Hyppää sisältöön

Valuuttakurssin merkitys lyhyaikaisissa kaupoissa

Otsikossa lukee lyhytaikaisissa kaupoissa, mutta todellisuudessa valuttakurssilla on merkitystä kaikissa kaupoissa, joissa kaupankävijällä on eri valuutta kuin kaupattavalla kohteella. Periaatteessa myös osingojen kohdalla valuuttakurssilla on merkitystä sillä hetkellä kuin kotiuttaa rahansa vieraasta valuutasta. Valuutta keinottelu on tavalla tai toisella osa kansainvälisen sijoittajan elämää. Sijoittaja ei välttämättä pyri saamaan voittoa valuttakurssieroista, mutta hänen olisi hyvä havaita, miten valuuttakurssit vaikuttavat mahdollisten voittojen kotiuttamiseen.

Valuttakurssi voi vaikuttaa hämmentävän voimakkaasti salkun markkina-arvo trendeihin. Koronakriisin aikana tapahtunut Euron arvon vahvistuminen näkyi omassa salkussani huomattavissa määrin. En koe asiaa ongelmana, koska tiedän valuuttojen liikeiden tulevaisuudessa korjaavan asian. Mutta jos rahat olisivat vain lyhyen ajan sijoitettuna kansainvälisiin osakkeisiin, niin asia voisi olla ongelma.

Valuutan merkitys kansainvälisessä kaupassa.

Jotta ymmärtää, mikä on valuuttakurssin merkitys kaupan käynnissä otetaan esimerkki. Meillä on pohjois-Amerikkalainen yhtiö keksityltä nimeltä XooXa jonka osakkeen kurssi on ostopäivänä 55 dollaria. Sijoittaja ostaa 100 kappalletta yhtiön osakkeita

\begin{equation*} osto = 55 * 100 = 5500 dollaria \end{equation*}

Sijoitaja pitää osakkeita joitakin viikkoja, kunnes kurssi on noussut 56 dollariin eli.

\begin{equation*} myyntivoitto = 56*100 - 5500 = 100 dollaria. \end{equation*}

Hienoa, jos on Yhdysvaltalainen sijoittaja. Mutta jos ei ole, niin tilanne voi olla aivan erillainen. Tähän asiaan on kaksi lähestymistapaa. Otetaanpa snsub joidenkin välittäjien suosima tapa, eli rahan välitön konvertointi,

1) Konvertoidaan eurot heti dollareiksi

Sijoittajan oma valuutta on euro, joten kaupat pitää konvertoida euroihin. Kuvitellaan että euron ja us dollarin suhde oli oston hetkellä 1 eurolla sai 1,09 dollaria. Tällöin voidaan konvertoida ensimmäinen kauppa.

\begin{equation*} osto = 55/1,09 * 100 = 5137,61 euroa. \end{equation*}

Tämän jälkeen tapahtuu myynti heikentynyttä dollaria vastaan eurolla saa 1,17 dollaria.

\begin{equation*} myyntivoitto = 56/1,17*100 - 5137,61 = -350,68 euroa. \end{equation*}

Eli kauppa meni tappiolle siitä huolimatta, että tuli myynti voittoa yhtiön kurssia vastaan. Ja meni oikein reippaasti. Näin saattoi hyvinkin käydä koronakeväänä niille, jotka sijoittivat kevään alkupuolella yhdysvaltalaisiin osakkeisiin. Keväällä kurssi liikkui tuossa 1,09 paikkeilla ja kesämmällä kurssi liikkui 1,17 paikkeilla. Euro vahvistui merkittävästi. Jos kävi osakekauppaa ja konvertoi rahansa suoraan dollareihin, niin tappiota tuli. Koronakeväänä runsaat ostot ja myynnit saattoivat olla kansainvälisillä markkinoilla näin toimiville europpalaisilla sijoittajille varsin tuskaiset, mutta vaikka usd sijoittajille kannattavia. Tietenkin tämä esimerkki on karrikoiva. Nopeassa kaupankäynnissä kurssivaihteluilla ei ole merkitystä. Vain niille sillä oli merkitystä, jotka aloittivat ostamisen koronakeväänä ja tuumivat saavansa voittoa papereista kesällä.

3) Toinen tapa.

Jos sijoittaja toimiikin toisin, tulos voi olla aivan erilainen. Sen sijaan että tehdään välitön valuuttakonversio, rahat voidaan muuttaa yhtiön valuutaksi valuuttatilille ja kohdata heti alkuun valuuttakurssin arvo eli tässä tapauksessa 1,09. Toki tilanne ajan suhteen on saman kaltainen kuin ensimmäisessä vaihtoehtossa, eli myynti hetkellä euroissa tulee tappiota - mutta tilanteessa on yksi tärkeä ero. Konversiota ei tehdä, vaan raha pysyy dollareina. Eli kauppaa pyritään tekemään manuaalisesti valuuttatilin kautta.

Nyt valuuttatilillä on 100 dollarin voitto, jonka voi jättää tilille odottamaan valuuttakurssien muutosta edullisempaan suuntaan. Tai varat voi uudelleen sijoittaa uuden yhtiön osakkeisiin ja odottaa suotuisaa valuuttakurssitilannetta. Konversio tehdään vasta, kun rahat palautetaan kotivaluuttaan, jolloin edellä kuvattua ongelmaa ei välttämättä tullut vastaan lainkaan.

