Hyppää sisältöön

Kakkossalkku ja Likviidin välittäjän ongelma.

Hauska otsikko liittyy siihen, että olen todennäköisesti myymässä kakkosalkkuni tyhjäksi ja käytän osan sen varoista joidenkin velkojen maksuun. Tästä seuraa suoraan se, että minulla on varoja uudelleen sijoitettavaksi. Kakkossalkkuni idea on olla salkku, josta saa haluttaessa suhteellisen nopeasti varat käyttöön. Haluaisin uuden kakkossalkkuni totetuttavan kaksi ehtoa.

  1. Rahat saa nopeasti käyttöön tarvittaessa.

  2. Välittäjä on kustannuksiltaan halpa, koska haluan tehdä sijoituksia tarvittaessa pienissä erissä.

Nuo keksi ehtoa näyttävät olevan nykyisessä maailmassa vaikea toteuttaa. Jos nuo vaihtoehdot eivät ole toteuttettavissa niin, että saan suhteellisen nopeasti rahaksi muutettavan salkun, niin mikä olisi hyvä kakkossuunnitelma?

Välittäjät nykyaikaisessa ympäristössä.

Suomesa on olemassa monta välittäjää, joiden kanssa on rahan siirrot onnistuvat suhteellisen jouhevasti. Näille kaikille välittäjille on yksi yhteinen piirre. Ne on tarkemmin tutkittaessa kaikki kalliita. Ehkä joillakin niistä on mahdollisia tarjouksia olemassa, jotka tekevät niistä ainakin hetkellisesti huokeampia - mutta salkullani kolmaskin mainitsematon ehto, eli sen elinkaari on yleensä kaikkia noita tarjouksia pidempi. Näistä ns. alennustarjouksista tulee pakosta mieleen huumekauppias, joka myy ensimmäisen annoksen ilmaiseksi, jotta asiakas jää koukkuun aineeseen, tämän jälkeen voi kiskoa rahaa minkä ehtii.

Vähemmän likviidit välittäjät ovat sitten halvempia. Eli luonnollisesti halvat ja hyvä välittäjät ovat ulkomaalaisia, joiden toiminta on juuri sopivan tehokasta, mutta rahan tuominen takaisin suomeen voi olla väsyttävä prosessi. Sinänsä aikajana ei olisi kuin korkeintaan ehkä viikko, mutta jotenkin toivoisin mahdollisuutta nopeampaan mahdollisuuteen siirtää salkku rahaksi kuin viikko.

Välittäjen vaihtoehtona on sitten joitakin rahastoyhtiöitä, joissa tämä ns. likviditeetti on nopeampaa (salkun saa rahaksi muutamassa päivässä), sijoittaminen helppoa ja merkintähinnatkin saattavat olla huokeita. Mutta rahastot tunnetusti eivät ole pitkällä juoksulla halpoja..

Ihmettelen, miksi nykyaikana, kun meille tungetaan kaiken maailman sovelluksia finanssi sovelluksia kännykkään, on vielä ongelmia nopeissa rahansiirroissa. Vai onko niin oikeasti, että kunnollisten rahayhteyksien tekeminen nykyään on niin kallista puuhuaa, että se nostaa välittömästi välityspalkkioita pilviin?

Sijoittajan omistama raha.

Kyllä, kun omistaa rahaa, niin välityskustannukset tulevat halvemmiksi. Sitä suuremmalla rahasummalla sijoittaa, sitä merkityksettömämpi välittäjän ottama maksu on. Eli valitus ja purnaus välitysmaksun hinnasta voivat suoraan liittyä siihen, miten paljon kerralla on valmis sijoittamaan?

