Hyppää sisältöön

Sekamelskan seurantaa

Pörssien käyttäytyminen on ollut melkoista sekamelskaa. Maailma on selvästi lähtenyt pyörimään ajatuksen Koronavirus perässsä. Tuon ihmeellisen viruksen, joka muutaman kuukauden kuluttua on todettu olevan samaa luokkaa kuin kausi-influenssavirukset - ja vähän pidemmän ajan kuluttua virus pyörii taustalla kaikkialla eikä kukaan enää ajattels sitä. Kahden vuoden kuluttua siihen on kehitetty rokote, joka ehkä on tehokaampi kuin rokote kausi-influenssaa vastaan - paitsi että suurin osa maailman väestöstä on siihen mennessä saanut vastustuskyvyn K-virusta vastaan ja rokote on turha.

On jännittävää nähdä käykö kuten juuri ennustin. Veikkaisin todennäköisyyden olevan melko korkea ennustuksen toteutumiselle.

Mutta edellä mainittua seurattaessa voidaan samaan aikaan hypähtää pörssin maailmaan.

Indeksien liike.

Katselin äsken maailman indeksien tilaa. Koko maailman indekseistä vain hyvin harva oli nousujohtoinen tätä kirjoittaessani. Nasdaq Qatar 10 näytti olevan nousussa ja paljon. Samoin FTSE Vietnam ja Uganda All Share. Muuten voisi sanoa olevan taas kerran alavireinen päivä. Joistakin sivuindekseistä nousussa oli yllättävästi yhdysvaltalainen DJ Drug Retailers indeksi. Muitakin alakohtaisia indeksejä oli noususuunnassa, mutta ei todellakaan monta. Tietenkin kaikki VIX indeksit olivat positiivisella, kuten tällaisessa tilanteessa on syytä oletaakin olevan.

Tätä indeksien liikettä seuratakseni olen nyt sijoittanut pikku paloina rahastoihin rahaa. Palat ovat sanan mukaisesti todella pieniä, mutta koska näillä rahastoilla ei ole merkitäkuluja, niin olen vapaa sijoittamaan pikkuriikkisiä eriä sisään kurssien syöksyä seuraten. Odotan kiinnostuneena mikä on tilanne noin puolen vuoden kuluttua, kun Korona hehkunta on päättynyt ja ihmiset alkavat hiljalleen ymmärtämään, että kysymys ei todellakaan ollut mistään vaarallisesta taudista.

En usko nopeaan kurssien nousuun puolen vuoden kuluttua - tässä saatan olla väärässä, sillä markkinat ovat toisinaan todella yllättäneet minut - vaan uskon palautumisen olevan hiljaista. Tosin finanssikriisin jälkeen markkinoiden arvon nousu oli melkoista.

Mutta esimerkkinä pitkäaikaissijoittamisen eduista - varsinkin jos sijoittaa osinkotuottoon seuraava kaavio DAX indeksistä.

/galleries/kuvia/DAX202003.png

Kuva esittää DAX 50 indeksin kehittymistä 5 viimeisen vuoden aikan. Paksunnettu viiva on 5 vuoden keskihinta Mikäli olisi sijoittanut tähän indeksiin 5 vuotta ja kerännyt tasaiseen tahtiin osingoa (tässä kohdassa oletetaan että saksan osinkoverotus ei olisi haitta), niin kokonaisuudessaan romahdus ei olisi kovin paha-asia, sillä indeksi pyörii tällä hetkellä sattumalta keskiarvon paikkeilla. Koko indeksin syöksyä voi pitää korjausliikkeenä, joka enemmän vihjaa taantuman saapumiseen kuin varsinaisesti K-virukseen. Viellä indeksi voi kiittää jonkin verran alaspäin, mutta muutamien kuukausien mittakaavalla syöksy nykyisestä arvosta epätodennäköisesti on 20% suurempi. Eli kokonaisuudessaan voisi olla noin 40%. Sitä syöksyykö indeksi lisää muutaman kuukauden kuluttua onkin sitten jo mahdotonta ennustaa. Voi syöksyä tai sitten ei.

