Hyppää sisältöön

Paljon mainostettu korkoa korolle

Näin taas yhden kirjoituksen, jossa väitettiin, että sijoittaminen perustuu korkoa korolle ilmiöön ja ilmiön takia sijoittaminen tuottaa rahaa tulevaisuudessa. Periaatteessa väitteessä on totuutta, mutta samalla väite on täysi valhe. Korkoa korolle ilmiö on hieno ilmiö, joka auttaa sijoittamisessa, mutta ei ole itsestään selvää, että ilmiö on mukana sijoitustavassasi. Korkoa korolle ilmiö ei ole itsestään selvyys, mitä nämä sijoittamisen räpiköivät evankelistat huutavat. Eli suoraan sanoen, kun näet ns. tekstin jonka joku blokkaaja on kirjoittanut sijoittamisen ja korkoa korolle ilmiön suorasta suhteesta ja hienosta käyrästä, joka ehdottomasti osoittaa, miten paljon rahaa saat tulevaisuudessa ilmiön seurauksena - pysähdy ja ryhdy skeptiseksi. Kirjoitus on vain osaksi totta.

Milloin korko korolle ei merkitse mitään?

Korkoa korolle ilmiö perustuu siihen, että saa joka korkoa ja ja tämä korkona saatu raha edelleen saa korkoa.

Sen sijaan ilmiö nimeltä arvon nousu ei ole sisällä korkoa korolle ilmiötä. Se on ainoastaan... arvon nousua. Pelkkä arvon nousu siis ei aiheuta korkoa korolle ilmiötä. Jos sijoittaa pörssissä yhtiöihin, joiden tuotto on pelkkää arvon nousua - ja pitää näitä yhtiöitä salkussaan - mitään korkoa korolle ilmiötä ei tapahtu. Kysymys on pelkästä arvon noususta. Yksittäisen yhtiön kurssi voi laskea tai jopa romahtaa sijoitusaikana ja näin ollen automaattisesti yksittäinen arvo ei automaattissti sisällä korkoa korolle ilmiötä. Korkoa korolle ilmiö voi toimia sijoitetun yhtiön tilillä, mutta sijoittaja saa vain sen tuoton, joka syntyy osakkeen arvon vaihtelusta.

Näin ollen osakemarkkinoiden perimmäinen sisältö ei missään muodossa sisällä korkoa korolle ilmiötä. Eli kun joku väittää, että sijoittaminen sisäötää korkoa korolle ilmiön heti kättelyssä, niin asia on puhdasta huijausta. Se on samaa kuin väittäisi, että kullan hinnan nousu perustuu korkoa korolle ilmiölle.

Korkoa korolle ilmiö ei juuri merkitse mitään, jos olet salkkuusi ostanut yhtiön osaketta, joka ei maksa osingoa ja sen arvo nousee hiljalleen vuosien mittaa. Toki arvon nousu voi olla suurtakin, mutta se ei jaa korkoa korolle, koska et ole saanut korkoa.

Jos sijoitusmaailmassa korkoa korolle ilmiö olisi syy, mitä varten paperien arvo nousee, niin korkoa korolle kaavan mukaan pienelläkin tuottoprosentilla vertauskuvallisesti S&P indeksin kuljettama avaruusraketti olisi nykyään kaukana avaruuden äärillä.

Miten osakemarkkinoilla saa korkoa korolle?

Korkoa korolle ilmiö syntyy, kun kykenee edelleen sijoittamaan saavutetun voiton. Eli ilmiön perimmäinen vaatimus on joko osakkeiden myyminen tai jokin muu tapa saada niiden avulla tuotto edelleen sijoitetuksi. Mahdollisuuksia on muutama.

  • Ostaa halvalla ja myy kalliilla. Ehtona onnistuneeseen koron korkoon on, että ostaminen ja myyminen tuottavat voittoa jatkuvasti.

  • Kerää osingoa ja uudelleen sijoittaa osingon. Onnistuessaan osingon määrä pitäisi vuosien mittaa koko ajan kasvaa.