Jos sijoittaa heti alkuun riittävän määrän rahaa oikeaan paikkaan ja oikealla sopimuksella, niin saa välitysmaksutkin alas saman tien. Eli rahalla toisinsanoen voi ostaa itselleen halpaa välitysmaksua, kun tekee oikeanlaisen sopimuksen. Tämä kertoo suoraan, että suuren sijoituksen määrä tuo muita tuottoja välittäjälle, jotka edesauttavat toimintaa. Välittäjä voi esimerkiksi lainata osakkeita, joka tuo luonnollisesti tuottoa. Tuskin pelkkää hyvää hyvyttään välittäjä alenna maksujaan, kun sijoittajan kerta sijoituksen määrä on riittävän suuri. Suuresta sijoituksesa on aina jotain hyötyä välittäjälle.

Valitettavasti minun tavoitteeni on pitää rahani hajautettuna. Voi olla, että jos muuttaisin omaisuuteni kokonaisuudessaan rahaksi voisin päästä jonkun välittäjän hintoja laskevan palvelun piiriin - mutta en käytännössä tällainen operaatio ei ole mielessäni eikä ole edes mielekäs tai mahdollinen. Haluan vain muuttaa kakkossalkuni jossain vaiheessa rahaksi ja sijoittaa sen rahat osittain uudelleen toiseen paikkaan kuin nyt ne ovat sijoitette.

Indeksirahastot.

Indeksirahastot ovat suhteellisen hyvä paikka sijoittaa rahoja - niihin saa rahat sisään onlinen palveluiden kautta ja pois samojen palvelujen kautta. Näihin rahastoihinkin voi liittyä yllättäviä kuluja, joita itse rahastoissa ei mainita. Usein niissä on mahdollinen merkintäkulu vakio, eli miten paljon tahansa sijoitat kerralla ja millä aikavälillä tahansa, merkintäkulu on sama. Kulu on yleensä nollasta prosentista joihinkin prosentin osiin. Ulosottaminen on joko saman hintaista tai kalliimpaa riippuen kuinka kauan pitää rahojaan. Ulosottamisen kulut voivat olla yhdessä merkintäkulujen kanssa prosenttiluokkaa. Tai sitten merkintä tai ulosottokuluja ei ole, Oli miten oli rahasto ottaa pienen siivun tuotosta koko ajan toimintansa tueksi. Eli rahastonhoidosta pitää maksaa koko ajan.

Aika monet Suomalaiset indeksirahastot ovat rakenteeltaan samanlaisia. Niissä on pieniä eroja, mutta lähinnä sijoittajan pitää miettiä sitä yritystä ja rahaston sisäistä likviditeettiä sijoittaessaan. Sekä hintaa. Ja mahdollista rahastoyrityksen tulevaisuuden hintapolitiikan muutoksia. Varsinkin Pankeilla on tapana oman päänsä mukaan vaihtaa omaa politiikkaansa koska vain sijoitustuotteissa. Pidän pankkeja hyvin epäluotettavina tahoja näin sijoittajan näkökulmasta katsoen.

Mutta indeksirahastoissa on hyvä puoli siinä, että jos haluaa sijoittaa pienen määrän kerralla, niin aina löytyy tähän tarkoitukseen sopiva indeksirahasto. Rahan saaminen ulos on suhteellisen nopeaa, mutta saataa olla kallimpaa.

Onko viikon odotusaika liian pitkä?

Jos alkaisi sijoittamaan ulkomaalaiselle halvalle välittäjälle - jota jo nyt toisaalta teen tällä hetkellä - niin kulut saisi mukavan alas. Ongelma osakesalkku vs indeksirahasto ovat kulut. Osakesalkku on sijoituskohteena halvempi kuluiltaan kuin indeksirahasto, mutta yksittäisen sijoituksen hinta voi tulla kalliimaksi. Sitä pienempi sijoitus, sitä kalliimpi yleensä sijoituksen hinta on. Luonnollisesti nykyään on olemassa ulkomaalaisia välittäjiä, jotka eivät ota välitysmaksua vaan hyödyntävät tapoja, joilla saa välityksestä tuloja ilman että laskutaa siitä suoraan sijoittajaa - ainakaan näkyvästi. Tällaisen pohjois-Amerikkalaisen välittäjän hyödyntäminen on hieman ns. vaivanloista, mutta toiki mahdollista. En kuitenkaan halua lähteä kakkosalkullani välttämättä seikkailemaan toisen mantereen pankkijärjestelmään.

