Hyppää sisältöön

Pohdintaa talven keskellä

Talvi on kulkemassa kohti kevättä. Luin jostain, että Suomalainen osinkokevät on taas alkamassa - kiirehdittiin ostamaan osakkeita, jotta pääsee ns. Osinkomarkkinoille.

Miten pienissä piireissä Suomessa tunnutaan yhä elävän. Olen miettinyt tätä ennenkin, joten asiassa ei ole mitään uutta. Noin median kautta näyttää siltä, että Suomalaiset sijoittavat kiireellä nimenomaan osinkojen takia päälle 140 pörssiyhtiöön ja ehkä muutamaan ulkomaiseen etf:ään ja rahastoon. Kukaan ei ainakaan virallisesti havaitse, että tuolla rajojen toisella puolella on tuhansia ja taas tuhansia listautuneita yrityksiä.

Missä ovat ne Suomalaiset tahot, jotka julkisesti keskittyisivät muihinkin yrityksiin kuin niihin, jotka toimivat junamatkan päässä tai maksimissaan laivamatkan päässä meistä.

Mutta tuokin on vanhaa asiaa. Olen ihmetellyt tuota ennenkin.

Ja kyllä - tiedän kyllä, että tuo kaikki on media harhaa. Ulkomaisiin pörsseihin sijoittajia on suuri määrä. Varsinkin Saksan pörssit olivat joskus Suomalaisten sijoittajien lempipaikkoja. Mutta miksi media antaa aivan toisin kuvan.

Vastaus on yksinkertainen.

Kotimaiset yritykset ovat junamatkan tai korkeintaan laivamatkan päässä. Ne eivät vie liikaa energiaa toimittajalta. Kun keskittyy paikallisuuteen, niin ehkä näennäinen kiinnostus on ei-sijoittavien ihmisten joukossa suurempaa, eivätkä jutun tekokulut nouse liian suuriksi.

Mainostuskamppaniat.

Selvästi eräs välitysliike on innostunut mainostamaan itseään tekemällä ns. opetusvideoita, joissa joku ammattikseen sijoitamista harrastava vieras kertoo omista näkemyksistään välitysliikeen suurien logojen keskellä.

Olen muutaman kerran pohtinut, onko minulta jäänyt täysin huomaamatta muiden osakevälittäjien mainoskamppaniat - vai eikö niitä juuri ole. Puhun siis Suomalaisista yrityksistä, jotka eivät näytä olevan kovin innokkaita mainostamaan, saati kilpailemaan osakkeiden välityksen saralla.

Miksi?

Markkinat ovat liian pienet?

Markkinat ovat todennäköisesti jatkossakin liian pienet, jossa tarjonta ja hinnat ovat sitä luokkaa, mitä ne Suomessa ovat. Harva näyttää muistavan, että tarjonta voi kasvattaa kysyntää. Ja välityksen laajentaminen suuremmille markkinoille, voi kasvattaa kysyntää edelleen.

Spekulaatiota, sillä ehkä Markkinat Suomessa ovat niin kannattamattomat, että ei juuri kannata edes mainostaa välitystoimintaa.

Ainoa asia mikä minua hieman suututtaa on, että näissä mainostuskamppanioissa mainostetaan omia näkemyksiä niinä oikeina näkemyksinä. Osakesijoittaminen on niin laajaskaalainen alue, että täällä vain toimivat monet näkemykset, eikä varsinaisesti sitä oikeaa ole olemassakaan.

Minullakin oma todella erillainen näkemys sijoittamisesta, mutta en jaksa edes kuvitella, että yrittäisin väittää sen olevan se oikea tapa - Se todellakaan ei ole.

10 vuotta pörssiromahduksesta.

Nyt on CNN:n mukaan kohta aika juhlia 10 vuotta sitten tapahtunutta kurssien syöksykierrettä. Mietin juttua lukiessani, että itse en huomannut aikonaan koko juttua juuri lainkaan. Olin muutama vuotta aikaisemmin vaihtanut finanssimarkkinoilla ahertamisen muihin ympäristöihin. Kun kurssit romahtivat ja alkoi jäätävä lama, niin rakentelin itselleni uudenlaista maailmaa.

Nyt vuosia myöhemmin minua harmittaa, että jäi kokematta jotain, mitä ei juuri saa elämässä kokea kunnolla. Kunnon romahdus. Ehkä ohimennen ehdin kaikkien kiireiden keskellä havaitsemaan jokun konkurssin ja mahdolliset taloudelliset väännöt, joita asian tiimoilta seurasi.

Lyft

Lyft on listautumassa lähiaikoina johonkin Yhdysvaltaltaiseen pörssin. Jos ette tienneet millainen yritys on Lyft, niin se on yrityksen nimeltä Uber kilpailija.

https://www.lyft.com/

Henkilökohtaisesti en edes kuvittelisi ostavani tämän yrityksen osakkeita - Paitsi jos voisin osallistua listautumisantiin ja myydä paperit nopeasti pois alta. Kimppakyytimarkkinat eivät ole mielestäni kovin luotettavat markkinat - ja todennäköisesti noilta markkinoilta ei juuri osinkoja makseta.

Loppukommentti.

Odotan kärsimättömänä mitä Britanian euroerolle tapahtuu. Uskon kaaottiseen sopimuksettomaan eroon - koska Britania ei oikein osaa päättää mitään asian tiimoilta - ja koska Europpalaiset haluavat näpäyttää Britaniaa. Mutta mitä tapahtuu, sen näemme lähiaikoina. Voisin veikata jossain olevan vedonlyöntitiskin jo ylhäällä tämän asian puitteissa.

Kommentit

Comments powered by Disqus