Hyppää sisältöön

Optioiden hinta

Optioiden hinnan arviointi on optiokaupan tärkein asia tuntea. Jos et ymmärrä, miten optioiden hinta syntyy, niin ei kannata sijoittaa optioihin. Toisaalta nykyään ei ole mahdollista aloittaa optiokauppaa, ellei ymmärrä sen perusteita ensin. Optiot sisältävät merkittävän riskin koko sijoituksen menetyksestä, joten niiden kanssa pitää olla todellakin varovainen.

Mutta johdannaisista juuri optio on ostajalle mielyttävin. Optio ei sido ostajaa tekemään mitään eräpäivän tullessa vastaan. Option voi vapaasti heittää roskiin ilman seuraamuksia. Mutta vain ostajan tapauksessa. Myyjällä on koko joukko velvotteita, joten jos haluaa kirjoittaa option, niin kannattaa miettiä tovin todennäköisyyksiä ja mahdollisuuksia. Ja harrastaa laskutoimituksia paperilla.

In-The-Money.

In-the-money tilanteessa optiolla on arvoa, eli sen toteutus arvo on osto-option tapauksessa kohde-etuuden hinnan alla tai myynti-option tapauksessa kohde-etuuden hinnan yläpuolella.

Out-of-the-Money.

Tämä on vastakkainen tilanne In-The-Money:lle. Optiolla ei tässä tapauksessa ole ns. arvoa, eli osto-option toteutus on kohde-etuuden hinnan päällä ja myynti-option toteutus hinnan alla.

At-The-Money.

Tässä tapauksessa sekä myynti-option että osto-option toteutushinta on sama kuin kohde-etuuden hinta.

Osto-optio.

Osto-optio, jota kutsutaan englantilaisessa maailmassa nimellä Call, on tarkoitettu spekulointiin osakkeen tulevasta hinnan noususta. Osto-option ostaja spekuloi hinnan nousulla ja vastaavasti Osto-option myyjä tai kirjoittaja spekuloi hyvästä hinnan laskusta, jolloin hän voi pitää ostajan maksaman maksun hyvän voittona.

Osto-option hinta koostuu kahdesta seikasta. Perusarvosta ja aika-arvosta.

Perusarvo koostuu kohde-etuuden arvosta, josta vähennetään toteushinta. Eli jos osake on hinnaltaan 50 euroa ja osto-option toteutus tapahtuisi 40 eurossa, eli optio olisi in-the-money tilanteessa, niin option perusarvo olisi 10 euroa.

Tässä kohtaa ei saa mennä sekaisin. Osto-optiolla spekuloidaan tulevaisuuden hinnan nousua. Eli jos omistaa 50 euron osakkeen, niin hyvä toteutushinta olisi yli 50 euron, jolloin kurssien noustessa alkaisi saamaan voittoa - out-of-the-money tilanne. Mutta in-the-money tilannekin on hyvä sijoitus, sillä kurssien noustessa, kurssin nouseminen kattaa mahdollisen tappion.

Tässä esimerkissä ei osto-optiolla ollut aika arvoa.

Aika-arvo optiolle lasketaan taas vähentämällä osto-option hinnasta perusarvo. Aika-arvo pienenee lähestyttäessä eräpäivää. Tällöin myös osto-option markkinahinta laskee.

Jos edellisen esimerkin mukaisella optiolla olisi aika-arvoa, niin 10 euroon lisätään aika-arvo, esim 2 euroa, jolloin option arvo on 12 euroa.

Jos tarkkaan luki, niin ymmärsi, että osto-option arvo edustaa sitä voiton määrää, joka sen kohde-etuudella on. Sitä suurempi on kohde-etuuden arvo verrattuna option ostopäivään, sitä suurempi on voiton määrä, joka on suoraan option hinta tai kurssi. Eli osto-optiolla pelataan kohde-etuuden kurssin muutosten erotuksella, jossa on mukana aika-arvo.

Myynti-optio.

Myynti-optiota kutsutaan englantilaisessa maailmassa nimellä Put. Kun osto-option ostaja spekuloi hinnan nousulla, niin myynti-option ostaja spekuloi hintojen laskulla. Myynti-option kirjoittaja tai myyjä spekuloi taas hintojen nousulla.

Myös myynti-option hinta koostuu perusarvosta ja aika-arvosta, mutta näitä käsitellään toisinpäin kuin osto-option kohdalla.

