvut ovat deflaatiota.

Yllä olevia indeksikäyriä katsoessa kannattaa muistaa, että indeksissä muutetaan ajan myötä painotuksia. Indeksissä vaihdetaan myös yhtiöitä. Indeksi ei ole koko ajan stabiili kokonaisuus, jota vain seurataan. Indeksi on muuttuva kokonaisuus, eli jatkuva kasvu indeksissä kertoo tilanteen paranemisesta keskimäärin, mutta se ei tarkoita sitä, että ellei ole hajauttanut salkkuaan niin hajauttamaton salkku seuraisi indeksiä.

Sijoittajan kannalta lama on vain positiivinen asia, mikäli sijoittaja on rakentanut salkun, joka kestää lamakaudella olevia aallonpohjia ilman, että yhtiöt katoavat konkurssin kautta sijoitustaivaaseeni. Lama kausi avaa pitkä aikasissijoittajalle mahdollisuuksia. Mikäli salkku on painotettu osinkopapereilla, niin tuottoa tulee lamakaudellakin.

LAMA ja tuleva eläke.

On hyvä kysyä, entä jos eläkeikä iskee lamakaudella ja on sijoittanut kaiken eläkettä odottamaan. Jos on vaikka sijoittanut nyt koko elämänsä SPX indeksiin - ehkä osakkeina tai rahastoina, niin en usko salkun arvo laskevan käytänössä juuri lainkaan, jos tulee laskusuhdanne ja tulisi rajukin arvoromahdus pörssissä. Tietenkin sijoitusajan pituus ratkaisee tässä. Ja myös sijoitustapa. Jos on sijoittanut kaiken kolmen yhtiön osakkeisiin - kutsuisin tätä riskilliseksi tavaksi elleivät firmat ole tosi hyviä - niin on olemassa vaara, että lamakaudella jollekin yhtiöistä käy huonosti. Mutta asiat riippuvat monista tekijöistä. Voi olla että kolmella yhtiöllä on miljonääri eläkkeiän saapuessa. Voi olla että jopa yhteen yhtiöön sijoittaminen kannattaa. En kuitenkaan kannusta tekemään tätä vuosikymmenien ajan, ellei tiedä oikeasti mitä tekee.

Pörssin aaltoliikkeet ovat merkityksettömiä ennen kuin toteuttaa ne myymällä omistamiaan osakkeita pois. Sitä ennen voi eläkettä nostaa hyvin osingoina. Pörssi muistuttaa monella tavalla puutarhaa, josta sadon voi kerätä sen jälkeen, kun on jaksanut kärsivällisesti odottaa. Turvallisinta pitkä aikaissäästämistä on todennäköisesti sijoittaa indeksirahastoihin, koska silloin voi luottaa, että rahasto hoitaa salkussaan painotuksia oikein. Jos itse pitää salkkua yllä kuten minä, on itse huolehdittava ajan saatossa painotusten hallinnasta.

Negatiivisesti voi todeta, että sijoittaminen on aina riskibisnestä, mutta harvemmin kaikkia rahojaan menettää, jos salkku on hajautettu. Koko elämän mittaisen säästämisen jälkeen, salkussa varmasti on mahdollisuuksia varojen menetykselle eläkeaikana. Rahan arvo on koko ajan suhteellinen asia, joten salkun mahdolliset voittotasot eivät määritä salkun rahan arvoa kellekään eläkeiässä. Eli katso aurikoisesti - se että jonakin vuonna menee arvo alas on eläkevuosina menneen talven lunta.

Kommentit

Comments powered by Disqus