Hyppää sisältöön

Mietteita

Pörssiliikkeille annetaan aina kiinnostavia selityksiä. Joskus ne osuvat paikoilleen ja joskus eivät. Tätä kirjoittaessani olen kuitenkin hetken seuranut sijoitajien nopeita kommentteja päivän tilanteesta pitkin maailmaa. Voimakkaasti alas päin suuntatuvat indeksit ovat kylvänneet pientä hermostusta sijoittajien mielissä. Selityksenä on yhdysvaltojen pitkien korkojen painuminen lyhyempien korkojen alle, jota jotkut pitävät merkkinä taantuman alkamisesta.

Jostain syystä useat sijoittajat pitävät taantuman alkamista jotenkin pelottavana juttuna. Itse mietin menneellä viikolla, että haluaisin ostaa Inga Groupin osaketta lisää, jotta yhtiön jakama osinko-osuus kasvaisi salkussani. Mietin, että olisipa kivaa, jos osakkeen kurssi laskisi kunnolla, niin saisin osinko-osaa enemmän. Luultavasti tämä toive toteutuu tänään.

Aaltoilu.

Joidenkin sijoittajien mielestä Eliotin aaltoteoria on pötyä. Ehkä teoriassa on joitakin aika sumeita kohtia, mutta ajatus teorian ympärillä on tärkeämpi. Trendit liikkuvat erillaisiin suuntiin ihmisten kulloistenkin mieltymysten mukaan. Vaikka kauppa kävisivät koneet ja ohjelmat, niin nekin toteuttaisivat lopulta vain ihmisten toiveita ja mieltymyksiä. Eli tässä suhteessa teknologian kehittyminen ei ole muuttanut kurssien aaltoilua ja trendien liikettä mitenkään. Tänään negatiivinen asia on huomenna positiivien asia - ja päin vastoin. Tai ehkä tänään on huono sana. Ehkä pitäisi sanoa tänä vuonna.

Oma suhtautumisen aaltoiluun sisältää ajatuksen: Ostan osaketta pienen määrän riippumatta hinnasta; ostomäärä on sitä verta suuri, että osingot hoitavat kulut; tämän jälkeen seuraan miten osake liikkuu aallokossa, ja tutustun yhtiöön paremmin.

Jos yhtiö kuukausien sisällä menee alaspäin ja näyttää siltä, että yhtiön määrän lisääminen salkussa on mielekästä, ostan yhtiötä lisää. Jos yhtiön kurssi nousee, kerään osingoa, mutta en osta yhtiötä lisää.

Kun ymmärtää, mitä kurssien edes takainen liike tarkoittaa, suhtautuu pörssin liikkeisiin huomattavasti rauhallisemmin. Jos omistaa laajalla skaalalla osakkeita, niin indeksin syöksy koskee, mutta myrskyn jälkeen on yleensä auringoista.

Olen sitä mieltä, että jokaisen sijoittajan pitäisi jollain tasolla tutustua Eliotin aaltoteoriaan, vaikka ei sen pohjalta mitään sijoitusideoita kehittäisikään. Teorian pohjalta voi ymmärtää hieman meitä ihmisiä.

Rahastoyhtiöt.

Kun käyt läpi melko pientenkin yhtiöiden suurien omistajien listoja, niin on hämmentävää, miten monessa yrityksessä rahastoyhtiöt ovat mukana. Rahastoyhtiöt harvoin ostavat papereita pienissä määrissä, joten niiden vaikutus maailman pörsseihin on siis todennäköisesti melkoisen merkittävä. Uskoisin rahastoyhtiön tasoittavan yhtiön liikkeitä, mutta voin toisaalta olla väärässäkin, sillä jos kyseessä on aktiivisesti sijoittava rahasto, niin se voi myydä yllättävästi suuriakin määriä yhtiön osakkeita. Olen melko varma, että tästä asiasta on tehty tutkimuksia - miten paljon rahastoyhtiöt vaikuttavat pörssin liikkeisiin. Jonakin päivänä pitäisi tutustua tähän asiaan syvällisemmin.

Osingot.

Tarkastin tämän kuun osinkotilannettani. Olen vakaasti kiinni vähintään kuukausien minimimääräksi määrittämässäni osinkotasossa. Kanadalaisten paperin osingot ovat olleet laskusuhdanteessa viime aikoina, joka hieman laskenu kuukauttaista osinkotuottoani. Mutta tänä vuonna hajautan ostoni entistä laajemmin ja aion varmistaa, että osinkotuotto alkaa hiljalleen kasvamaan tästä vuodesta eteenpäin. Todellisuudessa tuotto on jo kasvanut alkuvuoden perusteella. Kuukausitasolla vain se ei aina näy niin selkeästi.

Kommentit

Comments powered by Disqus