Nykyiselle välittäjälleni en halua kakkossalkkua luoda, vaikka marginaalisalkun perustaminen voisi olla kiinnostava. Kakkossalkkuni on lähinnä pitkä aikainen arvonsijoitussalkku, joten en kaipaa pelaamismahdollisuuksia. Eli toinen keski-Europpalainen välittäjä, jolle perustaisin puhtaan ETF- sijoitussalkun voisi olla mahdollinen.

Johtopäätös.

Olisi mukavaa jos olemassa olisi halpa Suomalainen välittäjä, jonka palveluun voisi perustaa sijoitussalkun. Euroclearing systeemi ja Suomen valtion lainsäätäjien näkemys siitä, että sijoittaminen voidaan vain tehdä niin, että sijoitus tapahtuu Euroclearing systeemin sisäpuolella (Suomen pörssissä tapahtuvan kaupan kohdalla) - on yksi syy sijoittamisen hinnan nousuun- Toinen syy on pienet markkinat ja ahneet välittäjät.

Muistan ajan, kun mikään tili ei ollut pakollinen ja osakkeet saattoi ostaa kotiinsa. Ei ollut säilytysmaksuja, mutta oli korkeat välitysmaksut. No nykyään välitysmaksut voivat olla matalammat, mutta säilytysmaksut ovat korkeat. Ja kaikki sitä varten, että verottaja voi kytätä kansalaisia - ja kansalaisten pitää itse maksaa tästä kyttäämisestä. Olen arvattavasti sitä mieltä, että kyttääminen on ihan oiken, mutta verottajan pitäisi maksaa siitä välittäjälle sijoittajan puolesta. Tai valtion pitäisi hoitaa tämän sijoittajan puolesta. Nykyinen arvonosuustili järjestelmä on puhtaasti sijoittajien rahastamista - toki verottajan näkökulmasta tili tuo avoimmuutta, mutta kyllä maailmalla käytössä oleva sijoitusrekisteri voi olla avoin järjestelmä ilman että siinä pitää monopolisoida asia yhdelle toimijalle. Rikollisuuden kitkennässä ei pitäisi periaatteena olla se, että rahastetaan asialla sijoittajia. On totta, että arvonosuustiliä on helppo valvoa, mutta ei ole totta että rikollisuus ja pimeät rahanliikkeet vaikeutuisiva arvonosuustilin olemassa olon myötä.

Olen hieman kallistumassa sekä indeksirahastoon sijoitamisen että mahdolliseen kolmanteen lähteeseen sijoittamiseen, eli avata halvalla välittäjällä etf-salkku tai CEF-salkku, joka on ainoa tapa sijoittaa halvalla menetelmällä nykyään USA:n markkinoille, kun suoraan ei voi sijoittaa pohjois-Amerikkalasiin ETF:iin - korkeintaan joihinkin satunnaisiin korkeammilla välityspalkkioilla joko EuroNextin tai Xetran kautta. Pitäisi kai pistää sijoitusyritys pystyyn, niin voisi sijoittaa minne vain. Liian kallista noin verotukseellisesti kuitenkin.

No kurssit ovat yhä nousussa. Vaikka viime viikolla olin vähällä myydä salkun tyhjäksi, en tehnyt sitä. Onneksi oli pieni kurssien lasku hetki ja toimeksiantoni oli liian korkealle asetettu. Kun purin toimeksiantoni, niin tietenkin kurssit menivät heti myyntiarvoni yli. Nyt minusta tuli siis vähän ahne, koska näyttää, että kakkossalkkuni arvo kohoaa yhä. Olen kyllä tyhjentämässä sen, mutta oikean hetken arvonta on yhä epäselvä.

Kommentit

Comments powered by Disqus