Hyppää sisältöön

Ostopäivät 26/4 ja 24/6 2019

Ehdin pari posti aikaisemmin ihastelemaan, miten hyvässä tilanteessa salkuni arvollisesti. Aaltoilua on pörssimaailmassa runsaasti ja tällä kertaa sijoittajat päättivät rankaista Consolidated Communicatiota siitä, että päätti lopettaa kokonaan osingon maksun.

Yhtiö, jolla on taloudellisia ongelmia yleensä lopettaa ensimmäisenä osingon maksun - eli on outoa että osakkeiden arvo lähti todella rajuun laskuun vasta osingon maksun romahtaessa. No, itseäni suuttuttaa tällä hetkellä, että en omista sellaista vararahasto, josta voisi ilman riskiä siirtää rahaa Consilidated Communication ostoon. Luulisin jonkin ajan päästä yhtiön arvon nousevan hurjasti. Miksi?

Yhtiön arvo nousee, koska on suuri joukko sijoittajia, jotka tujoittavat PE lukua ja muutamia yksinkertaisia talousarvoja, kuten tuottoa - kun nämä arvot ovat positiivisia osingon maksun päätyttyä ja yrityksen taloudellinen tilanne paranee, niin osakkeen hinta nousee.

Olen kuitenkin osinkosijoittaja ja vaikka tässä olisi ns. tuhannen taalan tilaisuus rikastua, niin käytän rahani mielummin osinkotuotto korjaukseen kuin arvon hakuun salkustani. Näin ollen ostin kahta muuta yritystä eli Canadian Bank Groupia ja Mutares AG:tä. Osinkotulot menevät salkussani aina arvotulojen yli. CNSL:n parantuvat tilanne näkyy tulevaisuudessa salkkuni arvon paranemisena samalla tavalla kuin tällä hetkellä salkkuni arvo paranee Coruksen takia. Mutta osinkotulojen ja hajautuksen avulla saan mitätöityä arvon romahdukset pitkällä aikavälillä.

Ostotunnelmat.

Tiedän että olisin voinut ostaa Mutares AG:tä hieman myöhemmin. Osinko irtoaa vasta huhtikuun 25. päivä ja on melko selvää Mutareksen kurssitrendiä katsellessa, että yhtiön osakkeita voisi ostaa huokeammalla odottamalla tovin. Mutta periaatteni ei ole jäädä kyttäämään ikuisuuksia, että olisiko myöhemmin vielä parempi tilanne, jossa mahdollisesti saisi yhden osakkeen enemmän. Pitkällä aikavälillä ei ole mitään merkitystä olisinko odottanut viikon tai kaksi kyttäilemässä.

Canadian Bank Groupin ostamisen suhteen voisi ajatella aivan toisin kuin Mutares AG:n suhteen. Bank Groupia olisi pitänyt ostaa jo viime vuonna. Arvoin tuolloin Dividend Split Groupin ja Canadian Bank Groupin välillä ja tulin ostaneeksi ensin DGS:n osakkeita.

En usko kuitenkaan tehneeni virhettä, sillä DGS jatkoi osingojen maksua pieneen markkinaheilahteluvaiheen jälkeen ja nyt kummatkin iskevät salkkuuni yhdessä ihan mukavaa osinko. Jos jompikumpi CEF sattuisi haluamaan taukoa osingon maksun suhtteen, niin nyt temppu ei olisi niin vakava. Bank Groupilla ei ole samanlaista DGS:n 2% voitto määritelmää osingon maksun suhteen, mutta Bank Groupin joka kuukatinen osinko vaihtelee sen mukaan, miten finansitoiminta on tuonut voittoa yritykselle.

Odotuksia.

Toukokuu tulee olemaan todella hyvä osinkokuukausi. On vaikea uskoa, että tänä vuonna mikään toinen kuukausi tulee voittamaan toukokuuta, mutta katsotaanpa minkälaista tuottoa tänä vuonna elokuu tuottaa, mikäli Ing group kuitenkin maksaa jokavuotisen elokuisen osinkomääränsä.

Kävi miten kävi, näyttäisi siltä että tämä vuosi tuottaa enemmän osinkoa salkkuuni kuin mikään vuosi tätä ennen, siitä huolimatta, että osinkojen tuottomääriä on tänä vuonna joissakin yhtiöissä leikattu runsaasti. Jatkan edelleen salkkuni painottamista sellaisiin yrityksiin, joiden korkea tuotto on suhteellisen varmaa myös jatkossa, enkä myy pois markkinahintahäviöllä olevia yrityksiä, vaan pidän ne salkussa odottamassa sijoittajien muuttuvia mieliä. Korvaan niihin sijoitetun markkinatuoton hiljalleen osinkotuotolla - siitä huolimatta, että joku voi todeta tämän olevan huonoa liiketoimintaa.

Kyseessä on oma salkkuni, eikä minun tähtäimessä ole kikkailla arvojen laskujen kohdalla pois myynneillä - kuittaan salkussani koko yhtiön markkinahinnan tappioksi ja pidän sen salkussani. Tulevaisuudessa sitten nähdään muuttuuko yhtiön markkinahinta oikeasti tappioksi, vai ihan muuksi kuten tapahtui Corus Entertaimentin kohdalla.

Edes yksi huono vuosi ei välttämättä merkitse yhtiön loppua. Huono vuosi vain pelottaa yhtiön osakkeen hinnalla keinottelijat pois pelistä, koska he myyvät tappiot pois nopeasti salkusta. Sinänsä temppu on viisas veroteknisistä syistä. Kyllä, minäkin varmasti hyötyisin tappioiden pois myynnistä, kun osinkotulojani verotetaan, jolloin oikeasti osinkotulot korjaisivat tappiot nollaamalla verotuksen. Olen tietoinen tästä. Ja tunnustan, että olen valmis käyttämään tätä menetelmää osinkotuottoni parantamiseen siinä tapauksessa, että sillä on oikeasti merkitystä minulle. En tee sitä kuitenkaan kevyin perustein.

Kommentit

Comments powered by Disqus