Hyppää sisältöön

Mietteitä salkun kehityksestä

Tein syyskuun ja lokakuun laskemia salkkuni kehityksestä. Kehitys on ollut melko tasaista nousua jonkun kuukauden verran. Hidasta mutta tasaista. Vaikka tällä viikolla ovat kurssit melkoisesti, niin on vaikeata uskoa, että salkun hidas arvon nousu ottaisi pahasti takapakkia. Tai ei se pitkällä juoksulla ota, vaan kulkee omaa matkaansa. Pörssin myrskyt ja aallot ovat markkinoiden suolaa ja kultajyviä.

Katsaus menneeseen viikkoon.

Korona epidemia kiihtyminen ja siitä seuranneet toimenpiteet euroopassa ovat virallinen lehdistön antama selitys kurssien alakierteelle, joka alkoi hieman viittaillen edellisviikolla. On mielenkiintoista huomata, miten erillä tavalla Australian pörssi liikkuu verrattuna Euroopan pörsseihin tai pohjois-Amerikan pörsseihin. Olen edelleenkin selkeästi ASX-fani siitä huolimatta, että Australian osinkoverokäytäntö on pienelle sijoittajalle vaikeasti hallittava asia. Ja vaikka ASX lähtisi tämän kirjoituksen jälkeen vapaa pudotukseen, niin se yleensä toipuu pudotuksistaan huomattavasti tehokkaammin kuin kilpailijansa. Viimeinen oli pelkkä mielipide, ei todellinen fakta.

Verotus tuntuu oikeasti olevan joillekin ihmisille varsinainen möykky. Tietyn poliittisen suuntauksen ihmisille kaikki pääomaverotuksen mahdollisuudet jotenkin toisenlaiseen tuloon on selkeästi korjattava normaaliksi rankaksi verotukseksi - tämän ns. eriarvoisuutta. Toisen suuntauksen ihmisille taas on äärimmäisen tärkeä todistaa jonkinlaisilla kieroilla laskutoimituksilla, että Suomalainen verotus on todellisuudessa ihan samanarvoinen kaikille ihmisille - eli voi käyttää esimerkiksi yrityksen verotusta todisteena sille, että pääomavero todellisuudessa on yksityiselle ihmiselle progressiivista. ( Ennen kuin yrityksen osinko maksetaan siitä joutuu maksamaan veroa yrityksen puolella, joka tietenkin pitää katsoa osingon saamisen ongelmaksi ja lisätä osingon saajan verotukseen.) Matemaattisesti ja omasta mielipiteestä katsoen saa verotuksen näyttämään todella kaamealta tai todella oikeuden mukaiseiselta - jotta oma pottero on suojattu tai saa oikeutta omaan toimintaansa.

USA:n presidentin vaaleihin on enää muutamia päiviä aikaa. Itse veikkaan Trumpin voittavan, vaikka kaikki tilastot yrittävät osoittaa toista. En ole mikään Trump fani, mutta oli mielenkiintoista katsoa kolmen nuoren naisen haastettelua aikoinaan, jossa kaikki ilmoittivat äänestävänsä Trumpia, vaikka he itseasiassa vihasivat koko ihmistä. Kysymys oli arvovalinnasta eikä ihmisestä. Trumpin arvot olivat republikaanisia ja republikaani äänestää tietenkin republikaania. Toki jännitystä on ilmasta. Viimeeksi toiselta kaudelta tipahtanut presidentti oli Jimmy Carter. Olisihan se kiinnostavaa jos jälleen kerran istuva presidentti saataisiin pois virasta - mutta kävikö näin Bush juniorin kohdalla? Republikaani äänestää republikaania.

On helppo huomata, että viikon aiheena on ollut aatemaailmat, joita ihmisillä on. Onko pörssi aatemaailmojen sulatusuuni vai onko se neutraali paikka, missä vain raha ratkaisee. Niin ehkä jonkilainen politiikka tulee esiin siinä, että menneen vuoden aikana Euroopan pankit eivät ole maksaneet osingojaan. Jotkut yrityksetkin yrittivät tätä, mutta maailman mittakaavassa osingoja on maksettu lähes samalla voimalla kuin ennen kriisiä. Oma osinkotuottoni on koronakriisin aikana kasvanut, mikä tosin ei välttämättä johdu siitä, että osingojen määrä olisi noussut, vaan että yhtiöiden hinnat ovat laskeneet.

Mitä odotuksia minulla on tulevan osakemarkkinoiden laskukauden edessä. Tiedossa on suurempia osingoja ja suurempia voittoja kuin aikoihin. Kurssien lasku merkitsee aina mahdollisuuksia, koska ihmiset haluavat uskoa enemmän PE lukuun kuin talouden tilaan. Matemaattiset mallit ovat suurempia kuin talous. Toisaalta on myös totta, että yhtiön tase pitkällä aikavälillä on kertoo todellisen totuuden eikä PE luku tai kurssien heilahtelu suuntaan tai toiseen. Viimeisen vuoden aikan Europpan pörssikauppaa tekevien pikkufirmojen kurssit ovat nouseet melkoisen määrän. Omassa salkussani olevan MWB - nimi on niin pitkä, että en jaksa sitä tähän kirjoittaa - arvo on noussut yli 100% - ja arvo nousi koko kriisin aika yhtä jaksoisesti. Eli markkinat ovat täynnä aivan toisella tavalla liikkuvia yrityksiä, mitä indeksi tekee tai mitä media uskoo näkevänsä. Ja kaikkein tärkeintä on muistaa, että vaikka salkun arvo ei seuraakaan indeksiä tai on todella kovasti heikompi, niin jos salkku tuottaa koko ajan puhdasta rahaa, niin se tuottaa enemmän kuin indeksi, joka vain kertomus siitä, minkä arvoisia jotku yhtiöt ovat sijoittajien mielestä - pelkkä arvo muuttuu rahaksi vain kerran myytäessä, mutta jatkuva tuotto on rahaa jatkuvasti arvosta huolimatta - ja arvo pysy arvona edelleen. Näillä kahdelle asialla on merkittävä ero. Salkun arvon perustuva osta ja pidä sijoittaminen on aivan eri asia kuin osinkotuottoon ja muutosten hyödyntämiseen perustuva sijoittaminen.

Kommentit

Comments powered by Disqus