Kuvassa olevat viivat ovat fibonanceviivoja, jotka kuvastavat tässä tapauksessa lognormaalin todennäköisyyksiä. Indeksi pyörii selkeästi 30% odotettavien arvojen sisäpuolella, joka tarkoittaa, että vielä voidaan mennä alas päin ihan huolella ja alaspäin meneminen on viiden vuoden aikajänteellä ihan todennäköinen tapahtuma. Tässä tapauksessa yhtä todennäköinen kuin että kurssi äkkiä lähtisikin ylöspäin. Pitkä aikaissijoittajan kannalta koko liike merkitsee vain parantuneita sijoitusmahdollisuuksia.

Lognormaalien todennäköisyyksien kannalta on varsin epätodennäköistä, että indeksi tippuisi esimerkiksi nykyisestä arvostaan vielä 35% - jolloin saavutettaisiin viiden vuoden aikavälillä indeksin pohjalukeman. Todennäköisyyksien kohdalla kannattaa muistaa, että pörssi ei oikeasti pelaa todennäköisyyksien päällä vaan sijoittaijien tulkintojen päällä - eli sijoittajan tietämien faktojen tulkintojen päällä - eli sijoittajalla on kaikki itsellään oleva tieto, mutta hän tulkitsee joidenkin tiedon osien merkitsevän jotain - ei suinkaan kaiken tiedon - ja tulkinnan pohjalta hän on valmis joko ostamaan tai myymään arvopapereita. Kurssi ei siis perustu sattumaan eikä se perustu kaikkeen saatavilla olevaan tietoon, vaan se perustuu filteröityyn ja tulkittuun tietoon ja uskomuksiin.

Indeksin arvo siis voi todellisuudessa laskea yli 35% nykyisestä arvosta ihan helposti, mikäli sijoittajien äänestys olemassa olevista indeksin osakkeiden hinnoista on todella pessimistinen, mutta trendin normaalijakauma antaisi viitteitä, että näin ei todennäköisesti tule tapahtumaan. Normaalijakauma pitäisi tällä hetkellä noin 35% laskua maksiimilaskuna tämän hetkisestä tilanteesta. Mutta kuten totesin, todennäköisyydet eivät ohjaa sijoittajien trendien liikuntasuuntia, vaan sijoittajien omat käsitykset asioista.

Ja kuten totesin, kuva antaa viitteitä ehkä muutamien lähikuukausien verran tulevaisuutta - sen jälkeen keskiarvo on jo muuttunut ja kurssin jakauma on muuttunut ja uusi kurssi sisältää aivan uudenlaiset kasvamisen tai laskun näkökulmat. Vain lähitulevaisuutta pystyy arvailemaan - kaukaisesta tulevaisuudesta ei voi nähdä kuin unelmia.

Osinkotuotto.

Olen hieman pettynyt, miten vähän maailman listan suurien osinkotuottajien arvot ovat oikeasti tässä kurimuksessa laskeneet. Eli mitään massiivisia liikkeitä, jotka nostaisivat yhtiön dividend yieldiä kurssin laskun kautta, ei ole tapahtunut. Aina toisinaan mietin AT&T:n osakkeiden ostamista salkkuuni, mutta yhtiön dividend yield ei ole tässäkään menossa vielä mielestäni noussut tarpeeksi. En pidä puhelinfirmoista, koska niihin liittyy aina muodin vaihtumisen riskejä.

Omistamieni yhtiöiden osinkotuotto (dividend yield) on kuitenkin ollut nyt vahvassa nousussa kurssien laskiessa. Luonnollisesti tuohon parantuneeseen tuottoon ei pääse kiinni kuin osakkeita ostamalla - ja tämän jälkeen pitää tietenkin uskoa, että mahdollinen laskusuhdanne ei nakerra kovin isoa palaa tuotosta. Mutta koska salkkuni edelleenkin on pitkän aikavälin sijoituskohde, niin mahdollisen laskusuhdanteen ongelma ei ole merkittävä, sillä laskua yleensä seuraa nousu - näin on tapahtunut viimeiset satavuotta.

Kommentit

Comments powered by Disqus