Hyppää sisältöön

Likviditeetti ja voluumi.

Osakkeita kutsutaan hyvin likviideiksi sijoitustuotteiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että osakkeen voi muuttaa vaivattomasti rahaksi tarvittaessa. Väite on tavallaan totta, sillä osakkeen voi aina myydä häviöllä pois. Myyminen onnistuu aina pörssissä, jos laskee hintaa tarpeeksi.

Likviidillä ei siis tarkoiteta sitä, että voisi saada koska vain takaisin saman rahamäärän, jonka olet sijoittanut. Ja myynnin nopeuskin voi vaihdella, sillä on papereita, joiden kysyntä on niin vähäistä, että ne eivät kiinnosta heti ketään. ETF rahastoilla voi olla likviiditeetti ongelmia nimenonmaan omien paperiensa suhteen. Asiakas haluaa myydä rahastoa takaisin tietyllä päivän hinnalla, ja periaatteessa voisi tulla ongelma, että rahasto on sijoittanut papereita pienyrityksiin, joiden kurssi on suurta, mutta voluumi hyvin pientä. Ellei tällaisella ETF-rahastolla ole jatkuvasti puhdasta rahaa käytettävissä, voisi suuresta rahaston paperien takaisin myynnistä tulla ongelma. Ja joka tapauksessa, jos rahaston papereita myydään takaisin mittavasti, rahasto voi olla pienyritysten kohdalla helisemässä.

Likviditeetti ja voluumi eivät siis ole turhia asioita miettiä.

Tietenkään todellisuus ei välttämättä ole näin pessimistinen, miten kuvaan asiaa...

Käsite agressiivinen osinkostrategia tarkoittaa lähes samaa kuin jo eräässä postauksessa mainitsemaani osingon irtoamispäiväilmiötä. Jos harrastaisin tätä strategiaa, ostaisin korkea osinkotuottoista arvopaperia irtoamispäivänä ja pyrkisin myymään sitä päivää myöhemmin. Nyt minulle voisi tulla voluumi ongelma. Paperin hinta ei näennäesesti ole juuri muuttunut, mutta markkinoilla ei ole ketään, joka haluaisi ostaa tarjoamaani määrä paperia. Joutuisin ehkä laskemaan hintaa tarpeeksi, että löytäisin riittävästi ostajia. Näin ollen voisin törmätä ns. täydelliseen markkinaan, joka hinnoittelee saamani kurssivoiton osingosta pois. Paperi ei olisi riittävä likviidi, jotta siitä saisi halutun rahasumman pois,mutta likviidi, että siitä saisi jonkun rahasumman takaisin.

Korkea tuottoiset osinkopaperit ovat usein matala voluumisia, joten niiden kohdalla on omaa strategiaansa pohdittava tovin. Matalan voluumin papereilla hinnan heilahtelut ovat suuria, mutta myynnin onnistuminen voi olla kärsivällisyyttä ottavaa. Itse olen poistanut tämän ongelman päättämällä pitää ostamaani paperia. Tosin ensi heinäkuussa olisi kahden eurooppalaisen paperin osinkopäivä kohtalaisen lähellä, ja papereilla kummallakin on niin korkea osinkoprosentti, että vakavasti olen miettinyt hyödyntäväni niiden kohdalla irtoamispäivää.

Voluumit ovat vain kovin matalia. Ensimmäinen papereista vaikuttaa sellaiselta, jota voisi pitää salkussaan (olin jo etukäteen merkinnyt paperin mahdollisten kesäostettavien joukkoon) , mutta jälkimmäinen on selvästi todella kovan luokan riskipaperi - niin suuren riskin paperi, että jopa minä epäröin sen kohdalla - ja olen melkoinen riskisijoittaja. Ehkä näiden kohdalla vain päädyn ostamaan ensimmäistä ja ehkä yritän myydän sitä pois - jos en onnistu, niin pidän salkussa. Jos onnistun myymään, sijoitan johonkin hyvään ETF-paperiin tai kanadan markkinoiden korkea tuottoisiin osinkopapereihin.

Mielikuvia mahdollisuuksista.

Minä en käytä kovin usein aikaa voluumipuolen pohdintaan, koska strategiani on pitää paperia kauan. Mutta tänään olen miettinyt näitä kahta asiaa, likviditeettiä ja voluumia jonkun verran tutkiessani euro pohjaisia ETF papereita. Yritän etsiä ryhmää papereita, joilla voisin vahvistaa europohjaista osinkotuottoani. Nyt kun dollari jatkaa vahvistumistaan haluaisin keskittyä europpalaiseen osinkotuottoon. Europpalaisten tyyli maksaa osinkoa vain kerran vuodessa tuottaa minulle hieman harmaita hiuksia, ja pakottaa etsimään tuottoa ETF-papereista, jotka jakavat neljä kertaa vuodessa tuottoa. Hyvien paperien löytäminen on vain vaikeaa.

Mutta jatkan etsintää ja ehkä tulevaisuudessa postaan ostoksistani, jotka olen etsinnän jälkeen löytänyt.

Kommentit

Comments powered by Disqus