Hyppää sisältöön

Vuosi 2020

Vuosi 2020 oli monella lailla erillainen vuosi. Sijoittajan kannalta vuosi oli omasta mielestäni erinomainen. Maailman historiallisesti vuosi oli aika masentava monellakin tavalla: Ihmisiä kuoli koronavirukseen ja ilmasto lämpeni edelleen maapallolla.

Oma näkemykseni tulevaisuudesta on melko pessimistinen. Pessimistisen näkemykseni takia olen sijoittaja ja ehkä myös tämä horjahteleva blogi on olemassa pessimistisyyteni takia. En usko, että muuttuvassa maailmassamme välitetään enää tulevaisuudessa vanhemmista ihmisistä, jonka takia haen sijoittamisella pientä turvaa radikaaleja eläkkeiden leikkauksia vastaan. Tämä on pessimismiä, sillä yleensä tulevaisuus on paljon valoisampi ja positiivisempi paikka, mitä ihminen uskoo.

Vuosi 2020 oli kuitenkin vuosi täynnä optimismia huolimatta kaikista ongelmista ja haasteista, joita vuosi ihmiskunnalle toi. Mennyttä vuotta on hyvä muistella hetken.

Vuoden 2020 huippukohdat sijoituksissani.

CEF:ien arvo syöksyivät koronakriisin alkuhetkinä pohjalukemiin. Koko vuoden aikana kyseiset rahastot eivät kuitenkaan lopettaneet osingonmaksua. Kun niihin sijoitti edelleen huomasi nopeasti, miten useilla CEF papereilla arvo nousi silmissä.

Erikoista oli vuoden aikana myös se, miten ennen koronakriisiä romahtaneiden yhtiöiden osakkeen arvo nosti 'imagoaan'. Oikein sijoitettuna - eli sijoitti johonkin aivan muuhun kuin seksikkäisiin IT-osakkeisiin - vuoden tuottoisuus oli varmasti melkoinen. Salkussani oli yhtiöiden osakkeita, joiden arvo nousi usea sata kertaisesti vuoden alusta laskien. Valitettavasti olin jo omistanut kyseisesten yhtiöiden osakkeita ennen romahdusta, joten korjaantuminen ei tarkoittanut omalta osaltani kuin pientä voittoa. Enemmänkin tarkoitan, että suurten voittojen mahdollisuudet olivat ilmassa.

Katson salkkuni yhtiöiden määrän kasvamisen olevan vuoden huippuasioita.

Vuoden historiallisia puolia.

Jälleen kerran vuosi oli mittaushistorian lämpimin.

Vuoden 2019 kirjoitelmassani pohdin Brexitiä. Pari vuotta olen veikkailut sopimuksetonta Brexittiä, mutta sitä ei lopulta tullutkaan - vaan jonkinlainen sopimus saatiin kyhättyä.

Olen ollut melko varma, että Trump valitaan uudelleen, mutta selväsi korona-aika muutti ihmisten mielipiteitä ja Trump sai kenkää. Tätä kirjoittaessani hänen valtakautensa pitäisi päättyä kuukauden loppuun mennessä.

Etätyöt yleistyivät vuoden aikana. Itsekin siirryin etätyömoodiin epämääräiseksi ajaksi - eli jatkuu jonnekin epämääräiseen tulevaisuuteen asti.

Ruotsi ei ole vieläkään oikein päässyt tasapainoon korona-viruksen kanssa taistelussaan. Vuoden aikana jotkut Ruotsalaiset tahot uskoivat käsitteeseen joukko-suoja viruksen avulla - mutta luulisin menneen vuoden osoittaneen, että koko käsite tälläisessa tapauksessa tuottaa vain enemmän tuskaa kuin iloa. Ehkä Ruotsi hieman aikustui herättyään ruususen unestaan menneen vuoden aikana.

Vuosi 2020 merkitsi kaiken tutun menemmistä katkolle. Äänikirjat, streamauspalvelut ja mitä monenlaisimmat elektrooniset asiat nostivat itseään esille. Ihmiskunta etsi uusia tapoja toimia muuttuneissa olosuhteissa. Ns. Megatrendeistä osa kaatui ainakin toistaiseksi pois merkittävien trendien listalta. Yksi tällainen on matkustaminen, joka sai pahan kolauksen - ja jokainen joka oli sijoittanut matkailualaan tietää, miten suuri kolaus oli.

Vuonna 2020 eräät tahot veikkailivat sellaisen viihdejättiläisen kuin Disney romahtavan, mutta vuoden aikana on osoittautunut, että jos yhtiöllä on monia linjoja toimia, niin yhden linjan heikkous ei ole koko yrityksen heikkous. Yritykset, joilla on monta rautaa tulessa, pärjäävät vaikeissa oloissa parhaiten. Samoin AT&T, joka selvästi saa tuottoa HBO- stream palvelun kautta; HBO joka tarjoaa AT&T:n konsernin teatteriin tulevia elokuvia palvelussaan. Eli suuret mediajätit jylläävät tulevanakin vuonna.

Kommentit

Comments powered by Disqus