Hyppää sisältöön

Optioiden auvoisuudesta

Netti on täynnä artikkeleja, jotka kehuvat optioita. Optioilla kun voi tehdä kauppaa niin nousevaan kurssiin, laskevaan kurssiin ja liikkumattomaan kurssiin. Optiot ovat näiden artikkelien mukaan todella halpoja.

Onko näin oikeasti?

Pohdintaa

Optioiden hinnat ovat paljon halvemmat kuin osakkeiden.

/galleries/auvoisat/Telstar.png

Kuvassa on erään Australialaisen puheluvälittäjäm nimeltä Telstar osakkeen 16 päivän optiohintoja eräältä kuulta. Telstarin hinta tuona hetkenä on 2.88 ja osto optioita saa out-of-money alueella jo 0.03 AUD:lla, kun toteutus olisi 2.97. Tosin oikea hinta tässä tapauksessa olisi 100*0.03 = 3 AUD + välityspalkkio. Eli tässä tapauksessa 5 AUD eli kokoais hinta olisi 8 AUD, joka toisaalta on todella vähän euroissa - eli noin 5 Euroa. Tuolla rahalla saisi oikeuden ostaa 100 kappaletta Telstarin osaketta, kun kurssi nousee yli 2.97. Mitä tällöin tulisi voittoa ? 2.97 - 2.88 = 0.09 * 100 = 9 AUD. Yksi optio tuottaisi yhden euron voittoa. Mutta nyt tulee jutun pointti. Jotta saa voiton, pitää tietenkin ostaa osaketta tuolla hinnalla.

100 * 2.88 = 288 AUD + 10 AUD + 5 AUD + 3 AUD= 306. Ostossa aina välittyspalkkio lisätään hintaan. 100 * 2.97 = 297 AUD - 10 AUD = 287. Myynnissä välityspalkkio otetaan myynnistä.

287 - 306 = -19 AUD eli tappiota. Vain yhtä optiota ei ole kannattava ostaa. Paitsi jos kurssi nousee tarpeeksi ylös. Mutta 16 päivää ei todennäköisesti ole riittävä aika tuollaiseen kurssin nousuun. Näin ei välttämättä ole aina, mutta ostosten todellista arvoa kannattaa pohtia, jos osto-option haluaa ostaa.

10 option kohdalla tilanne on jo toinen 1000 * 2.88 = 2880 + 10 + 5 + 30 AUD = 2895. 1000 * 2.97 = 2970 - 10 = 2960

eli 2970 - 2925 = 45 voittoa.

Tässä kohtaa näemme, että oikeasti option ostaminen ei ole halpaa. Option toteutus vie aivan yhtä paljon rahaa kuin osakkeen osto - itseasiassa enemmän, koska preemio on aina maksettava. Tässä mielessä option kaltainen paperi nimeltä warant on paljon parempi, mutta warranteihin liittyy omat ongelmansa, kuten että niillä oikeasti on oltava liikkeelle laskija. Option voi kirjoittaa kuka vaan ja niitä on paljon enemmän saatavilla.

Jos olisi alunperin ostanut 1000 osaketta ja kurssi olisi kulkenut ylöspäin saavuttaisi paremman saman tuloksen, koska preemio jäisi pois. Ainoa etu option ostamisesta olisi, että jos kurssi lähtisi alaspäin ja menetelmänä on hakea voittoa ja hävitä jos voittoa ei tule tietyllä panoksella - siihen optio on omiaan. Jos on käytössä suuri määrä rahaa, niin optiolla voi pelata venytettyä päiväkauppaa, Tappiotilanteessa tulee takkin hieman vähemmän, sillä ei ole tarvetta myydä osakkeita pois, koska option voi vain unohtaa eikä unohtamisella ole seurauksia. Ja option voi myös myydä, jos eräpäivään on vielä aikaa ja joku suostuu ostamaan sen.

Optio kauppa ei ole halpaa, eikä helppoa, vaan kallista ja erittäin riskipitoista. Tämä on hyvä ymmärtää. Totuus on siis aivan toisenlainen, mitä optioita kehuvat tahot antavat ymmärtää.

Positiivisuutta.

Osto-optio-kaupassa on siis oltava rahaa, jotta voi oikeasti saada voittoa - tai kurssien pitää kulkea reippaasti ylöspäin, mitä ne harvemmin tekevät.

Mutta miten optioita voi hyödyntää, jos niillä haluaa tehdä rahaa pienemmällä määrällä kuin tuhansilla euroilla. Esimerkiksi myymällä myyntioptioita eli kirjoittamalla myyntioptioita. Myyntioption kirjoittaminen merkitsee, että sitoutuu itse ostamaan arvopaperia tiettyyn hintaan, jos kurssi saavuttaa tietyn pisteen. Myynnistä saa preemion, jolla voi rajata mahdollista tappiota, kun raja tulee vastaan. Kun laittaa eräpäivän tarpeeksi alhaiseksi voi hyvinkin saada tuottoa preemiolla. Tässäkin tapauksessa kannattaa muistaa välittäjän välityspalkkio.

Jos harrastaa osinkosijoittamista, niin kuvattu menetelmä on aivan hyvä tapa ostaa osakkeita. On totta, että tappiota voi tulla - mutta jos olit valmis ottamaan tappion ostamalla alunperin osaketta tietyllä hinnalla, niin preemion saaminen voi olla vain hyvä tapa laskea osakkeen hintaa. En tietenkään suosittele tätä kenellekään - kuvaan vain jotain tapaa, jota itse käytän.

Lisäksi myyntioption ostamisella voi vakuuttaa salkkuaan - jos haluaa saada tietyn kokoista tuottoa ja on valmis hyväksymään, että tappiota tulee käteen, mikäli kurssi laskevat.

Kommentit

Comments powered by Disqus