Hyppää sisältöön

Viikko 29 2018

Viikko 29. Lämmin kesä vain jatkuu. Niin maailman politiikka vaikuttaa yhtä indekseihin vähän. Näyttää siltä, että euroopan indeksit kulkevat alaspäin, mutta pohjois-Amerikan indeksit näyttävät yhä purskuttavan kohtalaisen hyvin.

Viikon uutisia oli luonnolisesti Putinin Ja Trumpin tapaaminen, jonka jälkilöyly oli USA:ssa melkoista presidentin haukkumista, joka ei vaikuttanut odotetusti mitenkään indeksien liikkeisiin.

Libya totesi, ettei sitä vähemmän voi kiinnostaa EU:n ideat vastaanottokeskusten luontiin Libyan puolelle. Kaiken kaikkiian koko EU:n älykäs idea vastaanottokeskuksista afrikasta todennäköisesti kaatuu polittisiin ja taloudellisiin esteihin. Mutta onhan se hyvä, että politikot heittävät päätöksiä ilmaan - vaikka niitä ei voitaisikaan mitenkään toteuttaa.

Yhdysvallat

/galleries/viikko29-2018/EUROUSD.png

Pitkästä aikaa EURO on alkanut vahvistua USD verrattuna. Tosin vain viikon loppupuolella, sillä viikko kokonaisuudessaan on ollut melkoista euron syöksyä. Mikä tähän voisi olla syynä? Media heittäisi epäilyä Italian viiden tähden liikkeen rankasta ei-toteamuksesta Kanadan ja EU:n vapaakauppasopimukselle. Mutta miten tämä selittäisi viikon loppupuolen vahvistumisen. Tosin Japani ja EU solmivat vapaakauppasopimuksen, jolla pitävämpi tulevaisuus. Eli tämä on todellinen syy vahvistumiseen.

Ehkä kuitenkin selityksenä on Trumpin perjantaina antama uhkaus laittaa kaikille Kiinalaisille tuotteille tuontitullit. Joku ennusteli, että USA talous kääntyisi laskuun ensivuonna. Uhatut tullit vaikuttaisivat tuontiin 40% verran, joten sillä voisi olla jotain vaikutusta niinkin suljettuun talouteen kuin USA. Voi olla, että sijoittajien kannattaisi pohtia hieman strategioitaan tässä vaiheessa.

/galleries/viikko29-2018/nasdaq.png

Nasdaq pysytteli tasaisessa liikkeessä tällä viikolla. Ei ylös eikä alas. Näyttäisi siltä että osakemarkkinat olisivat alkaneet pohtia asioita syvällisemmin viime päivien tapahtumien keskellä. Jos dollarin arvo lähtee taas alamäkeen, niin silloin voi olla että sijoittaminen USAn pörsseihin voi olla tulevaisuuden kannalta todella kannattavaa. Tai sitten ei. Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa.

Itse sijoitan heti taas USA:han jos Dollari alkaa laskemaan - tai vaihtoehtoisesti muuten vaan sen jälkeen, kun Australiasta on kerätty tarpeeksi osakkeita salkkuun ja Kanadasta myös. Ensi keväänä ehkä? Saa nähdä, mitä tapahtuu.

Kanada

/galleries/viikko29-2018/EUROCAD.png

EURO vahvistuu myös Kanadan dollariin nähden, joten sijoittajilla selkeästi on jokin näkemys EUROn tulevaisuudesta.

/galleries/viikko29-2018/TSX.png

Ja TSX indeksi näyttää seuraavan Nasdaqin liikkeitä.

Itse Kanadassa tällä hetkellä mietitään USA:n ja Kanadan orastavan kauppasodan vaikutuksia. Viikon media otsikoita Kanadassa on ollut mm. Ottawa tarvitsee suuren eleen, joka palauttaaa kauppaan uskottavuuden. Ottawa on Kanadan pääkaupunki.

Merkittävää on että Kanadalaisessa mediassa on erikseen otsikoitu vaihtoehdot: Kauppasota ja Kannabis. Tämä ehkä jo kertoo Kanadan tärkeimmät puheenaiheet.

Ranskalainen Crédit Agricole on ilmeisesti antanut merkittävää lisärahoitusta Kanadassa toimivalle lainoja myöntävälle OnDeck Canadalle. Rahoitus on herättänyt pientä ylpeyttä Kanadalaisissa omaa talouttaan kohtaan. Mitään suoranaista mainintaa en ole viikon aikana huomannut Kanadan mediassa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen tilasta. Mutta toisaalta en seuraa kovin aktiivisesti Kanadan mediaa.

Eurooppa

/galleries/viikko29-2018/dax.png

Dax jatkaa hiljaista alamäkeään. Sijoittajat ilmeisesti veikkaavat tällä hetkellä USA:n pääsevän mahdollisessa kauppasodassa voitolle. Tai ainakin, että kauppasodalla on vaikutusta EU:n talouteen. Tai siten kurssin lasku vain johtuu EU-politikkojen jatkuvasta keskinäisestä kinastelusta. Koska kuitenkin kysymyksessä on Saksan pörssin indeksi, niin ehkä saksan sekava sisäpolitiikka näkyy myös.

/galleries/viikko29-2018/EURGBP.png

Näin Britanian Brexit aikataulujen lähestyessä, Punta on alkanut alamäkensä. EURO on vahvistunut Puntaan nähden todella voimakkaasti menneellä viikolla. Britaniassa on ollut viikon kuluessa joitakin brexittiin liittyviä äänestyksiä parlamentissa ja tilanteen voisi sanoa olevan hieman sekava saarivaltakunnassa.

