Hyppää sisältöön

Viimeinen näkemys Brexitiin

Arvelin joskus yli vuosi sitten, että britanian päätavoite neuvotteluissa on todellisuudessa sopimukseton ero. Tänään tilanetta katsellessani näyttää aika selvältä, että ennuste osui paikoilleen.

Nyt on hyvä kysyä, mitä tämä tarkoittaa sijoittajan kannalta. Konkreettisesti tämä voi tarkoittaa minun kohdalleni sitä, että suurimman osakesalkkuni säilytys siirtyy irlantiin pakoon brexit tuomaa tullimuuria. Mutta mitä muuta kova brexit voisi merkitä.

Kovan rajan paluu.

On arvioitu, että sopimukseton tilanne olisi jonkinlainen katastrofi britanian taloudelle. Mutta tämä näkökulma vaihtelee katsojasta riippuen. Valtioilla on historian kuluessa ollut aina haasteita, ja egithkä Brexittiä pitää katsella Britanian haasteena enemmän kuin katastrofina. On vaikeata uskoa, että valtio katoaisi, vaikka sen tekemät päätökset joidenkin näkökulmien mukaan olisivat vääriä.

Koronatilanne ja Kova Brexit ovat isku Britanian taloudelle, mutta varmasti myös jonkinlainen mahdollisuus. Sijoittajan kannalta myrskyissä on aina mahdollisuuksia - siitä huolimatta, että Britania varmasti keksii tässä tilanteessa uusia jänniä veroja myös finanssisektorille parantaaksen talouttaan.

Uskoisin että osa britaniallaisista yrityksistä siirtyvät pois entisestä kotimaastaan, mutta yrityssektorille syntyvät tyhjiöt tuovat tilalle uusia. Riskisijoittaja löytää varmasti britanian uudelleen muototuvilta sisämarkkinoilta jotain kiinnostavaa. Osinkosijoittajan kannalta Brexit voi näyttää huonolta, mutta osa merkittävistä britanialaisista osinkoyrityksistä toimivat laajalla mittakaavalla muualla kuin EU alueella. Näiden yritysten kohdalla Brexit ei suinkaan merkitse punaista vaatetta vaan saattaa olla positiivinen ja elvyttävä tapahtuma. Kun osakkeiden hinnat todennäköisesti lähtevät laskusuuntaan vuoden vaihteessa, niin joitakin osinkoyrityksiä voi olla kannattava kaivaa esiin.

Mutta lontoon pörssiin sijoittaessa kannattaa muistaa, että Punta ei välttämättä myöskään ole kovin vakaalla pohjalla tulevana vuotena. Eli mikäli päättää katsoa löytyykö kaaoksen keskeltä timantteja, kannattaa varautua, että pikavoittoja ei välttämättä olen tulossa, vaan voitot ovat pidemmän aikavälin asioita.

On epätodennäköistä, että Britanialaiset saavuttavat juuri sen mitä ovat hakeneet. Ulkomailta tuleva muuttoaalto tuskin tulee katkeamaan. Britania on hyvin riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta, joka saapuu Britanian omista entisistä siirtomaista. Ja on hyvin epätodennäköistä, että Britanian ja EU:n välille ei tulevaisuudessa syntyisi jonkinlaista sopimusta. Vaikeassa taloudellisessa ja polittisestaa tilanteessa yleensä tapahtuu takaisin vetoja ja muutoksia puoleen sun toiseen. Eli neuvottelut eivät tule katkeamaan vuodn 2020 lopussa. Neuvottelut tulevat jatkumaan vielä vuosia.

Kovan rajan ilmestyminen ei sijoittajan näkökulmasta ole kovin ihmeellinen asia. Enemmänkin se antaa mahdollisuuksia löytää kohteita, jotka hyötyvät muutoksesta. Yksittäisen Britanian kansalaisen suhteen kova raja voi olla hieman vaikeampi juttu. Mutta maailmanhistoriallisesti, onko britania osa EU:ta tai ei ole, on täysin irelevantti asia. Elämä jatkuu olosuhteista riippumatta ja hakee uusia muotoja.

