Hyppää sisältöön

Sekalaista havaintoa

Mietin toisinaan erillaisten analyysimenetelmien merkityksiä. Shillerin P/E luku joka tarkoittaa sitä, että hinta jaetaan 10 vuoden tuottojen liikkuvalla keskiarvolla, on varsin mystinen tunnusluku. Jotkut arvostavat sitä suuresti, vaikka sillä on hyvinkin kritisoitava piirre, eli siinä käytetään pitkälle menneisyyteen menevää keskiarvoa arvioimaan nykyisyyttä. Tämä tunnusluku on yksi niistä tunnusluvuista, joita käytetään todistamaan, että kohta vain pitää tapahtua kurssiromahdus - siis se todellinen kurssiromahdus, eikä tämä pieni aaltoliike, joka juuri kulki ohitsemme. Asiassa voi olla perää - laskemissa, joita luku osoittaa, voi olla perää - mutta toisaalta onko sillä suurta vaikutusta pitkä aikasieen osinkosijoittamiseen? Ei juurikaan, koska osinkosijoittaminen ei kohdistu ajatukseen - kurssien pitää nousta tai laskea. Osinkosijoittaminen kohdistuu ajatukseen, osinkotuotto jatkuu vuosia ja kurssit menevät ja tulevat ja muuttuvat tuona aikana monia kertoja. Tulee vastaan monia kriisejä, jotka vievät sijoittajia puolelta toiselle. Itse näen pointin, Shillerin P/E luvun takana, mutta kuten huomasin kysyn takaisin, onko pointti merkittävä, jos ei katso yhtiöiden markkinahintojen vaihtelun olevan sijoittamisen itseisarvoinen tarkoitus.

Asiasta voi olla montaa mieltä.

Ja kunpi näyttää enemmän asiaan menevältä kuvalta, tämä Shillerin P/E luvun vaihtelua S&P indeksistä

/galleries/kuvia/Shillerpe.png

Vai tämä kuva S&P indeksin kehityksestä

/galleries/kuvia/S&P2020.png

Kumpi kuva herättää kysymyksen, että jokin asia näyttää ehkä suhteettomalta? Shillerin luku enemmänkin antaa kuvan siitä, että todellisuudessa nykyinen tilanne ei ehkä olekaan vielä pitkään romahtamassa. Tilanne näyttää peräti normaalilta. Eli tässä on tunnusluvun pointti - se voi kertoa käyttäjälleen jotain muuta todellisuudesta, kuin todellisuuden uskoisi olevan.

Havaintoja maailmalta.

Eräs silmiini iskenyt analyysi öljyn hinnasta sai miettimään maailmalla liikkuvien teorioiden luonnetta. Kiinan virusepidemia ei joidenkin laskujen mukaan ole vaikuttanut juurikaan laskevasti öljyn hintaan - eli Kiina on ostanut öljyä samaan tahtiin kuin ennen, eli mitään laskusuuntaa ei ole näkynyt. Koska joiden piirien mukaan, Kiinan talous on ollut nyt vähän aikaa jumissa, niin öljyn hinta on herättänyt kummastusta. Ostaako Kiina öljyvä varastoon vai onko Kiinan talous lopultakaan missään kriisitilanteessa. No en perehdy tähän analyysiin paremmin, mutta se on yksi niistä jatkuvista mietintämyssyistä, joka yrittää ymmärtää taustalla piilottelevia vastauksia ilman että suoraan pystyy kysymään vastausta.

Mutta vaikka K-virus on kaikkien tilastojen mukaan melko vaaraton virus, niin yhä paniikki jostain syystä pyörii maailmalla. Mutta en katso tämän olevan ongelma, koska matala kurssi mahdollistaa edulliset osinko-ostot. Mikä lähinnä nyt suututtaa on, että vaikka minulla on käteiskassa, jota voisin periaatteessa tässä tilanteessa käyttää hyväkseni, niin käteiskassani on tarkoitettu pahan päivän kassaksi - joten näiden laskumarkkinoiden hyödyntäminen tässä vaiheessa jää heikoksi. Ja onhan se viisaampaa tavallaa hyödyntää laskuja laskuvaiheen jälkeen.

Nyky tilannetta kuvaa hyvin se, että ostin lisää South32 osakkeita Australian markkinoilta - laitoin ostohinnan 4% alemmas sen hetkistä hintatasoa - ja muutaman tunnin kuluttua, minulla oli lisää South32 osakkeita. Laitoin äsken Corus Entertaimentille ostotoimeksiannon noin 10% tämän hetkisen hinta tason alle. Uskoisin muutaman päivän sisällä omistavani enemmän kyseistä osaketta.

Merkittävä havainto tässä markkinasyöksyssä on se, että lähivuosina näin kovaa romahdusta ei ole ollut. Pieniä alasmenoja on toki ollut, mutta tätä kirjoittaessani tapahtuvat pörssiromahdus on omaa luokkaansa. Jopa Bond-ETF:ien hinnat ovat laskeneet - Mikä on hyvä, sillä olenkin viime päivinä miettinyt, että korkeamman tuoton joukkovelkakirjarahastoja on aivan liian vähän. Nyt niitä on lisää.

Kommentit

Comments powered by Disqus