Hyppää sisältöön

Mikä on se oikea ETF

Kuten jo jossain postauksessa mainitsin niin tässä kuussa otan salkkuuni yhtä euroopassa myytävää tuottopohjaista ETF:ää. Valintakohteita on kaksi. ETFS US ENERGY INFRASTRUCTUR (DE000A1XE2Q3), XMLP ja SOURCE MORNINGSTAR US ENERGY (DE000A119M42), SMLD. Molemmat ovat synteettisiä arvopapereita.

Tarkempia tietoja näistä papereista löytyy näppärän justetf-sivuston kautta. Tietenkin morningstar voi myös kertoa tarinaa, mutta itse olen justetf-fani

XMLP https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=DE000A1XE2Q3&groupField=index&from=search&isin=DE000A1XE2Q3

SMLD https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=DE000A119M42&groupField=index&from=search&isin=DE000A119M42

Molempien paperien ns. kurssi on tietenkin samallainen, koska ne kohdistuvat likimain samaan indeksiin. Synteettisille papereille on luonteenomaista, että ne oikeasti pystyvät seuraamaan omaa indeksiään melkoisen tarkasti. SMLD in tappio vuoden aikana on tosin pienempi kuin ETF-US, joka kertoo, että seurattavat osakkeet eivät ole aivan samoja tai synteettisessä käsittelyssä on eroja. Osinkoprosentti näissä kahdessa paperissa eroaa myös. XMLP 8,2 ja SMLD 9,6. No osinkoprosentteihin luottaminen ETF:ien tapauksessa on typerää. Osakkeiden osingot pysyvät kohtalaisen staattisena kerrasta toiseen, mutta ETFien jakamat osinkot vaihtelevat niin paljon, että on vaikeaa ennustaa etukäteen, mikä on todellinen osinkoprosentti. Näin osinkoprosenttia ei kannata käyttää kuin suuntaa antavana tekijänä.

Kummallakin paperilla volalititeetti on yhtä suuri, noin 20%. Eli riskipitoisuus on korkeahko molemmissa. Sinänsä tämä oli odottevissa, sillä indeksihän on sama.

Ikäkriteeri. XMLP on pyörinyt vuodesta 2014 asti, kun taas SMLD on ilmestynyt markkinoille vuonna 2013. Tässä tapauksessa iällä ei juuri ole merkitystä.

XMLP on halvempi paperi. Hinnalla ei kuitenkaan ole tässä tapauksessa juuri merkitystä, paitsi että pienemmällä hinnalla pystyy käyttämään tarkemmin rahansa sijoittukseensa. Lisäksi näyttää olevan, että käyttämäni välittäjä noteraa XMLP arvoa paremmin kuin SMLD:n. Irtoamispäivän ennuste välittäjäni järjestelmässä on kesäkuun 13. päivä. Samoin JustEtf sivusto antaa viitettä, että osinko irtoaisi kesäkuussa. Eli tältäkin puolen kummatkin paperit ovat samalla viivalla.

Mutta SMLD paperissa on avaintiedojen perusteella viitteitä, että se itse asiassa olisi Open-End rahaston kautta luotu ETF. Ilmeisesti näin on luotu SMLD-paperin vaatimat sopimuspuolen jutut. Koska kummatkin paperit ovat irlantilaisia, niin valitsen luotettavammalta tuntuvan XLMP:n - yleensä nimittäin ETF on enemmän Close-End tyyppinen paperi. XMLP vain tuntuu hieman luotettavammalta taustatutkimuksen perusteella, joten XMLP on ostolistallani ensi kuun alussa.

Synteettisiä arvopapereita ostettaessa on ymmärrettävä ns. vastapuoliriski. Eli synteettiseen ETF-paperiin liittyy aina sopimus, jossa pankki takaa rahastolle rahat arvopaperi-indeksin seuraamiseen ja rahastoyhtiö tarjoaa vastineeksi jotain arvopapereita, jotka tuottavat pankille tuloa. Mikäli esimerkiksi finansikriisissä pankkiosapuoli joutuu vaikeuksiin, voi rahastolle käydä huonosti ja sijoittaja menettää rahansa. Kaiken kaikkiaan synteettiseen arvopaperiin sisältyy paljon enemmän riskejä pitkällä aikavälillä kuin oikeisiin papereihin sijoittavalla rahastolla. Mitä haluan tässä sanoa, synteettisiä ETF:iä ei kannatta ottaa salkun täydeltä.

Mutta nähdäkseni lähitulevaisuus on todennäköisesti pankkien kulta-aikaa, koska korot alkavat nousta, joten uskoisin lähivuosina synteettisten arvopaperien ehkä olevan aivan turvallisia.

Ja vastuuvapaus - eli älä sijoita kuin minä, äläkä lue tätä postausta neuvona tai kehoituksena. Sijoita omia polkujasi tai jätä kokonaan sijoittamatta. Minä en kuitenkaan ehdota tai neuvo sinua tekemään yhtään mitään. Kirjoittelen vain näitä tarinoita omista sijoitustavoistani ajankulukseni.

Ja miksi en laita vastuuvapauslausetta kiinteästi postauksen headeriin. Minusta on hauska kirjoittaa se postauksen loppuun ja vaihdella sananmuotoa. Ei siihen muuta syytä ole.

Kommentit

Comments powered by Disqus