Hyppää sisältöön

Osinkosijoittaminen ja aika

Toisinaan lukee kirjoituksia, joissa todetaan, että osinkosijoittaminen strategiana vie kamalasti aikaa ja esimerkiksi indeksisijoittaminen vie paljon vähemmän aikaa. No, peritaatteessa tämä on totta, koska jos laittaa rahansa säännöllisesti passiiviseen rahastoon, niin aikaa kuluu ainoastaan rahan tilille laittamisen verran. Mutta onko tämä oikeasti sijoittamista vain pelkkää säästämistä? Rahasto hoitaa kaikki työt puolestasi ja jokainen näin tekevä voi kehua olevansa todellinen 'sijoittaja'. Ehkä alkuvaiheessa rahastoon sijoittaja joutuu vertalemaan rahastoja, mutta tämän jälkeen ajan käyttö päättyy tähän. Eli kyllä indeksisäästäminen ei vie paljon aikaa.

Kuinka paljon varsinainen pitkä aikainen osinkosijoittaminen todellisuudessa vie aikaa? Mietinpä ajan käytön suhteen hieman onia kokemuksiani.

Miten paljon osinkosijoittaminen vie aikaa minulta?

Jos alkaa pohtimaan osakeyhtiöihin liittyviä arvostuksia ja arvottamaan yhtiöitä tunnuslukujen pohjalta, niin osinkosijoittamiseen saa menemään tolkuttomasti aikaa. Mutta jos lähtee hajauttamisen tielle, katsoo muutaman tunnusluvun ensi alkuun ja tämän jälkeen arvioi paperia historiatietojen perusteella - ostaa ja pitää yhtiön salkussaan, niin aikaa kuluu melko vähän. Itseltäni menee kuukaudessa ehkä tunnin verran aikaa miettimiseen, mikä voisi olla strategiani lähikuukausina ja screenerien avulla korkeaa osinkotuottoa tuottavien yritysten löytämiseen. Luulisin että ajan käyttöni laskee vielä tästäkin sen jälkeen, kun minulla on 50 yhtiötä salkussani. 50 yhtiötä on jo indeksi, jonka sisällä voi tehdä jo painotuksia ja ohjauksia mielensä mukaan.

Enemmän kulutan aikaa blogini kirjoittamiseen, kuin salkkuni tilanteen mittailuun. Kakkossalkkuani en juuri vilkaise lainkaan.

Eli henkikohtainen mielipiteeni on, että ajan käytön määrä liittyy suoraan siihen, kuinka keskittyneesti sijoittaa. Jos sijoittaa vain muutamaan yritykseen - sanotaanko vaikka 10 - 20 yritykseen, niin voi olla että pitää käyttää aikaa kyttälyyn - tai ainakin jotkut ns. Gurut nykyään kehoittavat näin tekemään. Jos sijoittaa vielä harvempaan yritykseen, niin silloin joidenkin mielestä pitää pysyä ajan tasalla yritysten taloudellisesta tilanteesta - en tiedä onko se välttämätöntä, mutta noin sijoitamismaailmaa seuraaneena aika monilla on tällainen tapa. Toisaalta näissäkin vaihtoehdoissa on mahdollista ottaa vain lunkisti ja pistää rahaa sisään kuin omistaisi rahastoa ja katsoa miten käy. Tosin en usko, että silloin on oikeasti kysymys osinkosijottamisesta, vaan enemmän arvoon sijoittamisesta. Eli kun kirjoitan keksittyneesti, tarkoitan kuinka tarkoin haluaa seurata muutamia yhtiöitä salkussaan ja uppoutua arvojen maailmaan.

Jos karkeasti mittaisin osinkosijoitamiseen kuluvaa aikaa tällä hetkellä, niin 1 - 2 kertaa kuussa ostan lisää arvopapereita salkkuuni. Kestää noin 60 minuuttia. Arvioin hieman mitä tekisi parin kuukauden aikajaksolla - tuohon menee aikaa 2 kauukauden sisällä noin 4 h.

Eli kuukaudessa 2 tuntia ja 30 minuuttia. En sanoisin osinkosijoittamisen vievän paljon aikaa. Mutta kaikki on suhteellista.

Blogin kirjoittamiseen menee sitten tuntikausia. Minusta osinkosijottamisesta kirjoittaminen ei ole sama asia kuin osinkosijoittaminen.

Johtopäätös:

Osinkosijoittamiseen saa kulumaan aikaan todella vähän tai todella paljon riippuen siitä, miten haluaa toimia. Osinkosijoittaminen voi olla yhtä lailla pelkkää säästämistä kuten indeksisijoittaminenkin - mutta halutessaan siitä voi tehdä todella aikaa vievän harrasteen. Tosin myös indeksisijoittamisesta pystyy tekemään erittäin aikaa vievän harrasteen, jos haluaa tutustua kaikkiin indeksin yhtiöihin ja pohtia onko sijoitettu indeksi juuri se oikea indeksi. Käytännössä siis kummatkin voivat olla erittäin vähän aikaa vieviä juttuja ja todella paljon aikaa vieviä. Sijoitusmuotona noilla kahdella ei siis oikeasti ole kovin suurta eroa.

Kommentit

Comments powered by Disqus