Sijoittajalle todennäköisesti tämä malli on huomattavasti parempi tapa tehdä kansainvälistä kauppaa. Heikkoutena voi olla, että rahan ulosottaminen riippuu valuuttakurssien tilanteesta. Mutta jos harrastaa pitkäaikaissijoittamista ja hakee osinkotuottoa, niin tämä malli voi olla omiaan sijoittajalle

Kaikki välittäjät eivät tuo mahdollisuutta avata halvalle valuuttatiliä järjestelmäänsä tai pyrksivät tekemään siitä kalliin tavalla tai toisella. Jotkut välittäjät alkavat ottaa varsin varhaisessa vaiheessa nykyään negatiivista korkoa valuttatilillä seisovista rahoista.

Kunkin välittäjän kohdalla on hyvä miettiä omaa strategiaansa etukäteen.

huomioita näistä kahdesta eroavasta tavasta.

Esimerkkien voimalla lukija ymmärtää, miten tärkeätä on ymmärtää valuuttakurssien liikettä kansainvälisessä sijoittamisessa. Kumpaakin mallia voi käyttää sijoittamiseen ja kummassakin on hyvä ja heikot puolensa, mutta yhteistä niillä on se, että rahaa pistää säännöllisesti sijoittamiseen, niin voi löytää valuutan ja osakkeen yhteisen keskikurssin eekä konversion kautta toimiessa että tilin kautta toimiessa. Näin ollen jokainen voi mielessään miettiä, kumpi on edullisempi tapa sijoittaa kansainvälisiin yrityksiin, ostamalla pieniä otoksia ajan virrassa tai kerralla suuren määrän ja odottaa. Jos aloittaa ostamisen hyvällä valuuttakurssierolla ja yhtiön osakkeiden ollessa halpoja, niin kerralla on varmasti edullisin metelmä. Tällöin säästyy välittäjän kuluista ja valuutanostokuluista. Ja jos on rahaa tarpeeksi laittaa kerralla sijoitustilille, niin kerralla tehty valuutan osto on halvin menetelmä sijoittamisessa. Ongelmana vain on aina sekä valuutan liike ja yhtiön osakkeen liike. Vastaus ei koskaan ole aivan kristallin kirkas.

Eli:

Esimerkin tarkoitus oli saada lukija ymmärtämään, miten tärkeätä on hieman katsella valuuttakurssien kehitystä sijoittaessan - ja miten tärkeää on osata orientointua asiaan oikein. Yhdysvaltalaisille paikalliseten kurssien nousut ovat merkittäviä tapahtumia, mutta euroopalaisen näkökkulmasta S&P indeksin nouseminen voi olla puhdasta syöksylaskua - indeksejä kannattaa aina katsella valuuttakurssien kautta, mikäli oma valuutta on eri kuin indeksin valuutta.

Vaikka monet sijoituskirjailijat väittävät, että hajautetulla yhden yhtiön osakkeiden ostolla ei ole todistettavaa merkitystä, niin asiaa tarkkaillaan liian usein oman valuutan kannalta. Jos samaa asiaa mietittäisiin vieraan valuutan kannalta, niin alkaa hahmottamaan, miksi yksittäisen yhtiön osakkeiden ostaminen hajautetusti pitkällä aikavälillä on mielekkäämpää kuin kerta ostos. Tai jos etsii kerralla tulevaa valuuttavoittoa samalla, niin sitten ei. Maailmassa on hauskaa juuri se, että se ei ole yksinkertainen paikka. Kurssit kulkevat kahteen suuntaan, ylös ja alaspäin ja valuutan avulla voi myös saada voittoja edellisten esimerkkien esittämällä tavalla.

Pohdintaa.

Pitkäaikaiselle osinkosijoittajalle valuuttakurssien vaihtelut eivät ole niin merkittäviä seikkoja, koska tuottoa haetaan osinkoista. Osinkoraha on tavallaa suoraan salkkuun tulevaa valuuttaa, jota ei ole tarvinnut konvertoida sen saapuessa valuuttatilille. Osingon merkitys salkussa on siis huomattava kulkivat valuuttavirrat mihin suuntaan tahansa. Eli jos pitää rahojaan kansainvälissä osakkeissa vuosia, eikä kiirehdi siirtämään voittoja takaisin ennen kuin valuutat ovat suosiollisemmassa asemissa, niin valuuttojen arvon muutoksilla ei oikeasti ole merkitystä. Ne ovat vain taustalla tapahtuvaa aaltoilua.

Ongelmat syntyvät vasta kun haluaa koko ajan lypsää oston ja myynnin kautta salkkuaan. Tällöin pätee merkittävä viisaus. Myy vain kun yhtiön osakkeet ovat niin paljon voitolla, että valuuttakurssin erolla ei ole merkitystä enää. 20% voitolla ehkä voi jo voittaa jotain, kun huomioi vielä perään välityspalkkiot. Ja voitosta ottaa verottaja osansa.

Valuuttakurssit on jälleen yksi syy, miksi osinkosalkku voi olla parempi ratkaisu kuin vain arvoa nostava salkku. Toko tunnustan tässä edellisen kappaleen totuuden, tarpeeksi suuri voittoa kulkee valuuttaongelmien ohi kuten osingot kulkevat koko ajan.

Mutta jos et kestä tappioita, niin ehkä kansainvälinen sijoittaminen ei ole sinun asiaisi. Voi olla että kalliimmat välityspalkkiot oman valuutan pörsseissä eivät ole niin pahoja, koska niiden kohdalla ei tule valuuttakurssihyötyä tai -riskiä vastaan. Omassa valuutassa pysymyinen saattaa olla turvallista.

Sijoittaminen on koko ajan riskejä täynnä. Se on fakta.

Kommentit

Comments powered by Disqus