Hyppää sisältöön

Salkun säätelyä

Tällä viikolla päätin muuttaa kevyesti salkun rakennetta. Tai ehkä kevensin salkkuni riskiä. Myynnin ja myös oston kohteena oli BRIDGEMARQ REAL ESTATE SERVICE joka ollut kieltämättä eräs salkkuni tuottoisimmista yhtiöistä. Osinko ei ole muuttunut vuosiin ja lopulta sain myynnistä pelkkää arvovoittoakin. Syy myyntiin oli yksinkertainen. Pilvet yhtiön ympärillä ovat hieman mustuneet siitä huolimatta, että kesä on saanut yhtiön osakkeen nousukurssiin. No, otin yhtiöstä voitot irti ja vähensin yhtiön osakkeiden suurta painoa salkussani. Eli käytännössä suljin position ja ostin yhtiötä uudelleen.

Mutta mennyt kuukausi on ollut täynnä ostoja myyntejä osingon keruun lomassa, jonka takia voisikin kutsua jo salkkuani aktiiviseksi osinkosalkuksi, eikä suinkaa ostaa ja pidä salkuksi.

Kesän menneitä omistuksia.

Kesän menneitä omistuksia on ollut monia. Keväällä omistin jonkin verran Disneyn osakkeita hetkellä, kun netissä kävi vilkas keskustelu. miksi pitäisi odottaa Disneyn kurssin romahtamista jonnekin 80 dollarin paikkeille. No, itse olin sitä mieltä, että yhtiön arvopaperin hinta ei voi kuin nousta, ja päätelmäni oli totta. Tein kevyen voiton lyhyt aikaisesta omistuksesta.

Muista vierailijoita olivat Cisco, FASTENAL CO, NEW YORK TIMES CO-A, QUALCOMM INC, BLACKROCK TCP CAPITAL CORP, VIRTU FINANCIAL INC-CLASS A, PREMIER INVESTMENTS LIMITED, INTEGRAL DIAGNOSTICS LTD, ALS LTD, ISHARES S&P 500 IT SECTOR

Lista ei kata kaikkia myyntejäni, vain ne, jotka tulivat kääntymään salkussani. Myin kesän päätteeksi HITECH GROUP AUSTRALIA LIMITED:n osuuden pois salkustani - todennäköisesti ostan pienemmällä summalla yhtiön osaketta kevääseen mennessä, kunhan selviää, mikä on yhtiön taloustilanne. HARVEY NORMAN HOLDINGS LIMITED myös lähti salkustani pois, todennäköisesti ostan tätä yhtiötä lisää salkkuuni myöhemmin. BE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES siirtyi myös jäähylle salkustani. Tarkkailen yhtiön osakkeen kurssia, koska tarkoitus on ostaa sitä takaisin ennen joulua.

New York Timesin osakkeen nousuhuuma oli mielestäni aika yllättävää, sillä en todella ollut aikaisemmin uskonut lehtitoimituksen osakkeiden olevan kannattavia ostaa. Mutta näin oli lyhyt aikaisesti.

Qualcomin osakkeita on ennenkin ollut salkussa ja ehkä tulevaisuudessa voisin ostaa uudelleen tätä arvoltaan varsin poukkoilevaan osaketta.

Myös äärimmäisen riskillisiä yhtiöitä on kesän aikana otettu salkkuun hyvin varovaisella painotuksella. Tällaisia ovat American Software ja United Bankshares. Kun puhutaan REIT:ien vaaroista, mutta ei varoiteta aivan tavallisten yhdysvaltalaisten ns. pienyritysten vaaroista, niin oman käsitykseni mukaan ollaan oikeasti aivan sokeita riskeille. Toki suuren lainan omistavat REIT:it ovat riskisijoituksia, mutta sijoittajan kannalta ovat aivan yhtä isoja riskejä yritykset, joiden liiketoiminta perustuu suuriin riskeihin. Jokainen ohjelmisto alalla työtä tehnyt tietää, että käsite 'kopioitava tuote' on mahdollinen vain jos sellaisen pystyy luomaan. Ohjelmistoala on täynnä tuotteita, joiden kopiointi on melkoisen vaikeaa räätälöininen takia. Pieni ohjemistoalan yritys kuten American Software on äärimmäinen riskisijoitus, ellei yritykseen ole tutustunut todella kunnolla, United Bankshares on myös melko pieni pankkitoimintaa tekevät yhdysvaltalainen yritys. Voi olla, että yritys on luotettavampi sijoitus kuin ohjelmistoyritys, mutta siltikin pieni ja riskialtis. REIT:it ja pienyritykset vertailussa itse sijoittaisin monesta syystä REITiin, mutta totta. Jos tekee läksynsä hyvin ja tutustuu asioihin, niin pienyritysten kohdalta voi löytyä helmiä. Ikävä vain että taloudessa nykytilanne ei kerro totuutta, vaan tulevaisuus, joka on piilossa.

Arvio sijoitusvuodesta.

Tähän mennessä tämä on ollut huiken sijoitusvuosi aikoihin. Vaikka salkun arvo syöksähti alaspäin, niin tuotot ovat kasvaneet paremmiksi kuin koskaan. Ehkä nimenomaan osinkosalkun päällä olevan arvon kerääminen tuo tehokkaasti tuottoa, kun hyväksyy sen tosiseikan, että tuotosta pitää maksaa veroa uudelleen sijoitti sen tai otti omaan käytöön. Jotkut verotekniset myynnit auttavat todennäköisesti jälkiverojen maksussa.

Mutta Koronavuotta voi nimenomaan kiittää siitä, että otin hieman tehokkaamman otteen salkun tuoton aikaansaamiseksi. Lähiajan suunnitelmissa on yhtiöiden määrän kasvattaminen ja osuuksien pieneentäminen. Tai Corus Entertaimentin kohdalla kyseessä on pitkän aikavälin suunnitelma. Yllätyksiä salkussani on ollut Australialainen ADACEL TECHNOLOGIES LIMITED, joka kipusi takaisin ylös yhtiön osakkeen arvon tipahdettua 85%. Erikoista takaisin paluussa on se, että tämä ohjelmistotalo tuottaa lentokoneille ohjelmistoja.

Näkemykseni laajasta hajautuksen kannattavuudesta on tullut entistä vahvemmaksi. Laaja hajautus mahdollistaa sekä korkea osinkotuottoa hajautetulla riskillä ja lisätuottoa tarvittaessa osakkeiden hinnan noususta. Mutta riskin ottamiselle kannattaa olla silmää. Ihan mitä vain riskiää ei kannata kolkutella.

Kommentit

Comments powered by Disqus