Hyppää sisältöön

Sijoittamisen psykologia

Sijoittaminen on psykologinen tapahtuma. Tämä on fakta. Hinnat ja kaikki arvostukset ovat ainoastaan ja vain psykologisia tapahtumia. Jokainen ihminen arvostaa tiettyä tuotetta omalla tavallaan ja äänestyksessä hinnasta voittaa se, jolla on isoimmat panokset. Arvotuksissa ja kursseissa ei siis ole kysymys matematiikasta tai puhtaista mittavista luvuista.

On kysymys vain mentaalisesta tapahtumasta ihmisen aivojen sisällä.

On kysymys ainoastaan talouden vanhimmasta tekijästä, eli kysynnän ja tarjonnan lain takana olevista psykologisista seikoista. Eli ikivanhasta kysymyksestä: "Miten paljon olen valmis maksamaan tästä?" Tai "Millä hinnalla olen valmis myymään tämän."

Tässä postauksessa on kysymys: Miksi jotkut haluavat tehdä psykologisia neuvoja aloitteleville sijoittajille ja sekoittaa vain heidän päätänsä enemmän? Koska haluavat esittää olevansa suuria guruja? He voisivat yhtä hyvin pitäytyä selittämään nämä vanhat totuudet, jotka kirjoitan tämän alle - ja näytellä vähemmän gurua. Seuraavat faktat on luettavissa miljoonasta näitä juttuja käsittelevästä blogista.

Huokaisu.

Toisinaan luen ns. psykologisia ohjeita sijoittajalle. Sinun pitää ajatella sijoittaessasi näin. Jos toimit näin, niin toimit väärin. Nuo ohjeet kuulostavat lähinnä siltä, kun joku leikkisi uskonnollista johtajaa ja kertoisi typerille maalikoille, miten näiden pitää ajatella tehdessään sijoittamista.

Jos haluaa tuoda psykologian peliin sijoittamiseen, on parempi lähteä neuvomisessa vaikka trendikäyrien selittämisellä. Trendikäyrät kuvaavat paljon paremmin hetkellisiä psykologisia ilmiöitä osakemarkkinoilla, kun neuvot, miten ihmisen pitää milläkin hetkellä ajatella, kun näkee kurssin liikettä.

Ja toisinaan jopa näkee, miten ihmisiä syylistetään sillä, että eivät ole toimineet psykologisesti oikein ja ostaneet jotain paperia, vaikka kyllä nyt kaikki näkevät, että se ei kannata.

Kukaan ei pysty näkemään etukäteen, että jokin asia ei kannata. Tai no, jos yhtiö on tehnyt konkurssihakemuksen, niin silloin ei kannata. Kaikissa muissa tapauksissa voi olla että kannattaa.

Trendit

Kuten kirjoitin trendikäyrät kuvaavat parhaiten hetkellisiä ihmisten psykologisia ilmiöitä parhaiten. Kun kurssit menevät alas, niin suurimmat panokset omistavat haluavat jostain syystä myydä paperia. On virheellistä uskoa, että syy liittyy millään tavalla itse yhtiöön, jonka kurssi on menossa alaspäin. Syy voi olla vaikka, että joku haluaa myydä ajankulukseen paperit pois ja lähteä eläkkeelle. Tai syy voi olla, että jokin nettikirjoitus on ollut niin vakuuttava, että kaikki haluavat vain myydä tai ostaa osaketta. Tai syy voi olla uskomus, että yhtiön hieman huonompi EPS arvo vaikuttaa ihmisten mielipiteeseen.

Trendit voivat kuvata kahta ihmisen tärkeintä ominaisuutta: Pelkoa ja anhneutta - mutta onko näin, se on aika avoin kysymys, koska kysymys voi olla myös vihasta tai rakkaudesta. Jos iso joukko yhteiskunnasta päättää vihata jotakin yhtiötä, niin on melko todennäköistä että osakkeesta halutaan päästä eroon, jolloin hinta laskee. Tai jos yhteiskunta päättää rakastaa yhtiötä, niin varmaan osaketta halutaan paljon ja hinta nousee. Tunteiden muutokset taas muuttavat osakkeen hintaa ja trendikäyrä liikkuu uuteen suuntaan.