/galleries/viikko29-2018/FTSE100.png

Punnan liikkeistä huolimatta Lontoon pörssi on jatkanut rahan tekoaan eli Lontoon indeksit ovat vain nousussa. Punnan ja Pörssin indeksit ovat täsmälleen eri mieltä asioista, jonka seurauksena EUROn kurssin nousu Puntaan verrattuna saattaa olla myös ihan yleistä EUROn vahvistumis syndroomaa. Toisaalta Lontoon pörssissä on paljon muitakin osakkeita myynnissä kuin ainoastaan Britanialaisia papereita.

En ala spekuloimaan syitä enempää. Jos on uskaltanut laittaa rahaa Lontoon pörssiin lähdeveroista huolimatta tai sijoitanut FTSE:hen sijoittavaan rahastoon, niin tällä viikolla on voittoa tullut. Hienoa.

Itse en ole kiinnostunut Lontoon pörssistä kuin siinä mielessä, että seuraan Brexitin todellisia vaikutuksia - eli onko niitä vai onko niin että niitä ei ole - vai romahtaako kaikki ja kannattaakin muuttaa mielipidettään Lontoon pörssiin sijoittamisesta.

Australia

/galleries/viikko29-2018/ASX200.png

Australian pörssi kulkee hyvään suuntaan edelleenkin. Seuraamistani pörsseistä ainoa, joka ei vatvo maailman murheita.

/galleries/viikko29-2018/EUROAUD.png

Australian Dollari on kulkenut alamäkeen ja EURO taas kerran vahvistunut. Samaan tapaan kuin kaikkialla muuallakin maailmassa.

Mielenkiintoinen otsikko iski kuitenkin Australian media taivaalta. Uutinen koski Laser-kivääriä, jonka Kiinalaiset olisivat kehittäneet. Kiväärin teho ei perustu siihen, että lasersäde kulkisi ihmisen läpi kuin luoti, vaan siihen, että laser sytyttää ihmisen tuleen kuumudellaan. Aseen kantama olisi melkein kilometerin. Laite käyttää litium akkua ja laukaisuja voi tehdä kahden sekunnin välein noin 1000 ennen uudelleen latausta.

Lisäksi Australian media kuvaa menetelmiä, jolla Kiinan valtio vahvistaa valvovaa otettaan kansalaisista rakentamalla pieniä valvovia droneja.

Kanadan mediaa lukiessa saa aivan toisenlaisen näkemyksen siitä, mitä kaikke Kiinassa voi ollakaan. Jokaisen kannattaa nyt pohtia omaa Media kriittisyyttään kirjoittamieni tekstien suhteen ja tutkia noita asioita itse.

Mutta näyttäisi siltä, että teknologioilla on kehitysalusta Kiinassa. Eli itse olen aloittanut sijoittamiseen hyvin pienimuotoisesti Kiinan markkinoille. En suosittele asiaa, mutta jotain mahdollisuuksia voi väestöllisesti maailman suurimmassa valtiossa olla.

Australiaan palatakseni, Uber on myös työntänyt jalkansa Australian markkinoille. Uberin australian visioissa Kysymys ei kuitenkaan ole takseista, vaan mahdollisuuksista lentää. Eli Uberin idea on melko futuristinen. Uber tuottaisi Australiaan pieniä lentokoneita, joilla voitaisiin kustannustehokkaasti hoitaa Australian liikenteen ongelmat.

Unelmia voi luoda. Toinen asia on uskoa niihin.

Oma salkku

Omassa salkussani olen päätynyt ajatukseen Seagaten myynnistä piahkoin pois. Otan tilalle todennäköisesti kaksi korkeaa osingoa tuottavaa CEF-paperia. Seagate on rullannut pitkään paikallaan ja todennäköisesti CEF:t tuottavat pitkällä aikavälillä paljon paremmin Seagate, vaikka Seagaten arvo taas nousisi vähän.

Ehkä tulevaisuudessa sijoitan enemmän USA:n kohdalla CEFeihin, koska niissä on korkeat osingot ja ovat aktiivisesti hoidettuja rahastoja. Mielipiteeni on tällä hetkellä, että CEF-paperit pesevät aktiivirahastot ja ETF:t 100-0. Eli oikeastaan on ihan mahtava juttu, että pohjois-Amerikkalaisten ETF:n myynti on estetty euroopassa, jotta ihmiset tajuavat, miten paljon parempia rahastoja CEF:t ovat. No tietenkin CEFien riskit ovat hieman suuremmat kuin ETF:ien, mutta rahamarkkinat ovat riskipitoisia paikkoja.

Viikko oli salkussani laskusuhdanteinen lähinnä Euroopan indeksien painumisen takia. Viikon aikana ostin ensimmäisen kanadalaisen CEF-paperin ja viikon pitämisen jälkeen olen ollut tyytyväinen ostokseeni. Tuotto salkussani tulee ensi kuussa mukavasti kohoamaan.

En nyt liitä tähän enempää tilastoa oman salkkuni tilasta tällä viikolla. Viikon alussa oli pieni osingon jako, minkä käytin uudelleen sijoituksessa. Tulevalla viikolla ja sitä seuraavalla viikolla salkkuuni tipahtaa suuri määrä tuottoa. Mutta nyt mennään oikeasti vuoden pohjalukemissa, jos osakkeiden arvostusta mietitään. Mutta toisaalta laskennalliset osinkotulot voittavat vuoden lopussa nämä tappiot - ellei sitten Kanadalainen media jätti Corus lopeta tai pienennä osingoaan.

Pieni riski on mahdollista toteutua Coruksen kohdalla, mutta en huolehdi siitä turhaan, sillä tilanteet muuttuvat joskus positiivisiin suuntiin tehokkaasti.

Kommentit

Comments powered by Disqus