Myynti option perusarvo on toteutushinnan ja kohde-etuuden erotus. Eli osto-optioon verrattuna käänteisesti. Eli jos osake on arvoltaan 40 euroa ja option toteutus tapahtuisi 50 euron kohdalla, niin myynti-optio on in-the-money tilanteessa ja optiolla olisi arvoa 10 euroa.

Aika-arvo on myös käänteinen osto-optioon verrattuna. Aika-arvo lasketaan vähentämällä myynti-option hinnasta perusarvo.

Kaupan käyminen optioilla.

Kun ajattelee optioita, niin kannattaa tiedostaa, että ne ovat vedonlyöntipapereita. Optio edustaa kohde-etuuden hinnan liikettä. Termiinikurssit syntyvät monien spekuloijien yhteissummasta - eli kun lyötä vetoa, niin todennäköisesti yrität ennustaa toisen näköistä tulevaisuutta kuin optioiden myyjät.

Option myyjä ei halua kärsiä tappiota, joten ostaessasi vaikka osto-optiota, niin kannataa huomata, että hintaan on pultattu oletettu tulevaisuuden voitto - jos veikkaat toisella tavalla, niin voi olla, että hävitä kaiken. Jos veikkaat samaa kuin option myyjä, niin voi olla, että ostamalla kohde-etuutta olisit saavuttanut paremman tuloksen.

Optiokaupa on helppoa, mutta todella riskialtista. Kun käyt optiokauppaa, sinulla pitää olla 1) suunnitelma 2) ymmärrät todennäköisyyksien päälle 3) ylimääräistä rahaa, jonka häviäminen ei aiheuta elämässäsi suuria ongelmia. Lisäksi on ymmärrettävä, että optiossa on kyseessä kaupankäynnistä kohde-etuudella. Kun option toteuttaa, niin tuloksena joko ostaa tai myy kohde-etuutta - eli välittäjä rahastaa joka välissä. Jos haluat voittosi rahana, niin siirry suoraan warranttikauppaan. Warranttikaupassa ennusteen voi muuttaa suoraan rahaksi näkemättä kohde-etua lainkaan.

Ehkä parhaimmillaan myynti-optio on vakuutuksena. Jos on todennäköistä, että kurssit kulkevat alas, mutta tiedät osakkeen oston jälkeen saavasi siitä osinkoa, niin ostamalla myyntioption pystyt ehkä myymään hinnan laskun jälkeen osaketta alkuperäisellä hinnalla ja pitämään osinkosi. Mutta kannattaa olla varovainen, sillä toki myös myyjä tietää mahdollisen osingon olemassa olosta ja voi olla että se on leivottu hintaan.

Päiväkaupa ja optiokauppa perustuvat hyvin paljon samoihin asioihin. Päiväkauppa pyrkii tekemään rahaa nousuilla ja laskuilla, niin että todennäköisyys on kauppaa tekevän puolella. Tämä tapahtuu myymällä tappiomahdollisuudessa herkästi ja tuntemalla paperien trendit, niin että tietää nousun olevan tulossa. Ongelmana päiväkaupassa on, että rahaa pitää olla runsaasti, että kauppaa voi tehdä. Optiokauppakin perustuu voiton saamiseen nousuista ja laskuista, eikä optiokaupassa rahaa tarvita yhtä paljon kuin tavallisessa päiväkaupassa. Mutta päiväkaupassa ei ole olemassa vastapeluria, joka myös haluaa tienata nousuilla ja laskuilla. Paperin kurssi liikku suuren joukon ihmisiä mielipiteiden mukaan, mutta optiokaupan hinnat ovat laskelmoituja ja ammattilaisten tekemiä pelin avauksia, joilla yritetään hyötyä ostajien huonosta kyvystä pelata uhkapeliä.

Kumpi on turvallisempaa? Päiväkauppa. Kumpi vie vähemmän rahaa? Optiokauppa. Kummassa voi käyttää enemmän aikaa laskelmien tekemiseen? Optiokaupassa.

Kukaan ei oikeasti tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, eli option myyjä, oli hän kuinka hyvä markkinoiden tuntija ikinä, voi veikata ihmisten käyttäytymistä väärin. Siksi pitkän ajan optiot ovat kalliimpia.

Amerikkalainen optio.

Amerikkalaisen option voi totetuttaa milloin tahansa ostohetken ja eräpäivän välillä.

Europpalainen optio.

Europpalainen optio toteutuu vasta eräpäivänä.

Kommentit

Comments powered by Disqus