  • Ostaa joukkovelkakirjoja tai vastaavia korkopapereita ja uudelleen sijoittaa koron.

  • Ostaa rahasto-osuuksia, jotka joko tuottavat distribuutiota tai uudelleen sijoittavat distribuution. Kannattaa kuitenkin selvittää aika tarkoin minkä kokoinen mahdollinen ns. 'korkoprosentti' rahastolla on. Voi olla että rahaston tuotto perustuu pelkkään arvon nousuun todellisuudessa.

Paras koron koron lähde on osinkotuotto tai joukkovelkakirjat. Muiden lähteiden kautta ilmiö on mahdollista kyllä saavuttaa, mutta todennäköisesti se ei ihan ensimmäisinä vuosina kokemattomuuden takia lähde hyrräämään kovinkaan merkittävällä teholla. Näin ollen kun näkee käyrän lapsuudesta vanhuuteen ja käyrässä sanotaan, että tällaisen koron koron mahdollisuuden saat sijoitusmarkkinoilta, niin käyrään pitäisi merkitä millaisilla ehdoilla sen voisi saavuttaa. Korkoa korolle ilmiö ei lähde heti käyntiin kun tekee sijoituksen - eikä lähde siitäkään käyntiin kun sijoittaa rahastoon. Se lähtee vasta käyntiin, kun osaa hyödyntää ilmiötä - Ostamalla joukkovelkakirjoihin liittyviä asioita, ilmiö lähtee liikkeelle. Ostamalla osingoa tuottavaa yhtiötä, jonka toiminta kasvaa vuosien aikana, ilmiö lähtee toimimaan. Ostamalla oikeanlaista rahastoa, ilmiö voi lähteä ainakin jollakin tasolla liikkeelle.

Tärkeä on kuitenkin muistaa, että monet katsovat osakemarkkinoilla enemmän arvon muutoksen perään kuin puhtaan korkoa korolle ilmiön perään. Totta on kuitenkin että arvon muutoksen oikealainen hyödyntäminen on aina korkoa korolle ilmiön perusta. Se että osaa tehdä sen ei ole itsestään selvyys. Itse kannatan arvon muutoksen seurailun sijaan tasaista paikallaan pysymistä ja jatkuvaa osinkotuottoa. Osinkotuotto voi olla vuosien kuluessa melkoinen voima, vaikka ensimmäisinä vuosina korkoa korolle ilmiö pysyisikin piilossa. Mutta totta on myös, että vuosien mittaa tapahtuvalla arvon nousulla on merkitystä osakemarkkinoilla.

Päätelmä.

Netissä näkee sijoitusmarkkinoiden ja korkoa koron ilmiön toisiinsa kytkemistä todennäköisesti siitä syystä, että kirjoittajalla ei ole ollut parempaakaan aihetta mistä kirjoittaa. Unelmista on helppo kirjoittaa. Korkoa korolle ilmiön tuottavaksi saaminen vaatii aina työtä. Itse olen melko vakuuttunut, että keskitetty salkku ei ole maailman paras koron koron lähde. Keskitetyllä osta ja pidä salkulla voi saavuttaa arvonnousua - mutta pelkkä arvon nousu häviää lopulta korkoa korolle ilmiölle, koska arvon nousu ei jatku ikuisesti - tai no, joku kerran sanoi että mahdollisuuksilla ei ole kattoa - mutta voi olla että vaikka katolla ei ole rajaa, niin nouseminen on hidasta. Suuressa hajautetussa osingotuottoa tuottavassa salkussa saavutettaan sekä mahdollisen indeksin nousun että osingotuoton edut. Toki ongelmana on verotus, mutta hyvällä osinkotuoton määrällä verotus ei lopulta ole tappava ongelma. Ja verotuksen avulla voit olla mukana yhteiskuntasi kehityksessä.

Mutta edellinen oli vain oma mielipiteeni. Korkoa korolle ilmiö on saavutettavissa niin monella muullakin tavalla kuin osinkotuoton kautta. Valitse oma tapasi ja toimi kuten itse olet nähnyt parhaaksi toimia.

Kommentit

Comments powered by Disqus