Trendikäyrät ovat pitkä tai lyhytaikaisia, niiden suunta vaihtelee ja ne ovat pitkällä aikavälillä vaikeasti ennustettavia. Siis kuvastavat hyvin ihmisten satunnaisia luonteita. Tai jääräpäisiä uskomuksia. Kun tutki syitä trendikäyrän liikkeeseen, älä tutki yrityksen tilitietoja, tutki, mitä ihmiset ajattelevat. Ymmärrät hintaa huomattavasti paremmin tämän jälkeen.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut joistakin maailmanhistorian teoreetikoista, jotka ovat tutkineet trendikäyrien luonnetta. Elliotin aaltoteoriat muuttui lopulta nimenomaan psykologiseksi teoriaksi, vaikka se alunperin tutki pörssin toimintaa. Näihin teorioihin voi paneutua syvemmin jos haluaa.

Tunteiden ja Mielipiteiden näyttämö.

Taloustieteissä on vanha sanonta: Tieto on rahaa. Jos etukäteen osaa ennustaa ihmisten mieltymyksiä, tunteita ja tavotteita - ja kykenee tulkitsemaan niitä, on varmaa että rikastuu jollain tavalla.

Mutta jos taas ei osaa ennustaa, kuten kukaan koko ihmiskunnassa ei osaa, niin tunteiden ja mielipiteiden näyttämöllä pörssissä pärjää parhaiten, kun antaa meren vain juosta alla ja kulkee sen mukana. Ei kannata pysähtyä miettimään liikaa yksityiskohtia. Jos yhtiö näyttää pysyvän pinnalla hyvin, niin siihen voi hyvin sijoittaa oli lautta millä korkeudella tahansa merellä. Valitsee vain oikeanlaisen strategia, joka hyvin usein kannattaa olla hajauta tarpeeksi ja pidä riittävän pitkään. Hajauta tarpeeksi tarkoittaa, että jos vaikka sijoitat ETF tyylisiin rahastoihin, niin sijoita monelle eri toimialueelle - hetkelliset tuotot ovat pieniä, mutta pitkä aikainen tuotto saattaa olla suurempi. Anna tunteiden myrskyn elää pörssimaailmassa omaa elämäänsä - siihen ei kannata kiinnittää huomiota. Ja unohda kaikenmaailman ns. salkurakentamista auttavien sivustojen keittiöpsykologijutut - ne on tarkoitettu niille koville pojille, jotka pitävät uhkapelaamisesta. Niillä ohjeilla menet vain sekaisin.

Yksinkertaista psykologiaa.

Sijoitamisessa on aina hyvä laittaa itselle tavoite. Tavoite kannattaa olla pitkäaikaisjuttu, sillä nopeat voitot pörssissä ovat mahdollisia, mutta silloin pitää osata pöytää lukea hyvin. Jos pöytää ei osaa lukea, niin pitkällä aikavälillä pöytää ei juuri tarvitse osata lukea.

Tavoite ei kannata olla liian optimistinen. Yleensä tuottoja pörssissä liioitellaan. Liioittelu on psykologinen ilmiö, jolla yritetään paremmin perustella sijoittamista. Verojen jälkeen tuotot pörssissä eivät ole suuria - tähän ajatukseen kannattaa heti iskostaa päänsä. Pörssiä kannattaa pitää pitkäaikaisena sukanvartena ja muistaa, että inflaatio, hintojen muutokset, verot ja monet muut seikat syövät teoreettisia voittoja koko ajan. Vaikka sijoittaja luulee tehneensä paljon rahaa, niin todellisuus voi olla toisenlainen. Tämän ei kuitenkaan kannata anataa häiritä, sillä jos pidät rahat vain patjan alla, niin sinnekin iskee inflaatio ja mahdollisesti se seinäraosta kurkkaava hiiri, joka on mieltynyt riihikuivan rahan makuun.

Oma tavoitteeni on ainoastaan saavuttaa tietyn kokoinen kuukausittainen osinko itselleni. En yritä päästä miljonääriksi tai kuvitella, että saisin itselleni säästettyä niin paljon rahaa, että eläisin sillä elämäni. Sijoittaminen ei aiheuta minulle ongelmia omassa rahataloudessani. Ja osinkotavoitteeni on ihan mahdollinen saavuttaa jokin päivä muutamien vuosien kuluttua.

Eli ainoa psykologinen neuvo sijoittamisessa on: pidä pääsi kylmänä ja älä sijoita, jos tarvitset rahaa jossain muualla.

Kommentit

Comments powered by Disqus