Lontoon pörssi.

Lontoon pörssi ei puksuta viimeisiään kovan Brexitin edessä. Kun kaivaa esiin vuoden 2020 IPO listan, niin syyskuussa ainakin kuusi brittiläistä yritystä uskoi pörssin olevan se oikea paikka. Yksi näistä oli Kooth plc, joka tarjoaa puhelimen kautta mentaalia apua briteille. Toinen oli Variouseateries, joka tarjoa ruokaelämyspalveluja. Jännittävä hetki historiallisesti aloittaa pörssissä, mutta toisaalta kun muistaa, miten tärkeää osaa sosiaalinen ravitolaelämä näyttelee britaniassa, niin voihan tällä pienellä yrityksellä olla toiveita tulevaisuudessa.

Lontoon pörssi ei siis ole mitenkään kuolemassa kovan Brexitin uhkan alla.

Osingosijoittajalle ison britanian lähdeveropolitiikka on tietenkin etu, mutta osakkeiden ostoon liittyvät verotukselliset lisäkulut miinusta. Britanian kohdalla voi kuitenkin kysyä, onko osingoveropolitiikka parempi asia kuin leimaverosta tuleva haitta. Ja kannattaa miettiä tämän vuoden 2020 vaihteen jälkeen, onko punnan arvon heilahteluista hyötyä sijoitettaessa Lontoon pörssin papereihin.

Lontoon pörssi on täynnä mahdollisuuksia vuoden vaihteen jälkeen, mutta myös täynnä riskejä. Eli Lontoo vaatii sijoittajalta hieman pelisilmää, mihin kannattaa osinkomielessä tai arvon metsästysmielessä sijoittaa. Riippuen viimeksi mainitusta näkökulmaerosta oman riskinottokykynsä kannattaa tarkoin ymmärtää, ennen kuin lähtee ostamaan papereita huomattavasti suomen pörssiä isommasta toimijasta.

Mutta positiivista isonbritanian osinkomarkkinoissa on suhteellisen isot osingot, joita maksetaan keskimäärin kahdesti vuodessa. Onko tämä positiivinen ominaisuus yhä olemassa vuoden vaihteen jälkeen, selviää tulevaisuudessa. Toisaalta menneenä vuotena jo osingojen maksaminen on hieman yskinyt - eli jokainen voi arvioida, onko nykyhetki se oikea hetki osinkosijoittaa lontoon pörssin osakkeisiin, vai kannattaako katsoa hieman eteenpäin. Totta on kuitenkin, että pitkä aikaiselle sijoittajalle markkinoiden hetkittäinen heilahtelu ei ole tärkeä seikka, mutta tässä tilanteessa kannattaa kuitenkin käyttää omaa harkintaa. Vuoden vaihde on melkoinen vaa'an kieli myös lontoon pörssissä.

Britania vuodenvaihteen jälkeen.

Kävi miten kävi, niin Britania on yhä britania vuoden vaihteen jälkeen. Uudenlaista infrastruktuurin rakentamista tapahtuu, poliittinen ilmasto heiluu sinne tänne ja yksittäiset ihmiset käyvät yhä kaupassa kurkkaamassa, mitä ruokaa sieltä löytyy. Maa ei ole katoamassa mihinkään ja sijoitusmarkkinat ovat yhä olemassa. Lontoon pörssi on aivan yhtä riskipitoinen paikka vuoden vaihteen jälkeen, mitä se on ollut ennen vuoden vaihdetta.

Raha ei sisällä politiikka, vaan se liikkuu politiikasta huolimatta. On toki selvää, että rahavirtoja voi politiikalla ohjailla, mutta vaihtamisen väline on aina olemassa. Rahan arvo on se ainoa riski, joka sijoittajan eteen tulee - SE kannattaa vuoden vaihteen jälkeen muistaa.

Kommentit

Comments powered by Disqus