Hyppää sisältöön

Viikko 28

Kulunut viikko on sisältänyt paljon uutistapahtumia. Luolassa loukkussa olleet lapset thaimaassa pelastettiin muutaman päivän sulkellusoperaation avulla. Trump kävi heilumassa Naton kokouksessa ja epävirallisten kannanottojen mukaan sai selkäänsä. Sen jälkeen Trump kävi puhumassa potaskaa englannin pääministerin kanssa ja matkusti skotlannin kautta Suomeen.

Japanissa kuoli satoja ihmisiä tulvissa ja sota jatkui edelleen syyriassa.

Talouspuolella ei tapahtunut kovin paljon.

USA

/galleries/viikko28/EUROUSD.png

Dollari vahvistui ja heikkeni heti päälle, mutta piti arvostustaan yllä. Kun vilkaisee alla olevaan nasdaqin käyrää, niin ymmärtää, että yhdysvaltalaisten pörssien indeksit ovat kovissa arvoissa eurojen kannalta ajateltuina.

/galleries/viikko28/nasdaq.png

Mitää erikoista Yhdysvaltojen markkinoilla ei ole tapahtunut viikkoon. Ehkä maan medioissa on hieman keskusteltu Kiinan pakotteista, mutta keskustelut ja teot eivät kovin usein kulje käsikkäin.

Kanada.

Kanadan Dollari on kulkenut hyvin pitkälle samoja linjoja kuin Yhdysvaltojen Dollari, josta herää epäily, että tapaus Trum ei juuri vaikuta Euron liikkeisiin.

/galleries/viikko28/EUROCAD.png

Myös Toronton TSX-indeksi kulkee usa: pörssien liikettä seuraten, joten USAn ja Kanadan välinen kauppasota ei juuri ole hetkauttanut suurten indeksien liikkeitä.

/galleries/viikko28/TSX.png

Kanadassa käydään yhä keskustelua Kannabiksesta, joka virallisesti tulee laillisesti syksyllä. Jonkinverran on keskustelua tuotteista, jotka onnistuvat kiertämään Yhdysvaltojen asettamat tariffit. Ivanka Trumpin vaatteet eivät saa suurta kysyntää Kanadalaisissa myymälöissä. Kanadan keskuspankki on nostanut vuoden aikana neljä kertaa ohjauskorkoja. Tällä hetkellä korko on 1,5%. Kurssit Kanadassa eivät ole vielä romahtaneet, rakkaat 'kyllä kurssi kaiken vievät alas' ennustelijat.

Eurooppa

/galleries/viikko28/dax.png

Kyllä dax-indeksi on yhtä laskusuunnassa. Tämän viikon lasku siinä 0.7% luokkaa. Tämä on outoa, sillä Euroopassa eivät korot ole lähelläkään nousua, mutta silti osakkeiden kurssit kulkevat alas. Kun vertaa pohjois-Amerikan pörssien tilannetta dax-indeksiin, niin alkaa herämään epäilys, että markkinat näkevät USAn kannalta kauppasodan negatiivisena ja Euroopan kannalta negatiivisena?

Tai sitten Euroopassa on tällä hetkellä niin monia hämmentäviä seikkoja, jotka vain hämmentävät sijoittajia. Tai pohjois-Amerikkalaiset sijottajat vetävät rahojaan pois Euroopasta.

Saksan pörssin alavireseen voi etsiä lukuisia syitä. Omassa salkussani euroopan pörssien alavire on heijastunut arvostuksien selkeänä laskuna, kun taas pohjois-Amerikka on ollut noususuhdanteessa.

Minä en näe dax-indeksin alavireessä ongelmia. Osakkeiden hinnat laskevat, mutta hyvä taloustilanne pitää osingot korkealla. Laskekaa vapaasti.

Iso-britania.

/galleries/viikko28/FTSE250.png

Lontoon pörssin FTSE 250 indeksi on liikkunut tasaista aaltoilua ottamatta oikein kantaa kysymykseen, menisikö huonosti vai ei? Eli näyttäisi siltä että Brexit vähemmän voisi kiinnostaa pörssiä. Samanlaista liikettä on tehnyt FTSE100

/galleries/viikko28/FTSE100.png

Mutta Punta on vahvistunut menneellä viikolla.

/galleries/viikko28/EURGBP.png

Euron tulevaisuus markkinoiden mielestä siis voi olla heikko tai sitten ei. Tiedä häntä.

Australia.

/galleries/viikko28/EUROAUD.png

Australian Dollari kulkee samaan suuntaan Euroon nähden kuin muutkin valuutat. Pitäisikö viimeistään tässä kohdassa alkaa olla huolissaan Euron tulevaisuudesta? Tulevaisuus on kovasti vaikeasti ennustettavissa oleva juttu, onneksi.

/galleries/viikko27/ASX200.png

Menneellä viikolla tämä indeksi saavutti 10 vuoden huippuarvonsa, joten Australian pörssissäkin menee nyt kovaa! Australiassa on lisäksi haluja erota Parisin ilmastosopimuksesta, koska USA on tehnyt myös näin. Tapahtuuko näin on aivan toinen asia.

Elävä jänis aiheutti viikolla lisäksi pommihälytyksen eräällä lentokentällä, mikä sai suurta huomiota paikallisessa lehdistössä.

Mitään ihmeellistä ei tällä viikolla Australian taloudessa tai muussa elämässä tapahtunut.

Oma salkkuni.

/galleries/viikko28/viikko28.png

Viikko 28 oli aaltoilua. Viikon lopulla salkku päätyi lähes tulkoon samaan arvoon kuin viikon alussa. Viikko toi kaksi salkkuun asti päätynyttä osingon jakoa ETG, eli ENVITEG BIOGAS AG ja AGNC, eli AGNC INVESTMENT CORP. Salkkuni rahana oleva osuus tavoitti nyt lähes uudelleen sijoittamisrajan. Odotan vielä seuraavan viikon alussa tulevaa osingoa ja suoritan sen jälkeen osingoen uudelleen sijoittamiseen Kanadalaiseen CEFiin.

Salkkuni arvon aleneminen voitaa vertailuindeksini, joka on 1,03% , kun salkkuni aleneminen on vain 0,93% eli hieman pienempi. Vertailuindeksini on DAX30 ja Nasdaq 100 yhteisindeksi. Sharpen rationini häviää selkeästi indeksille. Ration pysyy hieman negatiivisella tällä viikolla eli -0,29. Keskihajontani salkussa on sama kuin vertailuindeksin.

Salkkuni on hieman häviöllä vuoden mittakaavassa, mutta ei niin merkittävästi, ettei osinkotuotto korjaisi asiaa ennen vuoden loppua. Kuten olen monesti maininnut, tavoitteeni ei ole saavuttaa hienoa arvoa salkkuni osakkeille vaan hyvän osinkotuoton pitkällä aikavälillä.

Olen harkinnut optioiden käyttöön ottoa, eli oman osto-option myyntiin laittamista. Tarkoituksena olisi tarvittaessa myydä pois joitakin omistamiani arvopapereita niin että hyötyisin myynnistä enemmän kuin normaali myynti olisi. Ehkä tähtäisin Big 5 jäännösten myyntiin pois salkustani osto-optiota käyttäen. Mutta harkitsen ja suunnittelen asiaa vielä.

Kommentit

Comments powered by Disqus